22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialUniversitatea „Ovidius", zguduită de certuri interne

Universitatea „Ovidius”, zguduită de certuri interne

Alegerile pentru desemnarea membrilor Consiliilor profesorale din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa (UOC) s-au încheiat.

Potrivit Metodologiei de organizare a alegerilor în structurile şi funcţiile de conducere academică, membrii Consiliului facultăţilor sunt aleşi prin vot direct şi secret pentru o perioadă de patru ani, de către toţi membrii cu drept de vot din facultate. Până astăzi, fiecare facultate şi-a ales echipa de cadre didactice, urmând ca între 10 şi 20 februarie să fie ales Senatul UOC. Alegerile interne la unele facultăţi din cadrul UOC s-au lăsat cu… surprize nedorite, unii dascăli ne(mai)primind voturile colegilor pentru a putea face parte din structurile de conducere.

Printre surprize se numără faptul că decanul de la Litere, Adina Ciugureanu, şi şeful secţiei de Chirurgie din Spitalul Judeţean, Vasile Sârbu, cel care a înfiinţat Facultatea de Medicină, acum 21 de ani, nu au fost votaţi în consiliile profesorale de la facultăţi. La Litere, decanul a fost învins chiar de o asistentă universitară, la al doilea tur de scrutin, iar imediat după au început să curgă acuzaţii de nerespectare a procedurilor de vot.

„Există viaţă şi după funcţie”

Decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică, prof. univ. dr. Wladimir Boskoff, este de părere că „o universitate ar trebui să aibă puterea să îşi aleagă persoanele din aceste consilii profesorale şi din Senat în linişte. Universităţile nu sunt producătoare de gălăgie precum partidele politice. Universităţile sunt producătoare de educaţie, de ştiinţă”. Referitor la o eventuală miză a alegerilor în structurile de conducere, decanul subliniază faptul că membrii Consiliilor profesorale nu au nici un avantaj. „Nu există bani suplimentari.

Este o boală mentală. Venind din anii ’90 în această universitate, printre primii veniţi, am fost în toate senatele şi consiliile profesorale din ’90 până acum. Deci, 22 de ani şedinţe, pe lângă viaţa mea ştiinţifică. Tensiunile pornesc de la mize mici. Cât de mic trebuie să fie un profesor să creadă că într-un Consiliu profesoral e important să participi? Eu cred că persoanele care vor neapărat funcţii au aşa un fel de simţământ al nerealizării în viaţă. Sunt convins că există viaţă şi fără funcţie, există viaţă şi după funcţie”. Decanul de la Facultatea de Matematică şi-a anunţat colegii, încă de la începutul acestui an, că nu va participa la nici o alegere în cadrul instituţiei de învăţământ superior. „Nu mă interesează şi nu voi participa la alegeri în această campanie electorală pe care o consider foarte murdară, sub demnitatea Universităţii Ovidius”, a declarat prof. univ.dr. Wladimir Boskoff.

Pregătiri pentru alegerea unui nou rector

Tot în acest an, pe 24 februarie, va fi ales noul rector al UOC. După ce acesta va primi confirmarea de la Ministerul Educaţiei, vor fi aleşi decanii fiecărei facultăţi. Precizăm faptul că în cursa pentru funcţia de rector sunt, la momentul actual, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, prof. univ. dr. Dănuţ Epure, decanul Facultăţii de Fizică, Chimie şi Tehnologia Petrolului, prof. univ. dr. Mihai Gîrţu şi decanul Facultăţii de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, prof. univ. dr. Eden Mamut. Alegerile pentru desemnarea rectorului sunt validate dacă participă cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor cu drept de vot înscrise pe listele de votare. Este considerat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, dar nu mai puţin de 50% plus unu din numărul total de voturi exprimate.   

Cele mai citite

Rațiu, dorit în cele mari campionate ale Europei!

Andrei Rațiu a făcut un meci mare în La Liga, la începutul acestei săptămâni, iar prestația sa nu a trecut neobservată. Presa din Spania...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

CNAIR anunță modernizarea Transfăgărășanului pentru prelungirea sezonului turistic

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) plănuiește modernizarea Transfăgărășanului, ceea ce va permite extinderea perioadei în care drumul este deschis circulației, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă