5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Omul de afaceri Said Baaklini s-a prezentat la DIICOT pentru audierea...

UPDATE. Omul de afaceri Said Baaklini s-a prezentat la DIICOT pentru audierea privind falimentarea Rodipet

UPDATE. Cetăţeanul libanez Said Baaklini a fost audiat, miercuri, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în dosarul în care se fac cercetări privind fraudarea societăţii Rodipet cu 35,5 milioane de euro, scrie Mediafax.

Baaklini a fost chemat la audieri după ce, vineri, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au făcut nouă percheziţii domiciliare la sediul şi punctele de lucru ale SC Libarom Agri SRL şi la locuinţa libanezului, în vederea ridicării mai multor documente financiare contabile şi a altor mijloace materiale de probă utile în soluţionarea cauzei.

Acţiunea de vineri a fost o continuare a documentării investigative realizate de către procurorii DIICOT în dosarul privind activitatea infracţională derulată prin intermediul SC Rodipet SA (actuală SC Network Press Concept SA) de către mai multe persoane, printre care Hassan şi Mehdi Awdi.

În 22 iunie 2010, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au început urmărirea penală faţă de nouă persoane care au fraudat cu 35,5 milioane de euro societatea Rodipet, firmă de difuzare de presă, după ce aceasta a fost privatizată.

Potrivit DIICOT, în toată perioada post-privatizare, respectiv ulterior încheierii contractului de privatizare 62/2003, administratorii SC Rodipet SA, profitând de inexistenţa controlului post-privatizare, a controalelor vizând respectarea regulilor financiare, dar şi de poziţia dominantă în AGA, au desfăşurat o politică de falimentare a societăţii concretizată în încheierea unor contracte de împrumut, consultanţă, reprezentare, vânzare, prestări servicii, total defavorabile societăţii.

În această modalitate membrii grupului infracţional coordonaţi de învinuiţii Hassan şi Mehdi Awdi au procedat la cauzarea unui prejudiciu în sumă totală de 35,5 milioane euro.

Cei nouă sunt acuzaţi că, prin intermediul mai multor firme, aproximativ 70 de societăţi comerciale, au comis infracţiuni de delapidare, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani, prejudiciind statul român.

În cauză, în care cercetările au fost demarate în cursul anului 2009, s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile. Astfel, au fost indisponibilizate 25 de imobile şi 156 de autovehicule şi utilaje.

În 2009, fostul preşedinte al AVAS Mircea Ursache declara că Rodipet va reveni în proprietatea statului, din cauza neîndeplinirii prevederilor din contractul de privatizare de către cumpărător, firma Magnar Two, care a respins acuzaţiile şi a solicitat AVAS încheierea procesului de monitorizare.

Rodipet Bucureşti a fost privatizată în anul 2003, când Magnar Two a preluat integral firma.

Omul de afaceri libanez Said Baaklini s-a prezentat, miercuri dimineaţa, la sediul DIICOT, pentru a fi audiat în dosarul privind falimentarea Rodipet, în care este pus sub învinuire, potrivit NewsIn.

Audierea lui baaklini vine după ce, vinerea trecută, procurorii DIICOT şi poliţiştii au făcut nouă percheziţii la sediul şi punctele de lucru ale SC Libarom Agri SRL, precum şi la locuinţa lui Said Baaklini.

Cele nouă percheziţii sunt făcute în vederea ridicării mai multor documente financiare contabile şi a altor mijloace materiale de probă utile în soluţionarea cauzei.

De altfel, acţiunea de vineri este o continuare a documentării investigative realizate de către procurorii DIICOT în dosarul privind activitatea infracţională derulată prin intermediul SC Rodipet SA ( actual SC Network Press Concept SA) de către Awdi Hassan şi alţii.

La desfăşurarea acţiunii au participat ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti şi ai Jandarmeriei Române.

Pe de altă parte, procurorii DIICOT au început, în iunie 2010, urmărirea penală faţă de nouă persoane, care, sub coordonarea lui Hassan şi Mehdi Awdi, au produs un prejudiciu total de 35,5 milioane de euro societăţii Rodipet, prin încheierea mai multor contracte defavorabile societăţii. La momentul respectiv, au avut loc mai multe perchetiţii, atât în Bucureşti, cât şi în judeţele Constanţa şi Ilfov, „în vederea documentării activităţii infracţionale desfăşurate de grupul infracţional organizat ce a avut ca scop însuşirea, folosirea şi traficarea activelor SC Rodipet SA, (actual SC Network Press Concept SA) şi transferul ulterior al sumelor de bani şi bunurilor cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunilor”.

Procurorii anticorupţie au decis, la începutul anului, trimiterea în judecată a lui Said Baaklini, a directorilor UCM Reşiţa Adrian Chebuţiu şi Adrian Ciorolan Preda, precum şi a directorului de la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Eugen Bogatu, în dosarul privind rambursarea de TVA de 60 de milioane de euro.

Cele mai citite

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă