1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Percheziţiile la Consiliul Judeţean Dolj, încheiate după 12 ore

UPDATE. Percheziţiile la Consiliul Judeţean Dolj, încheiate după 12 ore

UPDATE: Percheziţiile de la sediul Consiliului Judeţean Dolj s-au încheiat, miercuri seară, după mai mult de 12 ore, transmite Mediafax. Nici o persoană nu a fost reţinută în acest caz.

 

Procurorii DNA au părăsit, miercuri, în jurul orei 21.30, sediul Consiliului Judeţean Dolj, de unde au ridicat zeci de cutii pline cu documente, dar şi unităţi de calculator, care vor fi analizate la Bucureşti.

Reprezentanţi ai CJ Dolj au declarat că nicio persoană nu a fost reţinută în urma percheziţiilor.

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a părăsit sediul instituţiei, însoţit de vicepreşedintele Cristinel Iovan şi de administratorul public al judeţului Dolj Florin Stancu, la puţin timp după plecarea anchetatorilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a fost ridicat, miercuri, de procurorii DNA, în urma percheziţiilor din dosarul funcţionarilor suspectaţi de trucarea unor licitaţii, potrivit B1TV.

Percheziţiile de la sediul Consiliul Judeţean Dolj au avut loc într-un dosar în care sunt vizaţi opt funcţionari ai instituţiei, care ar fi intervenit pentru adjudecarea unor licitaţii de către firme agreate, pentru care percepeau un „comision” din valoarea contractelor.

Procurorii DNA fac, miercuri dimineaţă, percheziţii la Consiliul Judeţean Dolj. Opt funcţionari sunt suspectaţi de fapte de corupţie. Ei ar fi cerut o cotă parte din valoarea contractelor pe care le dădeau preferenţial firmelor care trebuiau să execute lucrări la Centrul de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap „Sfântul Dimitrie cel Nou” Filiaşi .

Printre cei vizaţi se află şi preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

În prezent sunt în derulare 10 percheziţii. Vor fi ridicate documente şi mai multe persoane vor fi duse la audieri, în perioada următoare, la sediul DNA.

Potrivit DNA, cei opt funcţionari se foloseau de autoritatea cu care au fost învestiţi, au intervenit în procedurile de atribuire a contractelor ce aveau ca beneficiari instituţia publică, direcţionându-le către firmele agreate, percepând în schimb un „comision” din valoarea contractelor.

”Funcţionarii publici încălcându-şi atribuţiile de serviciu, au acţionat pentru adjudecarea unor licitaţii către firme agreate prin crearea condiţiilor tehnice şi organizatorice favorizante, producând astfel un prejudiciu în bugetul Consiliului judeţean Dolj”.

Procurorii au beneficiat de sprijinul tehnic al SRI şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei romane.

Din cercetările efectuate de procurori până în acest moment a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, prin eludarea cadrului legal în domeniul achiziţiilor publice, funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Dolj implicaţi au favorizat agenţi economici cărora le-au fost atribuite lucrări direct, fără publicarea anunţului de intenţie (ex – contracte de prestări servicii prin „fragmentarea” lucrărilor, în scopul justificării procedurii de achiziţie atribuite direct la 3 societăţi comerciale preferate pentru Centrul de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap „Sfântul Dimitrie cel Nou” Filiaşi) ori prin interpunerea unor societăţi comerciale ”preferate”.

De asemenea, funcţionarii publici implicaţi au aprobat şi avizat plăţi nejustificate, solicitate de firmele cărora le-au fost acordate lucrări cu încălcarea cadrului legal, susţinând astfel interesele societăţilor ”protejate” în detrimentul obiectivelor publice.

Contractele acordate cu eludarea cadrului legal în domeniul achiziţiilor publice au vizat : proiecte de consolidare/restaurare ale unui muzeu, ale Centrului Cultural Brâncuşi – Centru Turistic Interactiv, un punct de operare aeromedicală SMURD, reabilitare, modernizare şi echipare a ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră (proiecte realizate, în parte, din fonduri europene).

Având în vedere că lucrările respective erau finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene, în această modalitate a fost creat un prejudiciu în bugetul Consiliului judeţean Dolj, precum şi în bugetele Uniunii europene.

În schimbul încălcării atribuţiilor de serviciu, funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Dolj au pretins cotă procentuală din valoarea unora dintre contracte.

La instrumentarea acestei, cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă