16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialUSL, alianţa care „sperie" Vestul

USL, alianţa care „sperie” Vestul

Alegerile de luna trecută au schimbat polii de putere în vestul ţării, acolo unde noua alianţă politică a României impune ordinea în aproape toate zonele.

Dacă Traian Băsescu va fi demis la referendumul de duminică prin votul populaţiai, un rol important ar reveni părţii de vest a României. Acolo, o nouă ordine politică a fost stabilită în urmă cu ceva mai bine de o lună, atunci când USL a luat aproape toate oraşele reşedinţă de judeţ şi majoritatea mandatelor în respectivele Consilii Locale. Cea mai importantă schimbare a avut loc la Timişoara, unde liberalul Nicolae Robu a câştigat detaşat primăria bănăţeană. Odată cu Robu, Consiliul Local Timişoara a suferit o transformare radicală, iar USL a obţinut 15 mandate din totalul de 27. PDL are doar cinci mandate, în timp ce PNŢCD, principalul perdant al alegerilor din 10 iunie, care a intrat în luptă într-o alianţă cu FDGR, beneficiază de doar patru mandate. PP-DD a obţinut, la rândul său, trei mandate, însă majoritatea mai mult decât clară a USL nu le creează reprezentanţilor acestei alianţe politice nici o emoţie când vine vorba de vreo decizie în cadrul Consiliului Local Timişoara. Cu o asemenea componenţă, totul a fost limpede şi la numirea viceprimarilor, acolo unde PSD-istul Sorin Grindeanu şi PNL-istul Dan Diaconu au devenit ajutoarele lui Nicolae Robu la conducerea Timişoarei. 

La Reşiţa, ca la Timişoara

O situaţie identică se află şi în structura Consiliului Local Reşiţa, nu doar pentru că USL a obţinut o nouă victorie zdrobitoare, ci pentru că PDL are doar doi consilieri locali din 21. Adversarul principal al USL în administraţia locală a devenit, oarecum surprinzător, PP-DD, care beneficiază de cinci consilieri, în timp ce Partidul Verde a primit şi el un mandat din partea electoratului. USL, însă, cu 13 mandate, a obţinut o nouă majoritate covârşitoare în cadrul unui Consiliu Local din vestul ţării, astfel că primarul Mihai Stepanescu (PSD) va fi sprijinit mai mult decât suficient în deciziile pe care le va lua. Totuşi, birocraţia a fost mai puternică decât USL, cel puţin în lupta pentru desemnarea noilor viceprimari. La finalul lunii iunie a avut loc o şedinţă a Consiliului Local în care trebuiau aleşi cei doi viceprimari, dar o problemă iscată de către PDL a amânat acest punct de pe respectiva ordine de zi. Noul Consiliu nu a putut fi constituit pentru că o hârtie a lipsit de la dosarul consilierului PDL, Bogdan Marta. Toţi ceilalţi 20 de consilieri au depus jurământul, însă din cauza problemei de la PDL, alegerea viceprimarilor a fost amânată până pentru o nouă şedinţă, ce a fost programată chiar ieri. Mihai Stepanescu a convocat, în şedinţă ordinară, Consiliul Local, iar primele două puncte de pe ordinea de zi au fost chiar validarea ultimului mandat de consilier, după care votarea celor doi viceprimari.

USL, victorie şi la Deva

O bătălie mai strânsă, dar tot favorabilă USL, a fost dată în Deva. Alianţa formată din PSD, PNL şi PC a detronat PDL, care a făcut front comun cu UNPR şi PNŢCD sub denumirea de Uniunea Social Populară (USP), atât de la conducerea oraşului hunedorean, cât şi de la Consiliul Local. USL a primit 10 mandate de consilieri, în timp ce USP s-a ales cu opt mandate, din totalul de 21 de consilieri. Celelalte trei mandate rămase au fost distribuite celor de la PP-DD, două, respectiv UDMR, unul. Cu majoritate tot de partea USL, noii viceprimari ai Devei sunt de la PSD, Ovidiu Moş, respectiv Marius Surgent, PNL, care îl vor ajuta pe noul primar, PC-istul Petru Mărginean. Singura problemă a USL în vestul ţării a reprezentat-o Aradul. Acolo, PDL a supravieţuit alegerilor de luna trecută, iar Gheorghe Falcă a primit încrederea arădenilor pentru al treilea mandat consecutiv. Sub denumirea de Mişcarea Creştin Liberală (MCL), PDL, în alianţă cu Partidul Ecologist Român (PER), a obţinut 10 mandate de consilieri locali, cu unul mai mult decât USL. PP-DD şi UDMR completează, fiecare cu câte două mandate, lista celor 23 de consilieri locali.

Constituire cu bucluc

Şedinţa de constituire a ­Consiliului Local Arad a ­trebuit repetată, după ce consilierii USL au absentat la prima „strigare”. Motivul invocat de aceştia a fost neterminarea discuţiilor cu cei de la PP-DD şi UDMR în problema obţinerii majorităţii în cadrul CL Arad. După două zile, aceştia au fost prezenţi în sală, iar în cadrul şedinţei de constituire a Consiliului Local au fost aleşi şi cei doi viceprimari ai ­Aradului, Cătălin Ţiţirigă (PP-DD) şi ­Levente Bognar (UDMR).

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Medic stomatolog condamnat la zece ani de închisoare pentru lipsire de libertate și agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Un cutremur a zguduit lumea medicinei dentare după ce medicul Costin Iulian Berechet a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare. Berechet,...

Ședință CSAT: România va sprijini Republica Moldova pentru a face față noilor provocări ale Rusiei

Joi, 19 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. O primă...

Două convoaie militare au fost implicate într-un accident rutier între Galați și Brăila

Două convoaie militare au fost implicate într-un accident între Galați și Brăila joi, 19 septembrie. Cele două convoaie aparțineau armatei franceze și trebuiau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă