-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialVanzare subevaluata cu un milion de dolari la "UNTIM" Timisoara

Vanzare subevaluata cu un milion de dolari la „UNTIM” Timisoara

Curtea de Apel Timisoara a decis scoaterea de pe rol a dosarului „Untim”, in care fosta directoare a unitatii, Elena Condea, a fost judecata pentru fapte grave de coruptie. Intrucat planau suspiciuni legate de anumit presiuni locale, Inalta Curte de Casatie si Justitie a aprobat stramutarea procesului de la Curtea de Apel Timisoara la instanta egala in grad din Targu Mures. La sfarstitul lunii martie a.c., fosta directoare a societatii „Untim”, odinioara cel mai mare si important procesator de produse lactate din vestul Romaniei, a fost condamnata de Tribunalul Timis la cinci ani de inchisoare pentru luare de mita.
In acelasi dosar instrumentat de PNA a mai fost cercetat penal si omul de afaceri sirian Basel Hamati, care a cumparat pe nimic de la ex-directoarea Elena Condea cel mai important activ al fostei fabrici de lapte din Timisoara. Acuzat de dare de mita (peste 100.000 de marci germane), patronul arab, care a castigat bani grei de pe urma tranzactiei, a scapat cu o pedeapsa simbolica de trei ani inchisoare cu suspendare.

„Pretul” complicitatii Ð 106.800 marci germane

Jaful de la SC „Untim” SA Timisoara are radacini vechi. Potrivit anchetatorilor, in 1999 PAS „Untim” a castigat licitatia privind vanzarea actiunilor detinute de FPS Timis la aceasta unitate. Plata actiunilor urma sa se efectueze in transe, cu conditia achitarii unui avans de aproximativ 400 de milioane lei, conform contractului incheiat. In luna iunie 2000, Elena Condea, care avea atat calitatea de reprezentant al PAS cat si pe aceea de administrator al SC „Untim” SA, a dispus vanzarea unui activ (fabrica de lapte) situat in centrul Timisoarei catre SC „Basel Tim Comp” SRL Timisoara, unde asociat era sirianul Basel Hamati, cu suma de 6 miliarde de lei, in conditiile in care doar terenul costa de cateva ori mai mult, iar datoriile societatii depaseau 12 miliarde lei. Dovada faptul ca, la numai doua saptamani de la parafarea tranzactiei, Basel a revandut, contra sumei de 20 miliarde de lei, doar terenul fabricii. Obiectivul a fost practic ras din temelii de noii proprietari, iar pe fostul amplasament al fabricii de lapte a fost ridicat un super-market.
Procurorii PNA sustin ca afacerea dintre cei doi, mascata printr-un imprumut, a fost parafata inca din cursul anului 1999. Hamati Basel i-ar fi dat cu titlu de imprumut directoarei Elena Condea 106.800 marci germane pentru a-i vinde preferential si subevaluat activul amintit din patrimoniul „Untim”. In cursul lunii iunie 2000, intre societatile administrate de cei doi inculpati a fost incheiat un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect suprafata de 19.861 mp teren intravilan, pe care era construita fabrica de lapte, situata in zona centrala a municipiului. Cei doi au batut palma pentru suma de suma 6 miliarde lei, fara TVA. Pornind de la valorile reactualizate stabilite de unitate pentru teren si cladirile aferente a rezultat o diferenta de peste 30 miliarde de lei, cu care a fost subevaluat pretul de vanzare.

Privatizare esuata

Avand toate instrumentele legale la dispozitie, Condea – mai sustin procurorii PNA – a ignorat legislatia in vigoare si a instrainat bunurile imobile in discutie, raportandu-se la valoarea de inventar stabilita la nivelul anului 1994 si nu la valoarea de piata. Dupa punerea sub acuzatie a fostului administrator, PAS-ul a incercat sa revitalizeze activitatea, insa lipsa resurselor financiare i-a adus pe angajati in imposibilitatea de a respecta obligatiile contractuale. Privatizarea a esuat, iar „Untim” sau ce a mai ramas din societate, a reintrat in proprietatea statului. Interesant este ca, potrivit sentintei Tribunalul Timis, s-a dispus doar confiscarea celor 106.000 de marci germane (contravaloarea spagii) de la fosta directoare si aplicarea sechestrului asigurator pe bunurile acesteia. Despre diferenta de peste un milion de dolari, cu cat a fost subevaluat activul, adica banii pe care i-a pierdut statul, sau vreo obligatie a patronului arab care a „impuscat” astfel afacerea vietii sale, nici un cuvant… Cu alte cuvinte, sirianul a ramas cu toti banii si e, bine mersi, liber.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă