2.8 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialUniversitatea „Ovidius“ pierde un sfert din studenți

Universitatea „Ovidius“ pierde un sfert din studenți

Dacă anul trecut se înscriau peste 5.300 de candidați, acum numărul de-abia depășește 4.000.

În ciuda cifrelor care indică o scădere de 25%, rectorul Universităţii „Ovidius” din Constanța, prof. univ. dr. Sorin Rugină, se declară mulţumit de procesul de admitere care tocmai s-a încheiat, subliniind că acest eveniment „a decurs fără incidente, fără probleme”.

„Admiterea din acest an a avut pentru noi o semnificaţie deosebită. Pentru toată universitatea a reprezentat o şansă de a arăta că ceea ce s-a petrecut în urmă cu doi ani a fost o întâmplare şi că universitatea noastră poate să organizeze un astfel de examen în condiţii normale”, a spus rectorul.

Numărul de înscrişi, în scădere puternică

Pentru sesiunea din luna iulie a acestui an s-au înscris la „Ovidius” 4.072 de candidaţi la zi şi s-au înregistrat 252 dosare pentru ID-IFR, comparativ cu anul trecut în aceeaşi sesiune, când au fost 5.346 de înscrişi la zi şi 294 la ID-IFR. În anul 2012 s-au înscris 4.869 de persoane pentru forma de învăţământ la zi şi 303 la ID-IFR. În acest an, au fost specializări unde s-a intrat şi cu nota 5 la forma de învăţământ cu taxă, dar au fost şi candidaţi care au reuşit să se claseze pe primele locuri cu medii peste 9.

Cerere mare pentru medicină

Concurenţă foarte mare a fost, ca în fiecare an, pentru Facultatea de Medicină. Pe de altă parte, s-a observat o creştere a interesului pentru facultăţile tehnice. „Se menţin în continuare în topul atractivităţii facultăţile medicale peste tot în ţară, pentru că oferă meserii căutate în special în Comunitatea Europeană şi asigură, pe lângă loc de muncă, şi un venit corespunzător. Practic pregătim cadre pentru Europa, ceea ce este o misiune importantă a universităţii noastre. Dincolo de Facultatea de Medicină, este o creştere sensibilă, dar remarcabilă, pentru facultăţile tehnice. În general, ingineria trecuse puţin într-un con de umbră. De asemenea, Ştiinţele Naturii sunt în creştere, iar Ştiinţele Economice, având foarte multe locuri cu taxă, au o oarecare tendinţă de stagnare sau de regresie”, a punctat reprezentantul Universităţii „Ovidius”.

Pregătiri pentru următoarea sesiune

Pentru sesiunea din toamnă, au rămas vacante 2.361 de locuri la forma de învăţământ cu taxă şi 436 de locuri pentru IFR. În ceea ce priveşte studenţii străini, aceştia urmează a fi înmatriculaţi în luna septembrie. „Admiterea studenţilor străini va avea loc în septembrie. Cei mai mulţi sunt pentru Facultatea de Medicină. Sperăm să putem creşte interesul şi pentru alte specializări, chiar în domeniul economic e important sau în domeniul Istorie, unde există interes din acest punct de vedere”, a mai spus prof. univ. dr. Rugină. În prezent, la Universitatea „Ovidius” învaţă şi studenţi din Grecia, Franţa, Israel, Turcia sau din ţări arabe. În total, 1.000 de studenţi străini.

Subiectele, publicate pe site

Conducerea universităţii a mai anunţat că până la sfârşitul acestui an pe site-ul instituţiei vor fi afişate tipurile de subiecte de la admitere, pentru ca acestea să poată fi cunoscute pentru cei care îşi doresc pe viitor să urmeze universitatea de la malul mării. Un alt obiectiv imediat al instituţiei este „reconsiderarea bazei materiale” a căminelor şi a cantinelor, după cum a anunţat unul dintre prorectori, prof. univ. dr. Eduard Circo. „Sper ca din toamnă studenţii să găsească o nouă faţă, o nouă organizare, eficientă. Se preconizează introducerea unui sistem informatizat de evidenţă a studenţilor, în beneficiul şi siguranţa acestora”, a punctat prorectorul.

Cele mai citite

Ministerul Sănătății vrea interzicerea de dulciuri, sucuri și junk food, la chioșcurile din școli

Proiectul de ordin, lansat în dezbatere, introduce o listă cu alimente recomandate, precum cerealele integrale, produsele din făină integrală și piureul de cartofi Ministerul Sănătății...

Circulație restricționată, din nou, pe podul Giurgiu-Ruse: Reparațiile capitale încep din 8 ianuarie

Lucrările vor fi desfășurate pe partea bulgară a podului, pe durata zilei, și vor implica circulație alternativă pe o singură bandă Ministerul român al Afacerilor...

Ninsoarea și ploaia înghețată cauzează anulări masive de zboruri pe aeroportul din Frankfurt

Condițiile severe de iarnă, incluzând ninsori abundente, lapoviță și ploaie înghețată, au determinat anularea a 120 de zboruri dintre cele 1.090 programate pentru duminică...
Ultima oră
Pe aceeași temă