13.5 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialUPDATE Fraude referendum. Samson recunoaste ca va trimite interlopilor si restul de...

UPDATE Fraude referendum. Samson recunoaste ca va trimite interlopilor si restul de bani datorati. Interlopii si-au recunoscut faptele la Parchet

UPDATE-Interceptari

 Dosarul mamut Samson, unul dintre finanţatorii fraudelor de la referendum din mai multe judete din Transilvania

 Dacă nu ar fi existat fraudele, prezenţa la vot ȋn Transilvania n-ar fi depasit 10%, spune interlopul Magurean, zis Kamaz.  care a organizat fraudele la solicitarea lui Dumitru (Dan) Samson, fiul vitreg al ministrului apararii Corneliu Dobritoiu, finantatorul actiunilor.

Interlopul era nemultumit ca  n-a fost recompensat pe măsură deoarece, in numai doua ore, prin actiunile oamenilor sai, a ridicat prezenta la vot de la 10-13% la 35%.

 In declaratiile sale date procurorilor, interlopul Magurean, zis Kamaz, sustine ca Dumitru Samson a finantat fraudele. De asemenea a recunoscut si descris modul in care s-a ocupat de mobilizarea si organizarea fraudelor cu ajutorul a „trei bulibaşe”şi a locotenenţilor săi din mai multe judete din Transilvania, in principal din Cluj, după cum rezultă din rechizitoriul de trimitere ȋn judecată. Liderul interlopilor a mai confirmat ca pentru serviciile sale a primit  a primit sume ȋntre 6000-7000 lei, iar bulibasele  2000 lei in buzunar.

  De asemenea si-au recunoscut faptele si amicii lui Kamaz- interlopi care au participat la mobilizare, transport si supraveghere a sectiilor de votare, in principal din judetul Cluj, dar si din alte judete precum Alba, Arad, Timis, Bistrita, Salaj, Oradea, Satu-Mare.

Magurean  si locotenentii sai si-a recunoscut faptele dupa ce a lecturat interceptarile din dosar.

Interceptari

 Magurean a povestit unui amic ce a făcut pentru referendum, dar n-a fost recompensat pe măsură.

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Da? B., hai să îţi povestesc ceva şi tu îmi spui dacă îi bine să reacţionez aşa sau nu eu.

.. –  Ia, zi!

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Aseară cu alegerile astea a fost mâna dreaptă ( Samson-nn)  a lui C.A., ( Crin Antonescu-nn) aici la CLUJ.

.. – Aoleu! Fine, vorbeşti. Nu mai pot vorbi. Gata!

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Amu’ stai un picuţ că nu-i nimic rău.

M.I.D.-  Zi!

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Nu-i nimic rău. Fii atent! Oamenii au venit să-i ajut. Nişte chestii legale. Mă înţelegi tu, no în fine. I-am ajutat. Toată TRANSILVANIA m-a sunat la şapte…

M.I.D. – Nu mai vorbi, fine. Nu mai vorbi.

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  (…)  Întreabă-l pe el. Că omul dacă e cinstit, să-ţi recunoască, că m-o sunat la şepte noaptea, şi zice ,,Copile, toată TRANSILVANIA asta , dacă nu erai tu, beleam p…, zice. Ei de acolo m-o sunat , şi o zis că dacă nu erai, beleai p.” Nu în CLUJ, CLUJUL, SĂLAJUL, ORADEA, BISTRIŢA m-o  sunat. La  ora şase jumătate (seara-nn)  era 13, în… de la 10, de le 7 dimineaţa, în 12 ore nu o fost nnimic. În două ore o fost 35% , 32 virgulă nu ştiu cât la sută.  În două ore după ce m-o sunat pe mine.  Mă înţelegi ?

.. –  Da.

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  E, dar oamenii  nu o fost cinstit până la sfârşit. Adică omul nu o fost chiar corect. Nu cu mine, ştie bine că i-am dus trei bulibaşe. Trei bulibaşe, mă înţelegi ce zic.

… –  Da…

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Ă… o uitat. Şi i-am zis ,,Măi omule, vezi că  ăştia când  sunt la alegeri, cum s-o dus  2900, pot să ţi-i ducă şi în faţă acolo, că mă sună pe mine oamenii, din respect pentru mine, că  au ruşine. Numai de mine ascultă oamenii, înţelegi ? 

… –  Da.

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Şi el o văzut lucrul aista. Că eu când am… El o fost de faţă, că o venit, şi când am dat noroc cu el, m-o luat în braţe, celălalt, T. ala, mă strângea de mână. Zice ,,Măi, tu eşti minune, măi copil.” Şi stai…fratelo, m-o sunat dimineaţa la opt. Eu nu am pregătit nimic, nu am ştiut nimic. Aşa pe nepregătite, am sunat băieţii şi ,,mergeţi acolo, faceţi una  …duceţi, duceţi, duceţi.

… –  Da.

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Înţelegi ? Din toate oraşele frate. În toate oraşele. Şi au văzut ei cu ochii lor.  Şi seara îmi zice ,,Măi, dacă nu dădeam de tine, eram  mâncat de tot.”

…………………………………………………………….

… –  Bine. Lasă că vorbesc cu el. Vorbesc, dau de el

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  … că vreau să-ţi zic, eu sincer… eu am făcut, după ce am vorbit cu tine. Mai erau nişte băieţi cu mine, o văzut şi ei.

… –  Îhî.

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Înţelegi ?  Şi eu le-am zis ,,No gata, am vorbit cu ……”   Zic ,,Măi DAN, uite, eu am încredere în tine  şi în …, dar vezi că  în restul  …” ,,Nu fratelo, că eu sunt aici, eu…” ,,Bine tată, zic, dacă tu eşti bine, dar vezi că…” No, şi după ce am vorbit cu tine, am zis că e în regulă, nu e problemă, lasă că mâine le rezolvăm.   Ei, astăzi nu o mai răspuns la telefon oamenii. 

.. –  Ei, o să sun eu acum şi o să vorbim. Da ? 

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Nu, că…  să-i zici  ,,Măi DAN, vezi că copilul ala te-o  ajutat pentru mine.”

Discuţia dintre Samson şi Măgurean, in care Samson ii promite ca ii va trimite restul de bani

     La data de 30 iulie 2012, ora 19,28, învinuitul Măgurean(zis Kamaz)   l-a apelat pe învinuitul Samson Dumitru, discuţia dintre cei doi fiind sinteza faptelor infracţionale comise de aceştia în ziua anterioară, anume: faptul că cei doi se cunosc şi ştiu exact ce anume au realizat în data de 29 iulie 2012, mobilizarea alegătorilor la vot prin oferirea unor sume de bani, apelarea la alte persoane, lideri de comunităţi rrome, pentru realizarea mobilizării, remiterea unei părţi din bani de către învinuitul Samson Dumitru prin intermediul învinuitului Biţu Constantin Sebastian (zis Sebi), implicarea în aceleaşi fapte a învinuitului Nica Tudorel (zis T.). Relevant este că, pe parcursul discuţiei, învinuitul Samson Dumitru îşi asumă plăţile anterioare „până la ultimul centfăcute prin Sebi precum şi datoria acum adusă la cunoştinţă pentru care îi cere lui Măgurean „să-l caute pe T., să-i spună lui exact cât trebuie că el ştie”.

 Altă împrejurare care surpinde ilicitul în care cei doi sunt implicaţi este dat de modul în care învinuitul Samson Dumitru, realizând că prea multe au vorbit prin telefon, îi taie avântul lui Măgurean  „Hai, hai, hai, că nu mai vorbim pe telefon”:

Interceptarile in care Samson isi recunoaste obligatia de a face platile

SAMSON  DUMITRU –  Da !

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Salut DAN, KAMAZ. Am vorbit ieri.

SAMSON  DUMITRU –  Salut.   Da, ştiu.

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Măi tată, da-apoi nu o rezolvat nimeni nimic acolo, nici cu aceia.

SAMSON  DUMITRU –  Unde tată ?

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  La bulibaşii ăia trei care o mers. Păi ăla… Ascultă-mă, ştii când ţi-am zis… de ăla de l-am trimis nu ştiu unde, în … acolo  . 

SAMSON  DUMITRU –  Da, da, da, da.

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  … No, ia sună-i acolo, şi întreabă-l, că ala 360 de oameni o dus.  El o dus, el.  … pe jos.

SAMSON  DUMITRU –  KAMAZ… Frăţiorul, fii atent. Sună-l tu …

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Şi o zis către mine  …  ascultă ce mi-o zis ,, Zice, sună acolo KAMAZ. Eu am zis că duc 80 , am dus 360, că m-o aşteptat oamenii acolo la intrare.”

SAMSON  DUMITRU –  Da puiule. Sună-l, te rog frumos pe T. .

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Da.

SAMSON  DUMITRU –  ŞI SPUNE-I EXACT CÂT TREBUIE CA SĂ-I DUCI ACOLO. Că el ştie.

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Stai să-ţi zic care e faza.

SAMSON  DUMITRU –  Zii. 

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –   Că eu am vorbit, eu i-am explicat şi la… la SEBI. Zic ,,Măi SEBI,  la câte oraşe am vorbit, şi cum o fost, şi…” În BISTRIŢA am vorbit, în BISTRIŢA am trimis de la mine, ca să ştii. Nu e problemă de aia, la BISTRIŢA.

SAMSON  DUMITRU –  Aşa… 

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Am… am trimis de la mine la băieţii ăia.  ,,În câte oraşe am rezolvat, zic, şi am vorbit, dacă ar tu să mergi, zic, tu SEBI, în fiecare oraş să rezolvi, era foarte mult, foarte mult.”  

SAMSON  DUMITRU –  DAR EU I-AM SPUS , MĂI MAMĂ IERI, CA SĂ-MI SPUNĂ CÂT, ŞI CUM… ( e vorba de bani-nn)

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Aia am zis.   Şi i-am zis…   Da şi la SEBI i-am zis ,,SEBI,  zic, SEBI tată, dacă trebuia să mergi  până în ZALĂU, până în ŞIMLEU,  până  în JIBOU, până în BISTRIŢA, până în BAIA-MARE…”

SAMSON  DUMITRU –  Da, corect.  Dar eu i-am spus

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  …era… era de zece ori atâta.”   Era de zece ori pe atâta.

SAMSON  DUMITRU –  Păi eu i-am lăsat …Măi, mă auzi ? Alo ?

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Da, da, da. 

SAMSON  DUMITRU –  NU, EU I-AM LĂSAT LUI SEBI, EXACT PÂNĂ LA ULTIMUL CENT, CE MI-A ZIS EL.

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Eu nu ştiu ce ţi-o zis el… Că m-o sunat băieţii ăia de la ARAD.

SAMSON  DUMITRU –  Aşa.

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Şi o zis că  nu o rezolvat…

SAMSON  DUMITRU –  Lasă că-i sun eu acuma în p…mea…

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Da fii atent, am vorbit… am vorbit cu F ala la ARAD. Am vorbit  cu băiatul ala de la ARAD.  Zic ,,măi, dar  nu o venit…” ,,cum să nu…”

SAMSON  DUMITRU –  Nu au ei treabă, stai cuminte.  Eu am treabă. (…)

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Că nu e mult.  Ei i-am zis şi la… la aieştia. La bulibaşii  ăştia, trebe să le băgăm, în trei. Le băgăm 20 de milioane în buzunar , nu vorbesc nici unul nimic. 

SAMSON  DUMITRU –  Da puişor… Stai liniştit.  Hai, hai, hai, că nu mai vorbim pe telefon. 

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Bine, hai… 

SAMSON  DUMITRU –  Vorbesc eu cu… Te pup. Hai…

 

Aşadar, cei doi au convenit că „de problemă” se va ocupa învinuitul Samson Dumitru iar învinuitul Măgurean Bogdan va fi sunat de cineva (Sebi sau T.) care îi va trimite banii. În orele următoare nu s-a întâmplat nimic, împrejurare care a determinat o nouă reacţie din partea învinuitului Măgurean ce i-a trimis un SMS lui Samson precum şi un răspuns din partea acestuia din urmă, sms-uri interceptate. Converstaţia pe telefon prin trimiterea de mesaje a continuat şi a doua zi, învinuitul Măgurean Bogdan, zis Kamaz,  fiind presat de amicii săi care erau neplătiţi.

              A doua zi ( 31 iulie-nn) potrivit celor convenite cu învinuitul Samson Dumitru  prin mesajele telefonice, învinuitul Măgurean Bogdan aştepta să fie contactat pentru primirea banilor. Cum aşteptarea nu a fost împlinită, învinuitul Măgurean a trimis un nou mesaj lui Samson , atenţionându-l că a trecut de ora stabilită fără nici un rezultat:

 Văzând că în continuare nu este cautat, iar finantatorul  Samson Dumitru nu a reacţionat la mesajul său, la ora 15,00 învinuitul Măgurean l-a apelat pe acesta, dar a fost amânat cu discuţia:

SAMSON DUMITRU –  Stai o secundă în telefon!” KAMAZ, te sun eu. …

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  …Bun, bun, bun, bun. Salut, salut!…”

 După alte opt  minute învinuitul Samson a revenit cu apelul, cei doi purtând o discuţie în care au convenit că, în scurt timp, învinuitul Samson Dumitru va găsi pe cineva prin intermediul căruia să-i trimită învinuitului Măgurean Bogdan suma de bani cerută.

 De asemenea, din discuţie rezultă clar că, până la acel moment învinuitul Samson Dumitru a încercat să rezolve problema şi să facă trimiterea banilor prin intermediul învinuitului Nica Tudorel (T.) însă nu l-a găsit pe acesta.

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Salut, DAN! Ce …

SAMSON DUMITRU –  …frăţior, nu dau de T. ca să vorbesc cum să ţi-i trimit.

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Cum?

SAMSON DUMITRU –  Nu dau de T. să vorbesc cu el să ţi-i trimit. O să ţi-i trimită după amiaza asta prin cineva. Nu ştiu prin cine că trebuie să dau de el.

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Dar vezi cum dai. Te rog din suflet. Bine?

SAMSON DUMITRU – Ai văzut că eu sunt băiat serios. Nu trebuie să-mi spui cine te-a sunat. Nu mă interesează. Mi-ai dat tu telefon înseamnă că se rezolvă. Gata. Ce mă interesează?

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Bun. …

SAMSON DUMITRU –  Ai văzut! Eu te sun pe tine, tu mă suni pe mine. Şi închizi tu treaba şi-i rezolvată. Nici nu comentăm.

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  No, bun. Dar sună-mă atunci să mă sune …

SAMSON DUMITRU –  …Oricum ne vedem şi noi săptămâna asta că trec pe acolo şi vreau să ne vedem.

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – Bine.

SAMSON DUMITRU –  CA SĂ PUNEM LA PUNCT O CHESTIE PE TERMEN LUNG ( se poate intelege ca si pentru alegeri-nn).  NU AŞA DE PE O ZI PE ALTA… DA?

MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN –  Bine. Bine, DAN. Bine.

 

După această discuţie, contactele dintre  învinuiţii Samon Dumitru, Nica Tudorel, Biţu Constantin Sebastian  şi Măgurean Bogdan Cristian, aşa cum rezultă din listingurile lor telefonice, coroborate cu discuţiile purtate de învinuitul Măgurean arată că, pentru trimiterea banilor învinuitul Samon Dumitru l-a contactat pe învinuitul Nica Tudorel, acesta i-a transmis sarcina mai departe învinuitului Biţu care, după ce a primit confirmarea din partea învinuitului Samon Dumitru, l-a contactat telefonic pe învinuitul Măgurean Bogdan şi a stabilit cu acesta modalitatea de trimitere a banilor (prin mandat poştal).

Potrivit rechizitoriului, prin mandatul poştal, la rubrica ,,expeditor” se atestă faptul că trimiterea celor 6.000 lei din Bucureşti de la oficiul poştal .. a fost făcută de învinuitul Biţu Constantin Sebastian. Alte sume trimise au fost 4500 lei si 600 de lei.

 Poziţia învinuiţilor faţă de invinuirile procurorilor

Învinuiţii Samson Dumitru, Nica Tudorel, Biţu Constantin Sebastian şi Chiraş Gigi Daniel nu au dorit să dea declaraţii cu privire la faptele reţinute în sarcina lor, prevalându-se de dreptul la tăcere.

 Invinuitul Măgurean Bogdan Cristian a recunoscut implicarea sa în activitatea de mobilizare a electoratului pe raza judeţelor Cluj, Alba, Timiş, Bistriţa Năsăud, Arad în schimbul unor foloase materiale, relatand cu lux de amănunte evenimentele. El a recunoscut ca i-au fost remise sumele 6000-7000 in ziua referendumului, iar în zilele următoare, o altă sumă de 6.000 lei i-a fost trimisă prin mandat poştal, urmare a solicitării ei de la învinuitul Samson Dumitru.

De asemenea, si-a recunoscut faptele, intre altii, si  Hanzi Nicuşor Ştefan, care a dat toatel informatiile privind locaţiile unde urmau să fie trimise autocare pentru transportul alegătorilor la secţii de votare, aşa cum erau ele semnalate ca necesare pe măsura evoluţiei activităţii de mobilizare.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Initial, Parchetul General a transmis presei un comunicat potrivit caruia  procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările într-un dosar cunoscut mass-mediei sub denumirea „Fraude la referendum” Cluj şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

• SAMSON DUMITRU, fiul vitreg al ministrului Apararii Corneliu Dobritoiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni;

• NICA TUDOREL, BIŢU CONSTANTIN SEBASTIAN, MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN (lider interlop-nn) , HANZI NICUŞOR ŞTEFAN, fiecare pentru complicitate la infracţiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni;

• NICULAE NICHOLAS VITTO şi CHIRAŞ GIGI DANIEL, ambii pentru complicitate la infracţiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, precum şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la exercitarea multiplă a votului în cadrul referendumului;

• HOCA DANIEL, HOCA MARIUS-IOAN, HOCA PETRE, LĂCĂTUŞ FLORIN, OTVOS VASILE, AŞCHILEAN ADRIAN, HOCA ALEXANDRU, MUZA GABRIEL, OTVOS ALADAR şi ZOLESZAK REMUS, fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare multiplă a votului în cadrul referendumului.

Acest dosar este unul mamut, in care au fost audiate mii de persoane, care au povestit cum au primit bani) ( cate 50 de lei de persoana), alimente si bautura in valoare de 1500 lei.

Rechizitoriul întocmit de procuri a reţinut următoarea situaţie de fapt:

În contextul organizării, la data de 29 iulie 2012, a referendumului pentru demiterea Preşedintelui României, inculpatul Samson Dumitru a organizat o acţiune de mobilizare a electoratului la nivelul judeţului Cluj, în vederea exercitării dreptului la vot de către alegători, în schimbul unor foloase materiale constând în bani sau produse alimentare (mâncare şi băutură).

Pentru a pune în aplicare această acţiune de mobilizare a electoratului, inculpatul Samson Dumitru a apelat la inculpaţii Nica Tudorel, Biţu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto, Chiraş Gigi Daniel, pe care i-a adus în acest scop din Bucureşti, precum şi la inculpatul Măgurean Bogdan Cristian (cunoscut în mediul interlop local din Cluj-Napoca), cu sprijinul cărora a contactat lideri ai unor comunităţi cu locuitori majoritari cu situaţie defavorizată (acestea fiind persoane lipsite de resurse financiare), pe care să-i capaciteze în exercitarea dreptului la vot în contra unor sume de bani Astfel, în data de 29 iulie 2012, inculpatul Samson Dumitru a iniţiat şi s-a asociat cu inculpaţii Nica Tudorel, Biţu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto, Chiraş Gigi Daniel, Măgurean Bogdan Cristian, Hanzi Nicuşor Ştefan, cărora le-a promis şi remis suma de 14.000 lei, în vederea săvârşirii infracţiunii prev. de art. 54 alin. 1 din Legea nr. 3/2000.

Totodată, în aceeaşi zi, inculpatul Samson Dumitru a oferit, prin intermediul coinculpaţilor, sume de bani (respectiv câte 50 de lei de fiecare) alegătorilor din cadrul unor comunităţi din comuna Floreşti, judeţul Cluj şi foloase materiale (mâncare şi băutură în valoare de 1500 lei) unor comunităţi din cartierul Pata Rât în scopul de a determina alegătorii să voteze în cadrul referendumului, pe aceleaşi criterii.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Cluj-Napoca.

Cinci dosare mamut, cu 53 de sectii de votare unde s-a inceput urmarirea penala pentru fraude la referendum!

Reamintim ca la aceasta sectie a Parchetului mai exista in lucru cinci mari dosare cu fraude la referendum in judetele Mehedinti, Olt, Giurgiu, Constanta, Dambovita, in care principalii invinuiti sunt  de presedinti si membrii ai sectiilor de votare

De asemenea, tot la aceasta sectie a Parchetului sunt cercetaţi fostul secretar de stat al Administraţiei şi Internelor chestorul Nicolae Căbulea, şeful Evidenţei Populaţiei, chestorul Constantin Manoloiu, ȋnvinuiţi, şi fostul ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre, pentru care ȋnsă Parlamentul NU a ȋncuviinţat ȋnvinuirea,

Reamintim ca tot procurorii de la sectia Supraveghere au trimis in judecata mai multe dosare cu fraude in localitati din judetul Constanta. De asemenea, ca la DNA exista un alt dosar cu fraude electorale la referendum in care a fost invinuit liderul PSD Liviu Dragnea.

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă