-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialVa dispărea coplata? Patru deputaţi din Coaliţie împotriva propriului guvern

Va dispărea coplata? Patru deputaţi din Coaliţie împotriva propriului guvern

Un grup de patru deputaţi ai Puterii, printre care şi deputatul UNPR, Tudor Ciuhodaru, au depus recent un proiect legislativ care vizează scoaterea coplăţii şi modificarea actualei legi a sănătăţii. Iniţiativa lor este greu de înţeles şi seamănă mai degrabă cu un proiect pe care l-ar fi semnat Opoziţia, în condiţiile în care actualul partid de guvernământ susţine introducerea acestei taxe şi face eforturi de mai bine de patru ani pentru implementarea ei. De amintit că măsura face parte dintr-un acord semnat cu FMI şi Banca Mondială, acord care prevede, printre altele, finanţarea Guvernului cu 250 de milioane de euro. „O parte din bani au fost viraţi deja. Alte sume urmează să vină”, ne-a declarat Oana Grigore, director de Comnicare la Ministerul Sănătăţii. În aceste condiţii este greu de crezut că Puterea va mai da înapoi pe această temă şi că taxa nu va fi adoptată până anul viitor. Când coplata va intra însă în vigoare, este posibil ca medicii care lucrează la Urgenţe, cum este şi cazul doctorului Ciuhodaru, să fie direct afectaţi. „Se mută circuitul pacienţilor de la Camera de Urgenţă la medicul de familie. Cine se va duce direct la urgenţă fără să fie grav bolnav va plăti pe chitanţă până la 100 de lei”, explică Oana Grigore. Practic, acestă măsură va însmena mai puţini pacienţi pentru medicii urgentişti şi mai mulţi pentru medicii de familie.

România, prea săracă pentru coplată?

Cei patru parlamentari susţin însă că altele sunt resorturile care i-au determinat să facă o astfel de propunere. „Populaţia României este din ce în ce mai săracă. Suntem în topul celor mai sărace ţări din Europa. Doar Bulgaria şi Polonia ne mai detronează, ca anumite regiuni extrem de sărace.Din aceste motive, dar şi din alte considerente, vă înaintăm spre dezbatere şi adoptare propunerea legislativă care vizează renunţarea la coplată”, se arată în expunerea de motive. Totodată, parlamentarii susţin că „au dreptul să se opună deciziilor de partid, dacă acestea nu îi reprezintă”. „Mai avem şi puncte de vedere diferite, nu gândim toţi din PDL la fel”, spune Petru Movilă deputat PDL de Iaşi. Parlamentarul consideră că nu coplata va rezolva problemele sistemului sanitar, ci o mai bună monitorizarea fondurilor din sănătate. „Dacă fac un sistem informatic care să urmărească plăţile din sistem, nu vom mai avea nevoie de coplată. Sunt multe sume aruncate aşa aiurea, neconforme cu realitatea şi cu nevoile pupulaţiei”, spune Movilă.

Ciuhodaru: Nu sunt supărat pe Ministerul Sănătăţii

Acesta îl susţine pe deputatul Tudor Ciuhodaru, demis la începutul anului din funcţia de consilier onorific de la Ministerul Sănătăţii, funcţie pe care a apucat să o deţină doar pentru două zile. „Sumele care vor fi colectate prin coplată vor fi prea mici pentru a rezolva problemele sistemului. Când nu se vor mai cumpăra scaune în loc de medicamente vom avea bani în Sănătate”, îşi argumentează Ciuhodaru decizia de respingere a coplăţii. El spune că nu s-a supărat pe decizia Ministerului Sănătăţii de a-l demite după două zile de mandat şi că nu acesta este motivul pentru care respinge acum taxa. „Nu este pentru prima oară când nu sunt de accord cu coplata, este o propunere mai veche, dar abia acum a apărut pe site-ul Senatului”, spune el.
Deputatul Mircia Giurgiu se rezumă să spună că „oamenii au avut o iarnă grea şi nu au nevoie de noi taxe şi impozite”. „,Ministerul Sănătăţii să ne arate transparentă în cheltuirea banului public, apoi să ne propună coplată. Oamenii abia îşi mai pot acoperi cheltuielile zilnice”, spune Giurgiu.
Pe de altă parte, reprezentanţii Guvernului susţin că iniţiativa celor patru deputaţi nu are şanse de izbândă. „E o măsură care ţine de acordurile parafate cu FMI-ul. Iniţiativa respectivă nu are sens din punct de vedere politic, economic şi social. Nu ştiu cum îşi imaginează cei patru parlamentari că va fi promulgată de preşedinte”, ne-a declarat Oana Grigore, director de comunicare la Ministerul Sănătăţii.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă