18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialVaccinul impotriva gripei noi, sperietoarea constantenilor

Vaccinul impotriva gripei noi, sperietoarea constantenilor

» Din 50.000 de doze de vaccin, DSP Constanta nu a reusit sa foloseasca decat cateva sute, din cauza ca oamenii se opun.

» Pentru a scapa de stoc, autoritatile medicale vor vaccina bolnavii cronici.

In judetul Constanta, vaccinul antigripal A/H1N1 nu are mare succes in randul populatiei. Oamenii se tem de eventualele reactii adverse, dar si de faptul ca nu a fost suficient testat. In plus, multa lume nu crede in gripa porcina, pe care o considera fabricata in laborator, la fel ca si cea aviara. De la Directia de Sanatate Publica, foarte putine unitati scolare au solicitat vaccinul. "Sunt doar cateva licee, Universitatea Ovidius si Academia Navala care au solicitat vaccinul. Noi am solicitat in scris sa ne trimita o lista cu cei care vor, oferim la toata lumea vaccinul, si la universitati particulare, si la scoli postliceale", a subliniat dr. Mihaela Dinisov, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica.

Nici personalul unitatilor scolare nu intentioneaza sa se vaccineze. Cu toate ca Inspectoratul scolar Judetean a trimis o solicitare scrisa scolilor, pana acum nici un profesor nu s-a aratat interesat de acest vaccin. "Noi am rugat directorii sa ne anunte daca sunt profesori care vor sa fie vaccinati, dar nu am primit nici un raspuns", a precizat Cristina Ivan, purtatorul de cuvant al Inspectoratului scolar Judetean.
In ceea ce priveste personalul angajat al ISJ, purtatorul de cuvant ne-a informat ca toata lumea si-a exprimat dorinta de a se vaccina. "Avem 50 de angajati, care vor toti sa faca vaccinul", a adaugat Cristina Ivan. Printre putinele licee care au solicitat vaccinul de la Directia de Sanatate Publica se numara si George Calinescu. Din 297 de persoane doar sase accepta vaccinul. "La singura clasa de-a XII-a la care predau eu a fost un "nu" integral", a precizat Alina Codreanu, directorul unitatii scolare. z

» Medicii, reticenti
Pana acum s-au vaccinat 530 de medici din cele cateva mii de la nivelul judetului. Spre exemplu, multi medici de familie nu numai ca nu se vaccineaza, dar nu le recomanda nici pacientilor lor vaccinul. "La raportarea de marti aveam 530 de cadre medicale din spitale vaccinate. Este vorba de personal de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta si de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase. Zilele acestea va incepe vaccinarea si la persoanele cu boli cronice", a precizat dr. Mihaela Dinisov. Medicul este de parere ca nu vor ramane doze de vaccin neutilizate, mai ales ca bolnavii cronici sunt in numar de aproximativ 150.000 si multi dintre ei s-au aratat interesati sa se vaccineze. DSP a primit aproximativ 53.000 de doze de vaccin antigripal A/H1N1.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă