6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialVânătoare mondială lansată de China

Vânătoare mondială lansată de China

Administraţia Obama a avertizat în legătură cu acţiunile clandestine ale agenţilor secreţi chinezi în SUA pentru readucerea în ţară a expatriaţilor.

New York Times citează responsabili americani anonimi potrivit cărora operaţiunea „Fox Hunt“ face parte dintr-o campanie mondială lansată de guvernul chinez. Departamentul de Stat a publicat un avertisment contra activităţilor pe teritoriul SUA ale agenţilor secreţi chinezi care fac presiuni asupra refugiaţilor pentru a reveni în China şi lucrează pentru recuperarea activelor deturnate de acești fugari prin corupţie.

Un mod prin care Washingtonul atenţionează guvernul chinez că este la curent cu activităţile sale clandestine pe solul american. Responsabilii Administraţiei Obama au avertizat China contra orchestrării unei operaţiuni secrete în SUA care implică agenți clandestini chinezi. În cadrul operaţiunii cu nume de cod „Fox Hunt“, acești agenţi secreți încearcă să forţeze resortisanţii chinezi de rang înalt, în majoritate fugari, să părăsească SUA şi să revină acasă.

Una dintre tacticile de presiune utilizate contra expatriaţilor este ameninţarea că rudele lor rămase în China vor avea de suferit. Operaţiunea „Fox Hunt“ face parte din lupta anticorupţie lansată de preşedintele Xi Jinping după preluarea puterii în 2013, blocată într-o anumită măsură de dificultatea de a reuşi să readucă în ţară funcţionarii corupţi refugiaţi în străinătate şi activele deturnate de aceștia.

China nu are tratate de extrădare cu SUA şi Canada, destinaţiile predilecte ale corupţilor economici. Ţările occidentale au ezitat să semneze acte de extrădare cu China, în parte din cauza îngrijorărilor privind integritatea sistemului său judiciar şi tratamentul prizonierilor. Grupuri de apărare a drepturilor omului susțin că autorităţile chineze folosesc tortura, iar pedeapsa cu moartea este frecventă în cazurile de corupţie.

20 de „vânători de capete“

Echipa din spatele operaţiunii „Fox Hunt“ se ascunde în străinătate, dar şeful ei dezvăluie calităţile care aduc succesul acţiunilor. Echipa este compusă din 20 de „vânători“ cu vârsta medie de 30 de ani, dar include și membri care au doar 20 de ani. Liu Dong, director adjunct la Divizia Crime Economice din Ministerul Securităţii Publice, care dirijează operaţiunea, a declarat că munca necesită o echipă tânără pentru că membrii acesteia trebuie să reziste ore îndelungate la supravegherea „ţintelor“ şi adesea călătoresc pe distanţe mari.

El a enumerat trei criterii de selecţie esențiale: experienţa în anchete, competenţe juridice şi cunoașterea limbilor străine. „Membrii echipei «Fox Hunt» trebuie să aibă multă inteligență pentru a face faţă vulpoilor şireţi“, majoritatea agenţilor având diplome în drept sau economie şi experiență în anchete, alţii fiind specializaţi în limbi străine şi gestionarea întreprinderilor.

Liu a precizat că operaţiunile nu sunt doar laborioase, ci şi pline de riscuri mergând până la boli infecţioase, conflicte regionale sau rezistenţă locală. De exemplu, membrii echipei s-au deplasat în Nigeria pentru a urmări un suspect, în pofida faptului că regiunea cunoştea o epidemie de Ebola. Liu a mai amintit, pentru televiziunea chineză, că unul dintre agenţi a avut febră puternică la puţin timp după sosirea în Nigeria, provocând panică în rândul coechipierilor, care s-au temut că fuseseră contaminaţi cu virusul Ebola. Ulterior s-a dovedit că agentul avea malarie şi a rămas în capitală în timp ce colegii lui au plecat în misiune.

În cadrul unei reuniuni în provincia meridională Guangdong, Meng Qingfeng, care conduce campania „Fox Hunt“, a cerut echipei sale să-şi îmbunătățească metodele de anchetare şi să utilizeze tactici diverse pentru a depista suspecţii corupţi care au părăsit China căutând refugiu în străinătate și luând adesea cu ei mari sume de bani. 

În cadrul programului clandestin lansat de Beijing în străinătate pentru readucerea corupţilor în faţa justiţiei, peste 930 de suspecţi din întreaga lume au fost repatriaţi în ultimul an.

Cele mai citite

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...
Ultima oră
Pe aceeași temă