17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialValea Gurghiului devine Valea Veseliei

Valea Gurghiului devine Valea Veseliei

Trei evenimente cultural-artistice ale satului românesc vor anima la sfârşitul acestei săptămâni judeţul Mureş: Târgul Peştelui de la Zau de Câmpie, Zilele Bandului, dar şi ediţia a V-a a Festivalului Văii Gurghiului.

De departe, cel mai complex eveniment cultural-artistic al sfârşitului de săptămână din judeţul Mureş este Festivalul de datini şi obiceiuri al Văii Gurghiului. Asta, în primul rând, datorită faptului că în organizarea evenimentului care are caracter regional sunt implicate mai multe primării din zonă, grupate în Asociaţia Comunităţilor Văii Gurghiului, dar şi Prefectura Mureş. Deschiderea oficială a festivalului va avea loc sâmbătă, 21 august 2010, ora 14.00, în Ibăneşti, pe Platoul „Fâncel”. Aici, vizitatorii vor putea admira un sat alegoric care va arăta specificul fiecărui sat de pe Valea Gurghiului, unde tot sâmbătă, de la ora 9.00, un sobor de preoţi de pe Valea Gurghiului împreună cu IPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, vor sfinţi biserica ridicată aici.
Vizitatorii, dar mai ales localnicii din zonă vor putea lua parte totodată şi la spectacole de muzică şi jocuri populare susţinute de oameni ai locului. De la ediţia din acest an a Festivalului Văii Gurghiului nu vor lipsi însă invitaţi speciali care au fost mereu pe gustul publicului. Printre aceştia se numără Dumitru Fărcaş, Aurel Tămaş, Irina Loghin, Benone Sinulescu şi trupele Talisman şi Compact.

Portul popular, în concurs

Pe Valea Gurghiului organizatorii sunt pregătiţi şi cu premii pentru diversele concursuri ce vor avea loc. Dintre acestea, cel mai important este cel al portului popular, care va avea loc în ziua de duminică. „La competiţie sunt invitaţi să se înscrie concurenţi de la 18 la 100 de ani, costumul trebuind să reprezinte zona de provenienţă a concurentului. Juriul, format din 5 membri de specialitate, va aprecia autenticitatea portului popular şi nu va lua în considerare aspectul fizic al concurenţilor”, precizează organizatorii, care, şi în acest an, îi vor pune pe doritori la treabă în cadrul concursurilor de tăiat şi fasonat lemne, pescuit, cusut şi ţesut.

PROGRAM
De la Zau la Band

Chiar dacă au caracter local, Târgul Peştelui de la Zau de Câmpie şi Zilele Bandului vor rivaliza cu Festivalul Văii Gurghiului. La Zau de Câmpie vizitatorii sunt aşteptaţi în pădurea Bârsana pentru un peşte la proţap, dar şi pentru alte surprize pregătite de autorităţile locale care au îmbrăcat deja haina de sărbătoare după ce au asfaltat de la un capăt la altul drumulprincipal din sat.Cât priveşte Zilele Bandului, primarul Mircea Rusu promite zile de neuitat. Vor veni nume sonore ale culturii române, dar şi artişti. Festivitatea de duminică se va încheia pe ritmurile celor de la HI-Q şi cu un foc de artificii.

Cele mai citite

Stefano Pioli, noul antrenor al lui Al-Nassr după demiterea lui Luis Castro

După un start de sezon sub așteptări, Al-Nassr l-a demis pe Luis Castro și l-a numit pe italianul Stefano Pioli drept noul antrenor principal. Al-Nassr,...

Sparta Praga a obținut prima victorie în UEFA Champions League după 21 de ani

După o pauză de peste două decenii, Sparta Praga a înregistrat o victorie răsunătoare în faza principală a UEFA Champions League, câștigând meciul cu...

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...
Ultima oră
Pe aceeași temă