1.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialValoarea unui consilier judeţean de Mureş: 5,5 milioane de euro

Valoarea unui consilier judeţean de Mureş: 5,5 milioane de euro

Consilierul judeţean din Mureş Iosif Balogh este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de conflict de interese şi fals în declaraţiile publice, deoarece firma la care a fost acţionar până în 2002, iar acum este manager a încheiat 56 de contracte cu autorităţile publice, în perioada 2006-2010, în valoare de 5,5 milioane de euro.

Inspectorii ANI susţin că fosta firmă a lui Iosif Balogh a reuşit să încheie cele 56 de contracte datorită faptului că Balogh obţinea informaţii din interiorul CJ Mureş, unde era preşedintele Comisiei de Specialitate pe Probleme de Amenajare Teritorială şi Urbană. Proiectele propuse de Comisia de Amenajare Teritorială şi Urbanism către finanţare din fonduri bugetare se pliau cu obiectul de activitate al firmei SC Multi Prod Impex SRL.

Proiectele înaintate comisiei se refereau la întreţinerea curentă a drumurilor, întreţinerea periodică şi siguranţa rutieră pe drumurile judeţene, modernizarea drumurilor comunale, lucrări accidentale, refacerea şi plombări ale drumurilor judeţene. Inspectorii ANI susţin că majoritatea contractelor au fost încheiate prin negociere cu o singură sursă sau prin selecţie de oferte. În total, cele 56 de contracte au fost încheiate în perioada 2006-2010 şi au o valoare de 21,6 milioane lei.

S-a retras din firmă ca acţionar, dar a rămas ca angajat

Iosif Balogh a fost asociat unic la SC Multi Prod Impex SRL în perioada 1991-2002. Firma are ca obiect principal de activitate executarea de lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor.

Pe 12 martie 2002, Balogh şi-a cesionat părţile sociale către Rethy Ildico Emese, pentru 30 miliarde de lei vechi, retrăgându-se astfel din structura de acţio¬nariat a societ%CProxy-Connection: keep-alive
Cache-Control: max-age=0

83ţii.

Potrivit înscrisurilor din cartea de muncă, Balogh a fost angajatul firmei din anul 1992, ca tehnician constructor, din 2002, ca maistru, iar de la 1 martie 2010 ocupă postul de manager general al companiei. Inspectorii ANI susţin că punerea în executare a contractelor a fost făcută de către consilierul judeţean în calitatea sa de angajat al firmei, ca maistru şi, ulterior, ca manager general.

A doua legătură dintre Balogh şi fosta sa firmă o constituie o serie de contracte de închiriere de terenuri şi clădiri încheiate între consilierul judeţean şi societate, în cuantum de zeci de mii de euro.

Acuzaţia de fals în declaraţii publice se referă la un contract încheiat de o altă firmă pe care consilierul judeţean a omis să-l treacă în declaraţia de avere. SC Balogh Construct SRL, unde consilierul judeţean era administrator, a încheiat în august 2008 cu primăria comunei Gorneşti un contract de concesiune a unei suprafeţe de teren. El a uitat să treacă în declaraţia de interese acest contract.

Balogh: „Cei de la ANI să fie sănătoşi”

În legătură cu acuzaţiile ce îi sunt aduse de către inspectorii ANI, consilierul judeţean Balogh ne-a declarat: „Pe aceleaşi acuzaţii am fost anchetat de Poliţia din Târgu-Mureş şi am primit NUP (neînceperea urmăririi penale – n.r.). Am uitat să trec în declaraţia de avere un contract, asta nu-i o crimă. Aşa că angajaţii ANI să fie sănătoşi”. Întrebat de cele 56 de contracte încheiate de fosta sa firmă cu CJ Mureş, Balogh a precizat: „Din firma de construcţii eu m-am retras, aşa că nu mai sunt acţionar. Faptul că lucrez încă acolo nu cred că e vreo problemă. Undeva trebuie să muncesc şi eu, pentru că nu pot trăi din salariul de consilier judeţean”. Consilierul judeţean a mai adăugat pentru RL că el nu a participat în calitate de angajat al firmei la licitaţii şi că nu a semnat contractele cu CJ Mureş.

Riscă cinci ani de închisoare

Reprezentanţii ANI susţin că în cazul consilierului judeţean Iosif Balogh conflictul de interese este evident.

Afirmaţia lor se bazează pe art. 253, ind.1 din Codul Penal, care stipulează: „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unor decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul sau, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

CONTRACTE DE 15,6 MILIOANE DE LEI

Agenţia Naţională de Integritate a descoperit nereguli şi în ceea ce-i priveşte pe alţi consilieri judeţeni din Mureş. Iată câteva exemple:

Daniel Mora Akos. Firmele la care era asociat şi administrator au încheiat contracte cu spitale din subordinea Consiliului Judeţean Mureş, precum şi cu alte instituţii din judeţ. Valoarea totală a contractelor se ridică la 15,6 milioane de lei.

Alexandru Toth Ilyes. Firma de salubritate la care acţionar este fiul acestuia a încheiat 15 contracte atât cu instituţii din subordinea Consiliului Judeţean (Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului), cât şi cu alte instituţii din judeţ.

Marcela Achim. Nu a trecut în declaraţia de avere veniturile obţinute din alte funcţii deţinute concomitent cu cea de consilier judeţean.

Arpad Szabo – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Acesta nu şi-a precizat în declaraţia de interese calitatea de asociat al unei firme.

Csaba Eros. Acesta nu a menţionat în declaraţia de avere mai multe bunuri, printre care un teren şi o casă.

Csaba Geza Gombos. Nu a trecut în declaraţia de avere mai multe bunuri, printre care un teren, un apartament şi un autoturism.

Cele mai citite

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...
Ultima oră
Pe aceeași temă