21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialValul islamic, tema de campanie in Spania

Valul islamic, tema de campanie in Spania

Partidul Popular spaniol (centru-dreapta, de opozitie) a adus in discutie, in campania electorala pentru alegerile legislative din 9 martie, un subiect delicat: valul islamic.

Dupa anuntarea unui proiect de contract pentru imigrantii din afara Uniunii Europene, prin care acestia s-ar angaja sa "lucreze activ pentru a se integra" in societatea spaniola, Partidul Popular (PP) a adus in dezbaterea electorala inca un subiect delicat: portul valului islamic.
Responsabilul cu probleme juridice al formatiunii, Ignacio Astarloa, a declarat ca, in cazul in care Partidul Popular va castiga alegerile, va reglementa problema portului valului islamic, pentru "apararea egalitatii intre barbati si femei si pentru a reusi sa se faca in asa fel incat valul sa nu fie un element de discriminare nici la scoala, nici in alte locuri". "Nu se pot admite practici care se abat radical de la elementul central al principiului egalitatii intre barbat si femeie", a subliniat responsabilul din PP.

Acuzati de rivalii socialisti ca au creat o falsa problema si ca masurile pe care le preconizeaza au accente de xenofobie si rasism, popularii au precizat ca vor face exceptie de la reglementarile pe plan national regiunile cu cele mai mari comunitati musulmane, cum ar fi Ceuta si Melilla sau orasul Gerona, in care s-a inregistrat o prima controversa pe aceasta tema. In toamna anului trecut, o eleva de 9 ani nu a mai fost primita la o scoala din oras pentru ca purta val. Conducerea scolii a trebuit sa o reinscrie insa in baza unei hotarari judecatoresti.
Propunerea Partidului Popular ar fi ca fiecare unitate de invatamant sa aiba libertatea de a decide in legatura cu portul valului islamic, urmand ca nici o autoritate sau instanta sa nu aiba dreptul de a interveni pentru modificarea regulilor stabilite.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă