Reprezentantii societatii civile vor monitoriza activitatea universitatilor de stat si vor cere procurorului general al Romaniei infiintarea unui departament specializat pe coruptia din educatie.
Societatea Academica din Romania (SAR) a lansat ieri, impreuna cu alte organizatii neguvernamentale, un nou proiect, intitulat "Coalitia pentru Universitati Curate", al carui scop este realizarea unui top al celor mai corupte facultati. Astfel, institutiile de invatamant superior vor fi clasificate "dupa o lista de rele practici – de la nepotism la lipsa de transparenta financiara. Vom discuta aceste lucruri cu fiecare decan in parte pentru a crea, in final, un top al rusinii", a spus presedintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi. Reprezentantii societatii civile isi propun, prin crearea acestui clasament, "sa se faca discriminare intre facultati" si sa se vada clar unde sunt facultatile in care "se da spaga pentru examene, se cumpara lucrarile de licenta sau taxele platite de studenti sunt folosite netransparent", astfel incat viitorul student "sa se gandeasca de doua ori inainte de a candida pentru o astfel de institutie".
Cu toate ca initiativa se bucura de sprijinul unei largi parti a reprezentantilor cadrelor didactice, masurile represive nu au intarziat sa apara. Este cazul profesorului Vasile Docea, membru al Grupului de Reforma Universitara (GRU), care face parte din grupul de initiativa pentru realizarea monitorizarii coruptiei in universitati. El risca desfacerea contractului de munca pe motiv ca "strica imaginea Universitatii de Vest, al carei profesor este", a precizat Daniel Vighi, membru al GRU.
Unul dintre sustinatorii acestui proiect, rectorul Colegiului Noua Europa, Andrei Plesu, a explicat ca "multi considera ca aceasta actiune este facuta contra cuiva, ceea ce anuleaza din start scopul initiativei. De fapt, nu este decat o reactie la astfel de actiuni si vine in beneficiul invatamantului si tinerilor".