Accidentul de munca de vineri seara de la Pasajul Baneasa in urma caruia trei muncitori au murit inghititi de un mal de pamant ar fi putut fi evitat daca ar fi fost aplicate normele de protectie a muncii. Aceasta este convingerea ferma a unicului supravietuitor al tragediei, Cristian Lupan. Barbatul, care si-a pierdut fratele in accidentul de munca, a declarat pentru "Cotidianul". "Acolo lucram fara protectie (…) Tura asta aveam dulapuri prea mari, de 1,5 metri, si noua ne trebuiau acolo de 0,90. Am cerut sa ni se aduca unele mai mici, dar ni s-a spus ca, daca am avansat 200 de metri si nu s-a intamplat nimic, sa-i dam inainte, ca sa nu mai venim si sambata la lucru", sustine barbatul. Cineva din conducerea firmei ar fi vrut sa opreasca lucrul, potrivit lui Lupan. "Inginerul Olarica ne-a zis sa nu mai lucram si sa nu mai intram pana nu vine un utilaj greu sa sape. Domnul inginer a cautat un utilaj greu la firma Lena, dar acolo ne-au zis ca au un mecanic prea obosit si n-au vrut sa-l aduca. Atunci inginerul a zis sa oprim si sa continuam luni. Insa a venit alt sef si ne-a zis sa continuam. Daca il vor scoate vinovat pe inginer, el chiar n-are de ce, ca a vrut sa ne scape", a mai declarat barbatul.
Camelia Lupan, sotia lui Cezar, unul dintre muncitorii morti pe santier, a povestit, la randul sau, pentru "Cotidianul", ca, cu cateva ore inainte de tragedie, a fost sunata de sotul sau care i-ar fi spus ca malul drept s-a surpat in acelasi transeu in care s-a petrecut accidentul. "M-a sunat vineri, pe la 3, si mi-a zis: «Era sa cad inauntru. Faceam cu schimbul cu Ionut Aioanei. Eu trebuia sa cobor si el iesea. Insa am ramas pe mal sa mai fumez o tigara, asta m-a salvat. Cand am vrut sa intru in groapa, s-a surpat. N-a prins pe nimeni, din fericire. Ne-au obligat sa intram din nou, ne-au zis ca mai avem doua tevi de bagat, sa le terminam, ca sa nu mai venim si maine la lucru»", a povestit femeia pentru "Cotidianul. Cateva ore mai tarziu avea sa se petreaca tragedia. Femeia reclama, la randul sau, lipsa normelor de protectie a muncii pe santier. "In fiecare zi, timp de o luna si jumatate de cand au inceput lucrarile acolo, langa Aeroport, sotul meu se plangea ca nu are echipament de protectie si ca in orice clipa s-ar putea surpa pamantul pe el. La fiecare trecere a unei masini grele pe DN1, pamantul se zguduia", a declarat sotia barbatului decedat.
Ministerul Transporturilor, Procuratura si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale au demarat o ancheta penala in acest caz, iar Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti a decis ca activitatea santierului de la Pasajul Baneasa sa fie sistata o perioada pentru ca ancheta sa se poata desfasura.
Lucrarea de la Pasajul Baneasa apartine Ministerului Transporturilor, iar licitatia pentru realizarea lucrarilor a fost castigata de firma portugheza Lena. Conducerea companiei a subcontractat lucrarea unei alte firme, Marconstruct, o societate romaneasca avand sediul in judetul Ilfov. Directia Generala a Finantelor Publice Ilfov a actionat in judecata firma Marconstruct Impex SRL, subcontractorul lucrarilor de deviere a tevilor de canalizare de la Pasajul Baneasa, pentru insolventa, cerand declararea falimentului, potrivit ziarului "Gardianul".
Executantul lucrarilor de la Pasajul Baneasa, unde si-au pierdut viata trei muncitori, va raspunde penal pentru accidentul de saptamana trecuta. Astazi, Inspectoratul de stat in Constructii a formulat plangere penala impotriva a patru persoane din conducerea santierului, anunta Realitatea TV.
Ancheta inspectoratului a stabilit ca accidentul s-a produs din cauza lipsei peretilor de sustinere a malurilor din metal sau lemn, clauze prevazute de proiectant in contract si probabil nerespectate de subcontractorul Marconstruct si antreprenorul Lena.
Tot astazi, procurorii Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 s-au sesizat din oficiu si ancheteaza imprejurarile in care a avut loc accidentul de la Pasajul Baneasa. Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Cristina Radu, a declarat, pentru Mediafax, ca procurorii fac cercetari in cazul infractiunilor privind securitatea in munca si ucidere din culpa. Procurorul a adaugat ca nicio firma, autoritate sau persoana nu a sesizat deocamdata Parchetul.
Ancheta inceputa in acest caz se afla in faza actelor premergatoare.