17.1 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialVรขnzฤƒrile de PC-uri, scฤƒdere istoricฤƒ de 10% anul trecut

Vรขnzฤƒrile de PC-uri, scฤƒdere istoricฤƒ de 10% anul trecut

Vânzฤƒrile de PC-uri au scฤƒzut anul trecut la nivel mondial cu 10%, cel mai prost an înregistrat vreodatฤƒ, din cauza ascensiunii smartphone-urilor ลŸi tabletelor ลŸi încetinirii ritmului în care sunt înlocuite computerele vechi, aratฤƒ estimฤƒrile Gartner ลŸi IDC, citat de Mediafax.

Ambele companii raporteazฤƒ evoluลฃia pieลฃei computerelor personale încฤƒ din anii ’80.

Dupฤƒ un 2013 dificil, industria PC-urilor are motive sฤƒ respire uลŸuratฤƒ, deoarece datele din ultimele câteva luni indicฤƒ încetinirea ratei de scฤƒdere a vânzฤƒrilor, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

Astfel, numฤƒrul de PC-uri livrate anul trecut la nivel mondial a coborât la aproximativ 315 milioane, faลฃฤƒ de circa 350 milioane în 2012, estimeazฤƒ cele douฤƒ companii de cercetare.

Gartner noteazฤƒ cฤƒ sistemul de operare Windows dezvoltat de Microsoft va rula în acest an pe doar 15% din dispozitivele conectate la internet, având în vedere cota de piaลฃฤƒ redusฤƒ a companiei în zona smartphone-urilor ลŸi tabletelor.

Microsoft a convenit anul trecut preluarea diviziei de telefoane mobile a grupului finlandez Nokia într-o tranzacลฃie de 5,4 miliarde euro.

Totodatฤƒ Intel, cel mai mare producฤƒtor de microprocesoare pentru PC-uri, a stabilit ca prioritate consolidarea propriei prezenลฃe în zona dispozitivelor mobile, investind masiv în dezvoltarea de cipuri cu aceastฤƒ destinaลฃie.

Producฤƒtorii de PC-uri sperฤƒ sฤƒ genereze cerere cu noi tipuri de dispozitive, precum laptop-uri cu ecran tactil, dispozitive convertibile, „2 în 1”, care pot funcลฃiona atât ca laptop cât ลŸi ca tabletฤƒ, sau computere care pot rula douฤƒ sisteme de operare, în speลฃฤƒ Windows ลŸi Google Android.

Cu toate acestea, analistul IDC Loren Loverde subliniazฤƒ cฤƒ aceste inovaลฃii nu au fost suficiente pentru a opri declinul pieลฃei.

Pentru acest an, Gartner anticipeazฤƒ cฤƒ vânzฤƒrile de PC-uri ลŸi dispozitive „2 în 1” vor varia neseminificativ faลฃฤƒ de 2013, la 318 milioane unitฤƒลฃi.

Totodatฤƒ, compania noteazฤƒ cฤƒ pieลฃele dezvoltate au depฤƒลŸit cel mai slab moment ลŸi vor începe revenirea, însฤƒ pentru mulลฃi consumatori din state emergente tabletele sau smartphone-urile au înlocuit PC-ul ca dispozitiv principal de acces la internet.

În topul producฤƒtorilor, anul 2013 adus o schimbare la vârful pieลฃei. Cu o cotฤƒ de piaลฃฤƒ de 18%, grupul chinez Lenovo a devenit cel mai mare producฤƒtor de PC-uri la nivel global, detronând Hewlett-Packard (HP), cu 17% din piaลฃฤƒ.

Cele mai citite

Elena Lasconi atac la PNL: Onoarea, curajul ลŸi respectul sunt doar vorbe goale pentru ostaลŸul din fruntea PNL

PreลŸedintele USR, Elena Lasconi, รฎi cere liderului PNL, Nicolae Ciucฤƒ, sฤƒ clarifice intenลฃiile pe care le are ลŸi sฤƒ se gรขndeascฤƒ la "cรขt de...

A murit Johan Neeskens! O legendฤƒ a fotbalului olandez se stinge la 73 de ani

Fostul fotbalist ศ™i antrenor olandez Johan Neeskens a decedat pe 7 octombrie 2024, lฤƒsรขnd รฎn urma sa o carierฤƒ impresionantฤƒ รฎn fotbalul internaศ›ional. Johan Neeskens,...

Armata romรขnฤƒ se va dota cu sisteme radar Sentinel

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vรขnzarea de sisteme radar de supraveghere aerianฤƒ Sentinel pentru Romรขnia, a anunลฃat, luni, Ambasada Statelor Unite la...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ