Update: Anchetatorii care au descins, miercuri dimineaţă, la domiciile suspecţilor în cazul înmatriculărilor auto frauduloase au găsit sute de milioane de lei ascunse în congelator, au declarat surse judiciare, informează Mediafax.
În urma celor 44 de percheziţii efectuate, miercuri dimineaţă, au fost găsite sume mari de bani, de ordinul a sute de milioane de lei, ascunse în congelator.
Procurorii bucureşteni au declanşat urmărirea penală faţă de 37 de persoane, printre care trei angajaţi RAR, trei agenţi de poliţie şi un jandarm, în ancheta privind înmatriculările frauduloase de maşini de lux, informează, miercuri, DGA, potrivit Mediafax.
Cele 37 de persoane sunt acuzate de procurorii parchetului Capitalei de 26 de infracţiuni de înşelăciune, 18 infracţiuni de fals, 8 infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu, 7 infracţiuni de tăinuire şi favorizarea infractorului, 3 infracţiuni de divulgare a unor informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi o infracţiune de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu permisul de conducere anulat.
Declanşarea urmăririi penale a fost dispusă prin reoluţii din 1 şi 3 august, potrivit sursei citate.
În cauză se efectuează cercetări cu privire la introducerea în mod fraudulos pe teritoriul României a 15 autoturisme (marca Audi, Mazda, BMW, Chrysler, Citroen, Opel, Volkswagen, Skoda, Mercedes Benz, Alfa Romeo, Nissan, Mitsubishi şi Dacia) sustrase sau închiriate din străinătate, fără intenţia de a fi restituite, de către o grupare infracţională compusă din învinuiţii din cauză.
Ca mod de operare autoturismele erau închiriate din străinătate de la societăţi de profil şi introduse în ţară anterior expirării perioadei de închiriere iar pe teritoriul României acestora le erau falsificate documentele de provenienţă, în vederea înmatriculării ulterioare. După falsificarea documentelor de provenienţă, cu complicitatea unor funcţionari din cadrul RAR şi SRPCIV, autoturismele erau înscrise în circulaţie, după care erau valorificate prin intermediari.
Potrvioit anchetatorilor, scopul final al învinuiţilor era ca, în final, autoturismele să fie vândute unor cumpărători de bună credinţă în vederea realizării în acest mod a unor foloase materiale injuste.
Prejudiciul cauzat de învinuiţi prin activitatea infracţională desfăşurată în cauză (15 autoturisme ) depăşeşte până la acest moment suma de 200.000 de euro.