Pachetele de ţigări confiscate de autorităţi ar trebui scoase la vânzare, nu distruse. Senatorii au votat masiv pentru această idee, deşi au fost avertizaţi că încalcă practica Uniunii Europene.
Preţul ţigărilor a crescut în valuri în ultimii ani. Cele mai ieftine trec de 2 euro, iar semnale că scumpririle vor continua apar constant. În ciuda acestei realităţi, dramatice pentru fumători, un proiect de lege votat zilele trecute la Senat ar putea face ca statul să intervină pe piaţa tutunului cu preţuri de dumping. Potrivit iniţiativei, ţigările trimbate, confiscate în urma controalelor, ar putea fi scoase la vânzare, nu incinerate, aşa cum se întâmplă în prezent. Senatorii au votat masiv pentru acest proiect, iniţiat de deputatul PDL Adrian Bădulescu. Li s-a părut o idee numai bună de strâns bani la buget, deşi nu au dispus de nici o estimare asupra sumei care ar completa astfel veniturile statului. Totuşi, proiectul nu are sprijinul Guvernului, întrucât legislaţia UE prevede distrugerea tutunului confiscat. Nici promotorii ideii nu ştiu exact unde şi la ce preţ ar putea fi vândute aceste ţigări. Cert este că, de obicei, statul vinde mărfurile confiscate la preţuri mai mici decât pe piaţă.
„Este o sursă interesantă”
Tot Guvernul a arătat că unul dintre neajunsurile proiectului ţine de faptul că pe piaţa din România pot fi puse în vânzare numai pachetele timbrate, fapt care impune eforturi costisitoare pentru retimbrarea şi verificarea calităţii produselor confiscate, în vederea vânzării lor legale. De aceea, până şi şeful Comisiei Buget-Finanţe, care a avizat favorabil iniţiativa, dă înapoi: „A fost tentaţia încasărilor la buget, dar ne-am dat seama că nu e chiar aşa. Măsura ar genera costuri suplimentare. Colegii au fost luaţi de val, au votat din entuziasm”, ne-a declarat senatorul PDL Ovidiu Marian. Senatorii PSD şi PDL au votat şi ei, cu mici excepţii, „pentru”. Liberalii, în schimb, au votat majoritar împotrivă, gândind că nu e normal ca statul să facă bani din contrabandă, după cum ne-a declarat senatorul PNL Puiu Haşotti. Totuşi, senatorul PDL Iulian Urban rămâne optimist: „Este o sursă de venit foarte interesantă şi nu văd de ce ar fi aşa de greu să o folosim. Autorităţile comercializează bunurile confiscate într-un mod patetic”. Şi senatorul PSD Marius Bota crede acelaşi lucru: „De ce să distrugi ceva care poate să-ţi aducă venituri la buget? Se vând maşini, electronice, alcool confiscat, de ce nu şi ţigări?”.
Capturi de zeci de milioane
În 2010, structurile Poliţiei au confiscat 13,5 milioane pachete de ţigări, cu 10% mai mult decât în întreg anul 2009. Structurile ANAF au confiscat şi ele în prima jumătate a anului 4,5 milioane de pachete de ţigări. În 2009, valoarea ţigărilor confiscate de ANAF s-a ridicat la peste 45 milioane euro, iar Ministerul de Interne estimează că în trei luni captura de ţigări a poliţiştilor valorează peste 3 milioane euro. Nu există însă o statistică despre câte dintre aceste ţigări confiscate erau timbrate conform legii, aşa cum specifică proiectul votat de Senat. Decizia finală se află acum pe masa Camerei Deputaţilor, care urmează să supună votului proiectul aprobat deja de senatori.