UPDATE Instanţa supremă a amânat luni, pentru 30 ianuarie, sentinţa în dosarul „Trofeul calităţii”, în care fostul premier Adrian Năstase este acuzat de fapte de corupţie în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD., anunţă Mediafax. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat în 9 ianuarie cercetarea judecătorească în dosarul „Trofeul calităţii”, instanţa anunţând atunci că se va pronunţa în 23 ianuarie în această cauză.
––
Curtea Supremă ar putea pronunţa astăzi primul verdict în dosarul în care Adrian Năstase sete acuzat că şi-a finanţat campania electorală din 2004 din cotizaţiile strânse de la firmele care au participat la concursul „Trofeul Calităţii”, organizat pentru firme de construcţii de Inspectoratul de Stat în Construcţii .
Zi extrem de importantă pentru fostul premier şi preşedinte al PSD, Adrian Năstase. Curtea Supremă este aşteptată să dea verdictul în în dosarul „Trofeul Calităţii”, speţă în care Năstase a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că şi-ar fi folosit influenţa de lider de partid pentru obţinerea de foloase necuvenite în formă continuată. Mai exact, pentru finanţarea campaniei sale electorale din 2004, când a candidat la preşedinţia României.
Alături de Năstase mai sunt judecaţi Irina Jianu, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Diana Gasparovici – inspector general adjunct la ISC – pentru abuz şi complicitate la abuz în serviciu, şi mai mulţi oameni de afaceri: Cristian Mihail Vasile, director al Eurografica, Bogdan Popovici şi Ioana Popovici – apropiaţi ai lui Năstase. Hotărârea care va fi pronunţată este extrem de importantă, întrucât vine după o altă sentinţă a Curţii Supreme, care a decis achitarea fostului premier în dosarul Mătuşa Tamara. În acea speţă Năstase era acuzat că l-a numit pe Ioan Melinescu şef al Oficiului de Combatere a Spălării Banilor pentru ca acesta, la rândul lui, să muşamalizeze un dosar al soţiei ex-premierului, Dana Năstase.
Ce spun procurorii
Procurorii DNA susţin în rechizitoriu că Adrian Năstase şi-ar fi exercitat influenţa, în cursul anului electoral 2004, asupra şefei Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Irina Jianu – persoană apropiată de mai mulţi lideri PSD, pentru ca aceasta să organizeze un simpozion intitulat „Trofeul calităţii în construcţii”.
În realitate, spun anchetatorii, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a lui Adrian Năstase. Tot ca urmare a influenţei fostului lider PSD, spun procurorii, au mai fost cooptaţi în organizarea evenimentului soţii Bogdan şi Ioana Popovici, Cristian Mihail Vasile, administrator al SC Eurografica SRL (societate care beneficiase de contracte importante cu PSD pentru tipărirea unor materiale electorale şi care avea legături cu persoane importante din cadrul PSD) precum şi membri PSD cu funcţii importante în cadrul unor instituţii publice (Protecţia Consumatorului, ROMSILVA, Agenţia Naţională Sanitar Veterinară, Compania Naţională a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.
„Toţi aceştia au achitat sume de bani sub formă de taxe de participare pentru un simpozion irelevant pentru activitatea instituţiilor respective. Asupra unui alt grup de participanţi – reprezentanţi de societăţi comerciale în construcţii – s-a exercitat constrângere morală prin aceea că inspectorii de specialitate care le avizau lucrările le transmiteau invitaţiile de participare le solicitau apoi copia ordinului de plată”, se mai arată în rechizitoriul DNA.
Banii
Taxele de participare au fost de 5 milioane ROL pentru persoane fizice şi 15 milioane ROL pentru persoane juridice. Banii strânşi din taxe, în valoare de 67.463.972.430 ROL ar fi trebuit, potrivit legii, să se constituie venituri la bugetul ISC care era instituţie publică. DNA susţine că, în mod ilegal, Irina Jianu, cu sprijinul Dianei Gasparovici, încălcând prevederile legale, au dispus ca aceste taxe să fie încasate direct de patru societăţi comerciale, controlate de Ioana şi Bogdan Popovici.
În esenţă anchetatorii spun că nici o cheltuială efectuată pentru Trofeul Calităţii nu a fost decontată în mod legal. Pentru a se disimula provenienţa banilor, prin operaţiuni de spălare de bani desfăşurate prin intermediul societăţilor controlate de soţii Popovici, suma de 53.256.338.838 ROL a fost transferată în conturile SC Eurografica SRL. Din această sumă, Cristian Mihail Vasile a plătit 33.841.734.455 ROL, reprezentând contravaloarea materialelor de propagandă electorală (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele şi imaginea lui Năstase).
Pentru a disimula destinaţia ilicită a banilor proveniţi din organizarea simpozionului „Trofeul calităţii în construcţii”, la rândul lui Vasile Mihail a întocmit documente comerciale şi financiar-contabile false şi sub aparenţa unor cheltuieli efectuate cu activităţi de publicitate pentru SC. Eurografica S.R.L., prin falsificarea înscrisurilor sus-menţionate, Cristian Mihail Vasile a plătit contravaloarea materialelor de propagandă electorală pentru Năstase.
760 de martori audiaţi
În „Trofeul Calităţii” fostul premier a fost trimis în judecată de DNA în 2009, cercetarea judecătorească finalizându-se la începutul acestui an. Cazul s-a remarcat şi prin numărul foarte mare de martori audiaţi în timpul urmăririi penale cât şi în timpul cercetării judecătoreşti. Mai exact, DNA a făcut un rechizitoriu cu 972 de martori propuşi pentru audieri, din aceştia Curtea Supremă audiind în jur 760 de persoane, cele mai importante.