14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialVainer: În România a fost Holocaust, Antonescu a fost unul dintre vinovaţi

Vainer: În România a fost Holocaust, Antonescu a fost unul dintre vinovaţi

Aurel Vainer, reprezentantul comunităţii evreieşti în Parlamentul României, a susţinut miercuri că teza negaţionistă potrivit căreia în România nu a fost Holocaust nu stă în picioare, precizând că unul dintre vinovaţi este şi mareşalul Ion Antonescu, relatează NewsIn.

„Această teză negaţionistă că Holocaustul în România nu a existat nu stă în picioare datorită realităţilor evidente ale acelor vremuri şi nu stă în picioare mai ales pe baza importantelor documente care arată istoria acelui timp”, a susţinut Aurel Vainer în cadrul sesiunii comemorative a Camerei Deputaţilor consacrată comemorării Holocaustului. În acest sens, el a arătat că „în timpul Holocaustului, în România, sau sub autoritatea Guvernului românesc de atunci, au pierit aproape 500.000 de oameni, evrei, români şi de alte naţionalităţi”.

Vainer a mai afirmat că un rol „îngrozitor l-a avut statul maghiar în ultima fază a existenţei sale alături de alianţa nazistă, care în decurs de două luni a luat 135.000 de evrei din Ardealul de Nord şi i-a dus pe un drum fără întoarcere în groaznicele lagăre de concentrare nazistă”. În acest context, el a subliniat că soarta acestor oameni ar fi fost împărtăşită şi de mulţi evrei din România dacă contextul internaţional nu se schimba. El a arătat că deşi Antonescu a dat ordin la vremea respectivă să nu se aplice soluţia finală împotriva evreilor nu se poate spune că mareşalul a salvat evreii. „Antonescu a dat ordin să înceteze deportările şi împlicit neaplicarea soluţiei finale de aici, însă până a spune că Antonescu a salvat evreii este un neadevăr istoric. Factori politici interni şi externi au condus la această decizie”, a completat el.

În acest sens, Vainer a citat dintr-un document privitor la şedinţa Consiliului de Ministri din aprilie 1941. Iată ce a afirmat Antonescu în documentul Consiliului de Ministri, potrivit lui Aurel Vainer: „Pe urmă, va trebui să inspirăm românilor ura împotriva duşmanilor naţiei. Aşa am cresc cu eu, cu ură împotriva turcilor, jidanilor, ungurilor şi altor naţionalitaţi. Sentimentul acesta de ură împotriva duşmanilor patriei trebuie împins până la ultima extremitate, îmi iau eu această răspundere”. Referindu-se la declaraţia lui Ion Antonescu din şedinţa Consiliului de Miniştri, Vainer s-a întrebat: „Ce poate fi o declaraţie mai clară despre adevărata faţă a mareşalului Antonescu?”.

La rândul ei, Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a suţinut că şi statul român este vinovat de Holocaustul împotriva evreilor. „Pe durata celui de-al doilea război mondial, autorităţile mai multor state europene s-au făcut responsabile de una dintre cele mai grave crime împotriva umanităţii. Milioane de oameni au pierit din simpla vină de a se fi născut şi de a avea o identitate şi comunităţi întregi au fost eliminate fizic într-un proces sistematic şi voit. În România, conform comisiei internaţionale pentru studierea Holocasustului, autorităţile din perioada celui de-al doilea război mondial sunt responsabile de moartea peste 300.000 de cetăţeni români şi ucrainieni, marea majoritate etnici evrei şi romi, de asemenea 135.000 etnici evrei au fost ucişi în teritoriile româneşti anexate temporar de autorităţile ungare din acea perioadă. Nu în ultimul rând, dintre cei 25 000 de romi, jumătate dintre ei, copii deportaţi în Transnistria , aproximativ 11.000, au murit”, a declarat Anastase în faţa deputaţilor şi invitaţilor.

De asemenea, ambasadorul Israelului la Bucureşti, Dan Ben-Eliezer, a suţinut în plenul Camerei că Holocaustul a fost un moment tragic nu numai pentru evrei , ci şi pentru „întreaga Europă şi pentru istoria umanităţii”.

Deputaţii au ţinut şi un moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului.

Cele mai citite

Compania care a primit premiul pentru „brand românesc de tradiție și încredere“

Compania românească „Plafar“ a câștigat premiul pentru „brand românesc de tradiție și încredere“ la Gala Excelență în Business. „Companii Românești cu tradiție. Plafar a câștigat premiul...

Nevada va implementa un sistem de inteligență artificială pentru evaluarea solicitărilor de ajutor de șomaj

Oficialii din statul american Nevada au anunțat planurile de a introduce un sistem de inteligență artificială (A.I.) pentru a evalua cererile de ajutor de...

Băncile din UE dezvoltă Wero, un sistem de plăți alternativ pentru a reduce dependența de Visa și Mastercard

Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au colaborat în secret timp de mai mulți ani pentru a dezvolta un nou sistem de plăți...
Ultima oră
Pe aceeași temă