11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialVarful crizei il vom simti la toamna

Varful crizei il vom simti la toamna

» In ciuda optimismului din partea BNR si a Guvernului, economia este departe de a-si reveni, iar recesiunea se afla abia la inceput. Previziunile sumbre ale presedintelui, care au pus pe jar clasa politica, sunt confirmate de mai multi specialisti. Potrivit lor, Basescu nu a spus nimic nou, ci doar a accentuat cifre cunoscute, care la toamna vor deveni si mai inspaimantatoare.

» In cel mai bun caz, Romania va intra pe plus la sfarsitul anului 2010. In cel mai rau caz, fiind printre cele mai vulnerabile economii din zona, va intra in colaps alaturi de Letonia. Specialistii spun ca e posibil ca la toamna salariile sa nu mai poata fi platite, iar somajul real, nu cel oficial, sa fi atins deja 10% – cifra care il sperie pe Basescu.

Avertismentele economice negre ale presedintelui Traian Basescu, vazute drept apocaliptice si nejustificate de catre cea mai mare parte a clasei politice si de catre Banca Nationala a Romaniei, au fost de fapt simple constatari bazate pe cifre deja cunoscute, spun analistii economici: recesiunea abia a inceput, Romania este departe de a se opri din cadere, iar la toamna e posibil ca Guvernul sa nu mai aiba de unde sa scoata salariile bugetarilor. Consultantul financiar Bogdan Baltazar spune ca "in fapt, presedintele Basescu a anuntat un fapt absolut clar pentru toata lumea: a inceput recesiunea. Dupa scaderea din trimestrul 1, avem scadere si in trimestrul 2". Analistul economic Liviu Voinea observa ca "s-a dovedit ca ceea ce spuneau autoritatile, ca am fi intrat deja in recesiune si ca in luna aprilie am inceput deja sa ne revenim, a fost fals. Situatia merge spre rau si nu-si va reveni nici in trimestrul urmator, nici la toamna".

 

Brokerul Cristian Sima este concis: "La toamna va fi foarte rau. Mult mai rau". Declaratia "iresponsabila" a presedintelui, care a scandalizat multi politicieni, cum ca la toamna e posibil ca Guvernul sa nu mai fie in stare sa plateasca salariile bugetarilor, nu este o surpriza pentru analistii economici. "S-ar putea ca la toamna Guvernul sa nu se mai poata imprumuta pentru a plati salariile", spune Cristian Sima, in timp ce Bogdan Baltazar da de inteles ca, in ritmul actual, acest lucru este o certitudine: "Este inadmisibil ca in plina criza salariile lunare din sectorul bugetar sa creasca fata de anul trecut. Toata treaba cu «sa strangem cureaua» a fost vorba in vant". Lefurile celor angajati la stat au crescut in prima parte a anului cu aproape 30 la suta fata de 2008.

Previziunile specialistilor sunt chiar mai rele decat cele blamate ale presedintelui. Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei pe 2009 ar putea fi cu 10% mai mic decat cel din 2008, spune Liviu Voinea, iar deficitul bugetar va sari de 4,6% pana la sfarsitul anului (tinta impusa de Fondul Monetar International) conform lui Cristian Sima. "Trimestrul 3 din 2009 va fi ultimul de scadere efectiva, apoi cred si sper ca trimestrul 4 va marca o revenire foarte usoara, pe la 0,5% din PIB", este optimist Bogdan Baltazar. In ce priveste somajul, specialistii spun ca nu va atinge 10%, cifra la care Traian Basescu a spus ca nu va mai candida pentru presedintie. Totusi, Basescu ar putea sa-si puna deja candidatura in cui: "Daca luam in considerare somajul ascuns, nu cifrele oficiale, s-ar putea ca acesta sa fie deja la 10%. Multe firme au ales sa-si trimita angajatii in concediu fara plata, de exemplu", spune Liviu Voinea, referindu-se la somerii neinregistrati in statisticile oficiale sau la cei aflati in somaj tehnic.

Indicatorii economici pe primul trimestru, in comparatie cu perioada similara din 2008, arata scaderi pe toata linia, cu un PIB mai mic cu 6,2% fata de aceeasi perioada din 2008 si cu o scadere totala a productivitatii industriei de 13%. Metalurgia se afla aproape de dezastru, cu o scadere de 50%, iar industriile de textile, de imbracaminte, de autovehicule si cea chimica au scazut intre 16% si 27%. Comertul cu autovehicule a intrat in picaj cu 43%. Singura luna in care au aparut cateva exceptii pozitive a fost aprilie. De aici pana la a decreta ca ce-i mai rau a trecut este insa o cale mult prea lunga. Tot in luna aprilie, importurile au scazut drastic cu 40%, iar exporturile s-au comprimat cu 23%.

Cel mai pesimist scenariu in privinta soartei economice a Romaniei vine de la profesorul newyorkez Nouriel Roubini, poreclit de presa "Doctor Doom" (doctorul-dezastru). Intr-o analiza realizata pentru Forbes, Roubini sustine ca daca Letonia intra in colaps, cu o economie aflata in criza acuta in ciuda unui acord cu FMI, tari vulnerabile precum Romania si Bulgaria i-ar putea urma. Investitorii ar putea sa devina constienti ca Romania si Letonia au urmat aceeasi traiectorie economica si impart aceiasi indicatori macroeconomici: explozie anul trecut, apoi cadere libera.
In cel mai bun caz, spune analistul Liviu Voinea, "economia Romaniei isi va reveni cu un trimestru mai tarziu dupa ce vor iesi din criza tari precum Germania, Italia, Franta, principalii nostri parteneri de afaceri". Acest lucru nu se va intampla mai devreme de jumatatea anului 2010, conform sefului FMI, Dominique Strauss-Kahn.

 

Printre exploziile de optimism venite dinspre BNR, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Mugur Isarescu, a revenit ieri cu picioarele pe pamant: "Nu ma astept la o revenire pe teritoriu pozitiv mai devreme de al treilea trimestru din 2010. In trimestrele 2  si 3 ale acestui an putem asista la scaderi mai mari decat in primul".

Cele mai citite

Fermierii britanici vor protesta împotriva „taxei pe tractoare” la Londra

Mii de fermieri britanici sunt așteptați în Piața Parlamentului, marți, pentru a protesta și împotriva anulării unei scutiri de impozite pe moștenire Măsura a ajutat...

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a opta lună consecutiv

Banca Națională a României a revizuit în creștere prognoza inflației pentru finalul anului 2024 la 4,9%, față de 4% anterior BNR a estimat că inflația...

În premieră, Ucraina lovește Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune

Kievul a declarat că a lovit un arsenal rusesc în apropierea orașului Karachev din regiunea Bryansk, la peste 110 km (70 mile) de Ucraina Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă