Preşedintele PRM riscă trei ani de închisoare pentru acuzaţiile de ultraj şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti. Vadim este criticat şi de ceilalţi europarlamentari români. Excepţie face Gigi Becali, care l-a apărat pe tribun în cel mai violent limbaj.
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au autosesizat, ieri, după incidentele petrecute marţi, 4 ianuarie 2011, când mai mulţi poliţişti de la Secţia 1 Poliţie şi executorul judecătoresc Paula Daniela Şomăldoc au fost bruscaţi şi li s-au adresat injurii de către Corneliu Vadim Tudor, cu prilejul evacuării silite din sediul PRM.
„Sesizarea din oficiu a avut loc în urma studierii celor 14 rapoarte întocmite de către poliţiştii din cadrul Secţiei 1 de Poliţie, prezenţi la acţiunea de evacuare demarată la data de 4 ianuarie 2011 de către executorul judecătoresc îndrituit a pune în executare ordonanţa preşedinţială de evacuare, rapoarte înaintate instituţiei noastre de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti”, se arată în comunicatul de presă primit la redacţie de la Parchetul General.
Procurorii susţin că „din conţinutul rapoartelor a rezultat că pe parcursul derulării procedurii de punere în executare a hotărârii mai sus-menţionate, numitul Corneliu Vadim Tudor a ameninţat în mod direct executorul judecătoresc, precum şi pe unii poliţişti, a exercitat asupra acestora acte de violenţă, a întrebuinţat în mod nemijlocit cuvinte insultătoare la adresa persoanelor sus-menţionate, împotrivindu-se în acest fel la executarea unei hotărâri judecătoreşti”.
„Încadrarea maximă este de trei ani”
Un profesor de drept penal a declarat României Libere că încadrarea lui Vadim Tudor poate fi de maximum trei ani. Potrivit Codului Penal, infracţiunea de ultraj este descrisă de articolul 239:
„Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani”.
„Acum, depinde cum vor interpreta procurorii. Dacă vor considera că poliţiştii şi executorul judecătoresc au fost loviţi sau au suferit alte acte de violenţă, atunci pedeapsa maximă urcă la 3 ani. Totul depinde de procurori”, a explicat pentru România Liberă profesorul de Drept Penal, care doreşte însă să-i fie protejată identitatea.
„Noi am fost cei abuzaţi. Avem victime în spital”
Purtătorul de cuvânt al PRM, Marius Marinescu, a declarat României Libere că „nu poliţiştii şi executorul judecătoresc au fost cei bruscaţi şi abuzaţi, ci noi, membrii PRM”.
„Decizia Parchetului de pe lângă ÎCCJ este un abuz.
Cum să spună executoarea judecătorească şi acei poliţişti că au fost bruscaţi şi loviţi? Noi avem victime internate în spital: fratele preşedintelui PRM, domnul general Marcu Tudor, este internat la Spitalul Militar; Bebe Ivanovici este internat, şi el, la Spitalul judeţean Ilfov, după ce a fost bruscat, şi el, de poliţişti. Prin urmare, noi suntem cei care am avut de suferit”, afirmă Marius Marinescu.
Purtătorul de cuvânt al PRM consideră că acţiunea poliţiştilor a fost un abuz, deoarece au vrut să-l evacueze pe Vadim Tudor din biroul său de europarlamentar, pentru care executorul judecătoresc nu avea acte de executare silită. „Întreaga acţiune este una politică şi are ca scop intimidarea opoziţiei”, este de părere Marius Marinescu.