Omul de afaceri grec Jean Valvis a dat un mare tun imobiliar in cea mai importanta zona de expansiune a vilelor rezidentiale – terenurile ce marginesc DN1 Bucuresti-Ploiesti. Proprietarul firmelor Dorna Lactate si principalul sponsor al echipei de fotbal Rapid Bucuresti, Jean Valvis a cumparat de la stat mai bine de 60 hectare de teren in zona Balotesti, la un pret de 180 de ori mai mic decat pretul zonei.
Valvis a platit impreuna cu grupul de firme „Dorna-Lactate” 5,5 miliarde de lei pentru un pachet de 85% din actiunile Institutului de cercetare si productie pentru pasari si animale mici Balotesti. El nu a facut investitii semnificative in fermele de crestere a pasarilor, asa cum se prevede in contractul de privatizare semnat cu Musetescu. Omul de afaceri grec asteapta in liniste scadenta din 2009, cand va putea dispune de pamant fara a se mai crampona de… cresterea pasarilor. „Nu e stilul meu sa ma imbogatesc in 3 zile”, replica omul de afaceri grec.
Terenurile din Balotesti, Tancabesti si Saftica sunt „aurifere”
Jean Valvis a cumparat fermele din Balotesti cu numai 5,45 miliarde de lei, potrivit prevederilor din contractul de privatizare. Pretul este ridicol daca tinem cont ca ferma ocupa mai bine de 60 de hectare de teren in imediata apropiere a Drumului National 1 (Bucuresti-Ploiesti). Un calcul simplu arata ca „porcusorul de lapte”, cum il alinta jucatorii Rapidului (potrivit presei de specialitate), a dobandit numai terenul la un pret ridicol, de mai putin de 9000 lei/metru patrat. O afacere fantastica, fie ca esti sau nu amator de tranzactii imobiliare Ð pretul zonei este de circa 45 euro/mp, de 180 de ori mai mare (pe teren se cer in zona chiar si 100 de euro pe metru patrat, la ferma din Saftica este chiar mai mare). Altfel spus, 27 milioane de euro.
Altfel spus, Ovidiu Musetescu a vandut cu mai putin de 150.000 de euro o societate al carei teren valoreaza 27 milioane de euro!!! Contractele de privatizare semnate de Musetescu aveau insa si o clauza de investitii menita a scuza preturile ridicole la care s-au vandut activele statului. In cazul de fata, Jean Valvis si firmele patronate de acesta s-au angajat la investitii de 5 milioane de euro. Prima etapa investitionala a presupus o investitie minuscula, dar cea de-a doua, substantiala, a expirat in luna martie 2006. Valvis nu a putut proba ca a facut investitiile asumate prin contract. „Consortiul reprezentat de domnul Jean Valvis nu a putut face dovada respectarii obligatiei de investitii, drept pentru care i se percep penalitati”, ne-au declarat surse oficiale din cadrul Agentiei de Valorificare a Activelor Statului. Aceleasi surse ne-au confirmat ca penalitatile pe care trebuie sa le plateasca Valvis sunt de circa 200.000 USD, mai mari chiar decat pretul platit pe actiuni.
Fermele de la Balotesti, inghitite de vegetatie si jefuite de hoti
Faimoasele ferme ale Institutului de Cercetare si Productie pentru Pasari si Animale Mici de la Balotesti (ICPPAM), judetul Ilfov, au fost inghitite de vegetatie si desfigurate de hoti. Pana in anul 2000, fermele de la Balotesti se mandreau cu productiile de carne de pui si oua. Un declin financiar a condus la sistarea activitatii de la ICPPAM-Balotesti. La scurt timp, fermele care se intind pe raza a trei localitati au fost vandute. Salariatii au plecat in somaj, iar hotii au profitat din belsug de prada ieftina, fierul vechi. Noul proprietar a reactivat cativa angajati pentru a asigura integritatea putinelor bunuri ramase. Actionarul majoritar nu a inteles insa, sau poate nu a fost interesat, de conservarea cladirilor, care au cazut prada naturii. Boschetii au crescut pe alocuri cat halele in care se cresteau pui – sau chiar iepuri, in cazul fermei de la Saftica. Rugina a mancat tabla de pe acoperisuri, iar ploaia a distrus zidaria halelor. Gardurile au disparut complet, fiind inlocuite de vegetatie.
Fostele hale de la Saftica arata ca dupa razboi. Doi paznici inconjurati de o haita de catelusi flamanzi fac uz de prezenta la vederea oricarui vehicul care se apropie de zona. Greu de crezut ca hotii se incumeta sa mearga la furat in salbaticia de la Saftica, riscurile sunt prea mari, serpii fiind cei mai periculosi. Este evident ca noul proprietar nu a investit nimic, nici macar in strangerea gunoiului. Am constatat insa ca zona este cautata si foarte scumpa, se cer 100 euro pentru un metru patrat de teren intravilan. In conditiile in care ferma de la Saftica are o suprafata de 70.000 mp, este greu de crezut ca scopul afacerii poate fi altul decat comercializarea terenului pana la ultima palma de pamant. Vile construite chiar langa ferma stau marturie.
La Balotesti, aceeasi atmosfera, sinistra, pustie. Cativa angajati sunt increzatori intr-o investitie de cateva milioane de euro, despre care directorul Savan ne-a declarat ca poate fi recuperata in zece ani. In doi ani nu s-a investit insa mai nimic, chiar o va face noul patron de acum inainte? Valoarea terenului este mult mai mare decat cea a investitiei si poate aduce actionarului majoritar un venit sigur si rapid.
Presedintele Dorna nu exclude afacerea imobiliara
Jean Valvis sustine ca scopul pentru care a cumparat ICPPAM Balotesti a fost cel de a produce oua ecologice si carne de pui obtinuta in conditii similare. Prima data nu a mai facut-o cand a auzit de o boala aviara in Olanda. Apoi, sustine presedintele grupului Dorna, aparitia gripei aviare in Romania l-a determinat sa nu mai investeasca in scopul initial. „Suntem in discutii cu AVAS pentru ca acestia sa accepte o reorientare a destinatiei investitiilor”.
Valvis nu exclude ca o parte din teren sa fie vreodata valorificata imobiliar, dar afirma ca nu va face niciodata o impartire in parcele pe care sa construiasca vile. „Nu e stilul meu sa ma imbogatesc in 3 zile”, afirma omul de afaceri. El precizeaza ca a preluat ICPPAM cu datorii de 110 miliarde de lei (n.r. – mai putin de 4 milioane de euro), o parte de plata, restul esalonata ori scutita.
SIF Muntenia a vandut o societate similara cu 17 milioane de euro
La un an dupa privatizarea fermelor din Balotesti, in anul 2005, SIF Muntenia a vandut SC Comaico, societate ce detinea 100 de hectare de teren, dar intr-o zona mai putin cautata din punct de vedere imobiliar, pe soseaua Bucuresti-Giurgiu. Cu toate acestea, pretul obtinut de SIF Muntenia a fost de peste 17 milioane de euro, ne-au declarat surse din cadrul societatii, pretul fiind, evident, cu mult mai realist decat chilipirul de care a beneficiat Jean Valvis.