14.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialVanzarea locuintelor ANL catre tineri, o "intentie" de acum 5 ani

Vanzarea locuintelor ANL catre tineri, o „intentie” de acum 5 ani

Ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, a anuntat, recent, ca intentioneaza sa inainteze Guvernului un proiect de act normativ care sa reglementeze posibilitatea cumpararii de catre tineri a apartamentelor detinute in chirie, construite prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte. Despre vanzarea acestor locuinte catre cei care le-au obtinut cu chirie de la ANL se vorbeste insa de acum cinci ani, existand de-a lungul timpului propuneri legislative similare.

Posibilii beneficiari, din 2007

Intre 3.000 si 3.500 de unitati locative ar putea fi vandute chiriasilor incepand chiar din anul 2007, la un pret stabilit prin hotarare de guvern, daca promisiunile vor fi puse in practica. Tinerii vor putea cumpara aceste locuinte dupa o perioada de cinci ani de la inchiriere. Sumele obtinute din vanzari se vor constitui intr-un fond special destinat constructiei de case.
Propunerea de vanzare a caselor detinute cu chirie, catre tineri, construite prin intermediul ANL, dateaza din anul 2001. La acea vreme, guvernantii si reprezentantii ANL anuntasera ca au in vedere un act normativ in acest sens, vanzarea urmand sa fie posibila dupa trecerea unui interval de 15 ani.
Anul trecut a existat o propunere legislativa a unui grup de deputati liberali privind posibilitatea pentru cei care detineau in chirie apartamente in blocurile ANL sa le poata cumpara „la pret de inventar, dar actualizat”. Singura conditie care li se impunea chiriasilor era de a nu vinde locuinta in urmatorii zece ani, pentru „a nu se angaja in actiuni speculative pe piata imobiliara”.

„Pret sub nivelul practicat pe piata”

Noua propunere a MTCT se afla deocamdata in stadiul de „intentie”, urmand ca in perioada urmatoare sa fie prezentata Guvernului o varianta legislativa. Se vizeaza folosirea banilor obtinuti din vanzarea locuintelor cu chirie in constituirea unui fond special destinat constructiei de imobile, din care 12-15% va fi alocat primariilor. Despre pretul acestor apartamente, ministrul Laszlo Borbely a declarat ca „locuintele vor fi vandute la un pret probabil sub nivelul practicat pe piata”.
Locuintele destinate inchirierii construite prin ANL sunt in administrarea autoritatilor administratiei publice locale. Constructia propriu-zisa este realizata de ANL, terenurile fiind puse la dispozitie de autoritatile locale. Utilitatile si realizarea racordurilor revin tot in sarcina primariilor. Repartizarea acestor locuinte catre cei cu venituri reduse este tot o atributie a consiliilor locale (in baza unor conventii cu ANL), carora le revine si obligatia intretinerii si reparatiei acestora.

Inca 9.000 de locuinte

Pana in anul 2008, ar urma sa mai fie construite inca 9.000 de locuinte, costurile totale, excluzand taxele si impozitele, fiind estimate la 210 milioane euro. In acest an, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului urmeaza sa continue executarea lucrarilor de constructie la circa 4.500 de locuinte pentru tineri. In cursul anului trecut, au fost finalizate aproximativ 3.500 de apartamente pentru tineri. Locuintele acordate tinerilor sub 35 de ani sunt inchiriate la o suma modica, o parte din chirie fiind suportata de consiliile locale. Apartamentele ANL destinate inchirierii au, de obicei, 2-3 camere si dotari-standard. Autoritatile locale repartizeaza locuintele construite prin ANL pe baza cererilor depuse de solicitantii care indeplinesc conditiile stabilite prin lege. Cererile pentru locuintele in regim de inchiriere sunt analizate de catre comisiile sociale din cadrul consiliilor locale care stabilesc ordinea repartitiilor in functie de punctajul obtinut de fiecare solicitant in parte, in urma verificarii dosarelor.

Cele mai citite

Aeronave militare ridicate de urgență în urma atacurilor cu drone din Ucraina. Mesaje RO-Alert transmise în Tulcea

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că patru aeronave militare – două F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole și două F-16 ale Forțelor Aeriene Române...

Atac ucrainean asupra unei platforme rusești de lângă Insula Șerpilor

Forțele speciale ucrainene au lansat un atac asupra platformei petroliere Petro Godovaneț din Marea Neagră, o locație pe care Kievul încearcă să o recâștige...

A omorât în bătaie un cioban. Suspectul principal este chiar patronul său

Un bărbat de 46 de ani, din judeţul Buzău, a fost reţinut de polițiști, sub acuzația că ar fi omorât în bătaie un cioban...
Ultima oră
Pe aceeași temă