9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialVara relansează turismul medical

Vara relansează turismul medical

În timp ce mulţi români se află deja în vacanţă ori se gândesc la concedii, pentru multe clinici private din Transilvania şi Banat, următoarele săptămâni se anunţă unele de foc. Nu din cauza temperaturilor, ci datorită numărului mare de străini care îşi planifică sejururi din categoria celor de „turism medical”. Concret, turiştii străini aleg să îşi petreacă scurte vacanţe în România, unde beneficiază de diferite servicii medicale. La o calitate identică cu cea din Occident, preţurile practicate de clinicile româneşti sunt de câteva ori mai mici. Există şi o specializare a marilor centre universitare medicale din regiune. La Târgu-Mureş se tratează cei care sunt suferinzi de boli cardio-vasculare, dar şi cei care vor să beneficieze de servicii de medicină de tipul celor oferite, de exemplu, de clinica Nova Vita. În Timişoara, există turişti care se tratează de boli din domeniul afecţiunilor endocrinologice. La Cluj, vin cei care apelează la tratamente din domeniul renal, chirurgiei plastice, stolamotologiei ori oftalmologiei.

Vacanţe amânate

Medicii de top din Cluj spun că vor renunţa la vacanţa de vară sau că îşi vor lua doar câteva zile de concediu, pentru că există foarte mulţi pacienţi din străinătate, care vor să plătească sume consistente pentru a se trata în România. Este vorba de pacienţi din Italia, din Germania, din Marea Britanie ori din Israel. Motivul pentru care aceşti pacienţi vor să se trateze în Cluj este acela că există medici specializaţi în străinătate, dotările sunt printre cele mai bune, iar preţurile sunt de câteva ori mai mici decât în Occident. Printre cele mai căutate clinici sunt cele de chirurgie estetică. Pentru pacienţii care apelează la serviciile acestor clinici este mai ieftin să vină cu avionul la Cluj, să se cazeze la hotel şi să fie operaţi în România decât să apeleze la clinicile din Occident, spun medicii de la clinicile de profil. Medicii de la clinica Artis3 spun că acest fenomen se manifestă şi în timpul vacanţelor de Crăciun ori de Revelion, când pacienţii sunt dispuşi să îşi sacrifice din zilele libere pentru a fi operaţi în România.

O altă categorie de clinici căutate de pacienţii din străinătate este reprezentată de cele de oftalmologie. Printre cele mai fine operaţii sunt cele cu laser, spune doctorul Teodor Tomi, de la clinica Optilens. „Avem unele dintre cele mai performante lasere la nivel mondial. Am investit continuu, aşa că, la ora actuală, ne putem compara cu orice clinică din Occident”, spune doctorul Teodor Tomi. El însuşi are o specializare în Franţa, iar colegii săi mai tineri au absolvit, de asemenea, stagii de pregătire în Occident.

De asemenea, pacienţii străini apelează şi la serviciile stomatologice oferite de medicii clujeni. Reprezentanţii Dental Clinique din Cluj spun că, printre pacineţii lor nu se numără doar cetăţeni italieni ori germani, ci şi mulţi români stabiliţi în străinătate, care profită de concediul petrecut acasă, pentru a-şi remedia problemele stomatologice.

Agenţii specializate

În ultimii ani, piaţa turismului medical din Cluj a crescut de mai mult de trei ori, estimează specialiştii. Au apărut chiar şi oferte specializate ale agenţiilor de turism, care, pe lângă tratament medical, cazare şi masă, oferă şi posibilitatea vizitării unor obiective precum Salina Turda ori Munţii Apuseni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă