13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Mladici a refuzat să pledeze vinovat sau nevinovat în faţa TPI

UPDATE. Mladici a refuzat să pledeze vinovat sau nevinovat în faţa TPI

Update 2: Ratko Mladici a refuzat să pledeze vinovat sau nevinovat la cea de-a doua audiere în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, de la Haga, relatează AFP, potrivit Mediafax.

El a fost evacuat din sală după ce a fost admonestat de mai multe de ori de judecătorul olandez Alfons Orie, pe care l-a întrerupt. Audierea a fost suspendată timp de câteva minute, după care a fost reluată.

Update 1:  Ratko Mladici s-a prezentat, astăzi, la cea de-a doua audiere în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, în timpul căreia va trebui să pledeze vinovat sau nevinovat pentru acuzaţiile care i se aduc, relatează AFP, potrivit Mediafax. Avocatul lui declarase iniţial că fostul lider militar nu va apărea la procesul de astăzi.

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, refuză să compară, astăzi, în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, unde va trebui să pledeze vinovat sau nevinovat, în special pentru genocid, a declarat avocatul lui, citat de AFP, potrivit Mediafax.

„Mladici le-a spus autorităţilor penitenciare că nu vrea să compară în faţa Curţii (luni) şi că nu va pleda” vinovat sau nevinovat, a declarat pentru AFP Milos Saljici.

El a decis să nu compară deoarece „membrii apărării nu au fost încă aprobaţi„, a adăugat avocatul.

Acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul conflictului din Bosnia (1992-1995), Ratko Mladici, în vârstă de 69 de ani, a fost arestat în 26 mai în Serbia, după 16 ani de fugă.

Transferat la 31 mai la Haga, el a compărut pentru prima dată la 3 iunie, calificând drept „odioase” cele 11 capete de acuzare formulate împotriva lui. El este acuzat în special de masacrul de la Srebreniţa (estul Bosniei) din iulie 1995, cel mai grav din Europa, de la al Doilea Război Mondial, în cursul căruia au fost executaţi 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani.

În cadrul primei audieri, Mladici a vrut să beneficieze de o perioadă de timp suplimentară pentru a lua cunoştinţă de acuzaţiile care i se aduc, înainte să pledeze vinovat sau nevinovat.

Potrivit lui Saljici, „Mladici a declarat că nu poate studia actul de inculpare şi, prin urmare, nu se poate pregăti să pledeze fără avocaţi”.

El a subliniat că Mladici nu va compărea decât dacă va fi condus în sala de audiere „cu forţa”.

Contactată de AFP, o purtătoare de cuvânt a TPI, Nerma Jelacici, a declarat că nu este la curent cu intenţia lui Ratko Mladici de a nu compărea în faţa justiţiei.

„Tribunalul nu a fost informat oficial despre o astfel de intenţie, iar pregătirile continuă” pentru audierea programată pentru luni, la ora 10.00 (11.00 ora României), a precizat ea.

Jelacici a explicat, sâmbătă, pentru AFP, că dacă Mladici refuză să pledeze, „judecătorul va pleda nevinovat în numele său”.

Ea a declarat, de asemenea, că fostul general ar urma să fie asistat luni de acelaşi avocat sârb acordat din oficiu la prima audiere, în aşteptarea desemnării unui avocat care să îl apere pe durata procesului.

„El a trimis o listă cu preferinţe care sunt examinate”, a declarat Jelacici.

Procesul lui Mladici ar urma să înceapă abia peste câteva luni. Cel al lui Radovan Karadzici, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, acuzat de aceleaşi crime ca Ratko Mladici, a început în octombrie 2009, la aproximativ 15 luni după arestarea sa la Belgrad, în iulie 2008.

Cele mai citite

Revoluția subterană a lui Nicușor Dan „îngroapă” 45 de km de conducte noi

Primarul Capitalei a reamintit că anul trecut au fost reabilitate țevi pe o lungime de 50 de km Într-o postare pe Facebook, primarul Nicușor...

Studiu: Disponibilizările la nivel global în scădere în 2024, dar îngrijorarea privind epuizarea angajaților crește

Potrivit unui studiu realizat de compania de outplacement LHH, 73% dintre liderii de resurse umane la nivel global iau în considerare sau efectuează disponibilizări...

RAReș îți răspunde rapid: Chatbotul Registrului Auto Român, ghidul tău digital pentru informații auto

Inovația de la Registrul Auto Român face legătura între șoferi și informații tehnice despre mașinile lor Registrul Auto Român anunţă că a lansat Chatbotul RAReş,...
Ultima oră
Pe aceeași temă