8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Rusia contraatacă: bunurile firmelor occidentale ar putea fi confiscate, dacă se...

UPDATE. Rusia contraatacă: bunurile firmelor occidentale ar putea fi confiscate, dacă se impun sancţiuni economice

UPDATE 19:22 – Emisarul ONU în Crimeea a fost ameninţat de indivizi înarmaţi

UPDATE 18:18 – Prima întâlnire Kerry-Lavrov, pe tema crizei din Ucraina

UPDATE 18:10 – Ucraina vrea restructurarea datoriei

UPDATE 18:08 – SUA: Rusia să negocieze cu Ucraina!

UPDATE 18:04 – Hillary Clinton: Rusia a intervenit în Crimeea la fel ca Hitler în România

UPDATE 17:40 – Adjunctul secretarului general al ONU, Jan Eliasson, i-a îndemnat, miercuri, la Kiev, pe ruşi şi ucraineni la dialog cu scopul de a găsi o soluţie paşnică la criză, relatează AFP, conform Mediafax.

„Sper că am încheiat Războiul Rece”, a declarat Eliasson într-o conferinţă de presă. „Nu este în interesul nimănui să trezim fantome din trecut”, a adăugat el, în urma unei întâlniri cu noul Guvern.

Oficialul de rang înalt a apreciat că este „în interesul tuturor” să se ajungă la un compromis în Crimeea, o peninsulă rusofonă din sudul fostei republici sovietice aflată de facto sub controlul forţelor ruse, şi a îndemnat Ucraina şi Rusia să se aşeze la masă şi să negocieze un „compromis paşnic”.

UPDATE: Fără Gazprom: Ucraina va primi petrol şi gaze de la SUA

UPDATE: Ucraina vrea în NATO

UPDATE 13:50 – Ajutor de cel puţin 11 miliarde de euro pentru Ucraina

UPDATE 12:00 – Senatorii din Rusia lucrează la un proiect de lege care să permită confiscarea bunurilor firmelor europene şi americane, în cazul în care sunt impuse sancţiuni Rusiei din cauza confruntării în Ucraina, a anunţat miercuri un senator rus, citat de AFP, preluată de Mediafax.

„Proiectul de lege propune să fie acordate asemenea prerogative preşedintelui şi Guvernului”, a declarat şeful Comisiei pentru legislaţie constituţională din cadrul Consiliulu Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului) Andrei Klişas, citat de agenţia RIA Novosti.

El a anunţat că, pentru moment, juriştii „studiază în mod atent problema” constituţionalităţii confiscării unor active şi conturi ale unor firme străine şi persoane fizice.

„Dar, în tot cazul, nu ne îndoim că acest lucru nu corespunde normelor europene. Este suficient să ne amintim exemplul Ciprului, când confiscarea a devenit una dintre condiţiile acordării unui ajutor de către Uniunea Europeană (UE) ţării”, a spus el. Klişas nu a oferit detalii despre acest proiect de lege, dar a apreciat că „orice sancţiune trebuie să fie reciprocă”.

Un consilier de la Kremlin, Serghei Glaziev, a declarat marţi că Rusia îşi va reduce „la zero” dependenţa economică faţă de Statele Unite, în cazul în care Washingtonul îi va impune sancţiuni din cauza situaţiei din Ucraina, şi a avertizat că acest lucru va conduce la un „krach” al sistemului financiar american.

El a evocat atât posibilitatea utilizării altor valute decât dolarul, cât şi posibilitatea de a nu rambursa împrumuturi contractate la bănci americane.

O sursă de la Kremlin a anunţat, totuşi, la scurt timp după aceste declaraţii, pentru agenţia publică RIA Novosti, că Glaziev şi-a exprimat opinia personală şi că nu este vorba despre poziţia oficială a Kremlinului.

UPDATE. Putin ar putea fi ameninţat cu boicotarea Cupei Mondiale de Fotbal 2018

UPDATE. SUA vor să-i ofere lui Putin o portiţă de ieşire din criza ucraineană

–-

UPDATE 23:40: Ashton: Discuţia cu Lavrov, ”utilă”

UPDATE 21:25: Armata ucraineană a respins un atac rus asupra unei nave militare

Rusia a refuzat propunerea de a începe negocieri cu noua administraţie din Ucraina, în contextul crizei din Crimeea.

Vladimir Putin a denunţat marţi, într-o conferinţă de presă, „o preluare a puterii prin arme” în Ucraina, transmite AFP. Putin a declarat că Viktor Ianukovici, destituit de facto de către Parlament şi înlocuit cu un preşedinte interimar, este singurul preşedinte legitim al Ucrainei.

„Poate să existe doar o singură apreciere cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Kiev şi în Ucraina: este vorba despre o lovitură de stat, anticonstituţională, despre o preluare a puterii prin arme”, a spus Putin, prima sa declaraţie publică de la destituirea lui Viktor Ianukovici de către Parlamentul ucrainean.

Preşedintele rus a afirmat că în acest moment nu este necesar să fie trimise trupe în Ucraina, dar Rusia îşi rezervă dreptul de a recurge la „toate mijloacele” pentru a-şi proteja cetăţenii din această ţară. Putin, a negat, marţi, că forţele ruse ar încercui bazele militare ucrainene din Crimeea, afirmând că este vorba despre „forţe locale de autoapărare”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut, marţi, prima sa intervenţie publică pe tema situaţiei din Ucraina de la destituirea lui Ianukovici.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a susţinut că atitudinea Rusiei faţă de Ucraina nu va face decât să „îndepărteze” Kievul.

Moscova riscă „izolarea internaţională” dacă nu va pune capăt „agresiunii” militare în Ucraina, a avertizat secretarul de Stat american, John Kerry, precizând că Statele Unite nu doresc o confruntare cu Rusia.

„Rusia caută un pretext pentru a putea ocupa Ucraina, dar riscă izolarea pe plan internaţional dacă nu pune capăt agresiunii militare”, a declarat John Kerry la Kiev, subliniind că Statele Unite nu doresc o confruntare cu Rusia.

UPDATE 17:48: Reuters: Nave militare ruse blochează Strâmtoarea Kerci, între Ucraina şi Rusia

UPDATE 17:13: RIA Novosti: 5.500 de soldaţi ucraineni au dezertat pentru a servi Republica Autonomă Crimeea

UPDATE 16.20: Militarii ruşi din Transnistria, în alertă

UPDATE 16:12: Lavrov: Ameninţările Occidentului nu schimbă poziţia Rusiei faţă de Ucraina

UPDATE 16:01: Ambasadorul Ucrainei: Dacă va fi nevoie, Ucraina va cere sprijin militar internaţional

UPDATE 14.17: Pravda: Ianukovici a murit! Informaţia nu a fost confirmată

UPDATE Rusia îşi va reduce dependenţa economică faţă de SUA, în caz de sancţiuni: LA ZERO

UPDATE Tratatul cu Ucraina permite Rusiei să aibă până 25.000 de militari în Crimeea

UPDATE Vladimir Putin le cere militarilor mobilizaţi în exerciţii în vestul Rusiei să se întoarcă la baze

UPDATE Cameron trimite un „mesaj foarte clar” Rusiei: va trebui să facă faţă ”presiunilor diplomatice, politice, economice şi de altă natură”

UPDATE  Rusia, ameniţată cu excluderea din G8 dacă nu încetează ocuparea Crimeei

UPDATE SUA au suspendat legăturile militare cu Rusia

UPDATE Ultimatumul dat de trupele ruse armatei ucrainene din Crimeea a expirat.

UPDATE Flota rusă la Marea Neagră dă ultimatum ucrainenilor să se predea până marţi. Comandamentul Flotei ruse neagă informaţiile

UPDATE 24:00 – Ianukovici a solicitat ajutor militar din partea Rusiei

UPDATE 23:20 – UPDATE. A început reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU, pe tema crizei din Ucraina

UPDATE 21:30 – Barack Obama: Rusia a încălcat dreptul internaţional

UPDATE 20:35 – Comandamentul Flotei ruse neagă informaţiile privind ultimatumul emis în Crimeea, conform Mediafax.

Flota rusă de la Marea Neagră, staţionată în Crimeea, nu a emis niciun ultimatum militarilor ucraineni, afirmă un purtător de cuvânt al instituţiei, negând informaţiile în acest sens apărute în presă, relatează CNN.

„Informaţiile despre presupusul ultimatum sunt o mizerie”, a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului Flotei ruse din Sevastopol.

Surse militare citate de Interfax-Ukraine şi de BBC afirmau că Flota rusă la Marea Neagră a dat ultimatum forţelor ucrainene din Crimeea să se predea până marţi la ora 5.00 (5.00, ora României), în caz contrar ameninţând cu atacuri.

UPDATE 19.25 – UE avertizează Rusia cu revizuirea relaţiilor, din cauza crizei din Ucraina

UPDATE 19.15 – Biden i-a cerut lui Medvedev, la telefon, să retragă trupele din Crimeea

UPDATE 18.36 – Rusia cere o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU, pe tema crizei din Ucraina

UPDATE 18:20 – Un purtător de cuvânt al Forţelor Navele ucrainene, Oleg Chubuk, a precizat, pentru Kyiv Post, că soldaţii ucraineni au primit un ultimatum să predea armele până la ora 18.00 şi că se poate ca această oră să fie schimbată. El a mai spus că militarilor ucraineni li s-a spus să se apere, în caz de atac.  

Şeful Dumei de Stat: Deocamdată, nu este necesară o intervenţie rusă în Ucraina

Pe de altă parte, peşedintele interimar Turcinov a precizat că liderii militari ruşi au dat ultimatumuri în mod repetat forţelor ucrainene să se predea până la ora 05.00, mâine dimineaţă. În urmă cu două zile, Ucraina a primit un avertisment similar, a mai spus Turcinov.

Potrivit unui corespondent BBC la Moscova, Richard Galpin, purtători de cuvânt militari ruşi nu oferă, în prezent, nici o informaţie despre acest ultimatum. „Nu este surprinzător. Dacă ameninţarea a fost adresată, militarii (ruşi) nu sunt susceptibili să spună ceva în acest stadiu”, potrivit corespondentului, relatează Mediafax.

Însă Biroul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării în Crimeea a confirmat pentru BBC ultimatumul adresat de către Flota rusă la Marea Neagră.

Pe de altă parte, postul de televiziune BBC a primit o imagine în care preşedintele rus Vladimir apare coborând dintr-o aeronavă pe aerodromul de la Kirilovski, în vestul Rusiei, pentru a asista la exerciţii militare în desfăşurare în regiune.

UPDATE 18:05 – Pentagonul avertizează Rusia că intervenţia în Ucraina pune în pericol stabilitatea Europei, conform Mediafax.

Intervenţia rusă în Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa securităţii în Europa şi în lume, i-a transmis secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu.

„Chuck Hagel a subliniat că Rusia riscă intensificarea instabilităţii regionale, izolarea pe plan internaţional şi amplificarea tensiunilor asupra securităţii la nivel european şi global”, a comunicat Pentagonul.

UPDATE 17:50 – Preşedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, a declarat că Rusia a mai dat un ultimatum similar în urmă cu două zile, cu termen ora 5:00 pe 2 martie, însă la termenul stabilit nu s-a întâmplat nimic, potrivit kyivpost.ua. El a lăsat să se înţeleagă că acest al doilea ultimatum ar putea, de asemenea, să nu fie urmat de vreo acţiune concretă, făcând parte dintr-un război al nervilor, menit să destabilizeze Ucraina.

UPDATE: Flota rusă la Marea Neagră a dat ultimatum forţelor ucrainene din Crimeea să se predea până marţi la ora locală 5.00 (şi ora României), altfel vor fi luate cu asalt, susţin surse de la Ministerul ucrainean al Apărării, citate de către agenţia Interfax-Ukraine, relatează BBC News online, conform Mediafax.

„Dacă până mâine (marţi) dimineaţa la ora (locală) 5.00 nu se predau, un asalt va fi lansat asupra unităţilor şi secţiunilor forţelor armate ucrainene din Crimeea”, sunt citaţi afirmând oficiali de la minister.

Până în acest moment nu există alte confirmări din alte surse ale acestui ultimatum, precizează BBC.

UPDATE 17:15 – Consiliul Europei, reuniune de urgenţă pe tema situaţiei din Ucraina

UPDATE 17:10 – FMI ajunge în Ucraina

UPDATE 17:00 – Moscova consideră „inadmisibile” ameninţările lui Kerry

UPDATE 16:40 – Marea Neagră fierbe: Marina SUA, către Crimeea, Turcia şi NATO, în alertă

UPDATE 15:45 – Manifestanţii pro-Rusia au luat cu asalt sediul administraţiei de la Doneţk

UPDATE 15:00 – Lavrov: Militarii ruşi rămân în Ucraina

Militari ruşi continuă să debarce masiv în Crimeea, încălcând acorduri internaţionale, au anunţat luni grăniceri ucraineni, relatează AFP, citată de Mediafax.

În ultimele 24 de ore, zece elicoptere de luptă şi opt avioane de transport ruseşti au aterizat în Crimeea, fără ca Ucraina să fie informată, contrar acordurilor între cele două ţări cu privire la statututl Flotei ruse la Mrea Neagră, staţionate în Crimeea, care prevăd ca Kievul să fie informat cu 72 de ore înaintea unor asemenea mişcări de trupe.

Citeşte şi: Ucraina ar putea declara mâine stare de urgenţă sau chiar de război

De la 1 martie, patru nave de război ruse din cadrul Flotei la Marea Baltică au pătruns în portul Sevastopol, potrivit aceleiaşi surse.

Militari neidentificaţi acţionează în contul autorităţilor locale proruse şi au preluat controlul asupa unei părţi a Crimeei, asediind militari ucraineni în cazărmi.

Crimeea, care s-a aflat sub ocupaţie turcească, a fost cucerită de către Rusia la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Ea a aparţinut iniţial Rusiei, în cadrul fostei Uniuni Sovietice, după care a fost alipită Ucrainei, în 1954.

Citeşte şi: Putin are undă verde de la Parlament să intervină militar în Ucraina, însă nu a luat nicio decizie. Băsescu denunţă agresiunea rusă

Rusia şi-a crescut deja cu 6.000 de militari prezenţa în Crimeea, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. Parlamentu rus a dat sâmbătă undă verde forţelor armate ruse să intervină în Ucraina.

Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă