8.9 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialUniversitatea clujeana, atacata puternic din interior

Universitatea clujeana, atacata puternic din interior

Universitatea Babes-Bolyai (UBB) a ajuns in centrul unei serii de scandaluri. Unele dintre ele au conotatie etnica. Altele sunt provocate de disensiunile dintre personalitatile care predau la aceasta institutie. Cu toate acestea, UBB nu renunta la obiectivul de a intra in topul primelor 500 de universitati din lume. Ar fi pentru prima data cand o universitate din Romania ar intra in clasamentul Shanghai al celor mai performante institutii de invatamant din lume.

De la contestatii la trust media

Seria scandalurilor a inceput in aceasta vara. Un grup de studenti de la sectia de Jurnalism a Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii a intrat in conflict cu seful catedrei, Ilie Rad. Studentii erau nemultumiti de notele primite la examenul de licenta, desi acesta fusese promovat de toti candidatii. Unele dintre contestatii au fost admise, iar notele studentilor au fost marite. Protestele au continuat cu atacuri la persoana. Absolventii sectiei doreau demisia profesorului Ilie Rad. Acesta si-a prezentat demisia din functia de sef de catedra, insa ea a fost respinsa de decanul Catalin Baba. Multi dintre studentii protestatari erau apropiatii unor cadre didactice care plecasera de la Jurnalism la nou-infiintata Facultate de Teatru si Televiziune, care se afla in relatii glaciale cu colegii lor care au ramas la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii. Pentru ca protestatarii acuzasera slaba dotare tehnica a sectiei de Jurnalism, conducerea facultatii a decis dotarea ei cu un studio radio-tv, pentru practica. De asemenea, catedra de Jurnalism a inceput publicarea unei reviste editate de cadrele didactice. Profesorul Radu a oferit sprijinul facultatii pentru o alta revista, editata de studenti. Alte doua reviste studentesti s-au inchis din pricina interesului scazut al celor care ar fi urmat sa publice in paginile lor. In viitorul apropiat, exista posibilitatea deschiderii unei agentii de stiri studentesti.

Acuzatii trase la indigo

Cel de-al doilea scandal a izbucnit in aceasta toamna in cadrul unei dezbateri organizate la Facultatea de Litere de revista studenteasca „Echinox”. Printre protagonistii noului conflict s-a numarat si unul dintre liderii protestatarilor de la Jurnalistica, Adrian Dohotaru. Acuzele aduse conducerii Facultatii de Litere sunt identice cu cele de la Jurnalism, si anume concentrarea pe pregatirea teoretica a studentilor, in detrimentul practicii. Cu toate acestea, multi dintre studentii facultatii au preferat peste vara sa lucreze in barurile de pe Litoral, in locul programelor de cercetare etnologica sau in locul practicii in cadrul redactiilor revistelor literare din Cluj.

Fostii aliati, in discordie

A urmat al treilea scandal, provocat de data aceasta de o serie de cadre didactice. O serie de personalitati clujene, cum ar fi fostul ministru al Educatiei, psihologul Mircea Miclea ori filosoful Aurel Codoban, au lansat o serie de critici la adresa actualei conduceri a UBB. Intr-un interviu publicat de revista „Echinox” de la Facultatea de Litere, Mircea Miclea declara ca, de pilda, Consiliul Academic al UBB ar fi contraproductiv si ca acest model de organizare bicefala, cu rector si cu presedinte al Consiliului Academic, ar fi fost promovat doar pentru a asigura perpetuarea puterii unor rectori care nu mai avea posibilitatea legala de a candida pentru un nou mandat. La Cluj, fostul rector si ministru al Educatiei, Andrei Marga, a devenit presedinte al Consiliului Academic. Aceste critici vin insa din partea unor persoane care au fost colaboratori apropiati ai actualului presedinte. Miclea a detinut o vreme postul de cancelar al universitatii, in timp ce Marga era rector. Aurel Codoban este coleg cu Andrei Marga la Facultatea de Istorie si Filosofie. In plan practic, crearea Consiliului Academic al universitatii clujene a avut drept consecinta accentuarea importantei acordate cercetarii stiintifice.

Andrei Marga – contestat la Cluj, apreciat la Tokyo

Presedintele Consiliului Academic, Andrei Marga, a girat preluarea in cadrul Universitatii a Institutului de Chimie „Raluca Ripan” si a celui de Fizica Nucleara, care vor ramane ca entitati autonome. O alta achizitie spectaculoasa este cea a unui laborator de cercetare in domeniul ingineriei chimice, complet automatizat. Proiectul este unicat in Europa de Est si este girat de prorectorul Serban Agachi, cel care a conceput reformarea sistemului de educatie din Irak, la cererea ONU. De asemenea, universitatea clujeana ar putea prelua Centrul de Cercetari Biologice.
Zilele trecute, o serie de studenti de la sectia de Filosofie a Facultatii de Istorie si Filosofie au declarat ca exista liste de semnaturi prin care diferite persoane cer inlocuirea unora sau altora dintre profesori. Printre acesti profesori, s-ar afla si numele lui Aurel Codoban. Intre timp insa, presedintele Consiliului Academic, Andrei Marga, a intrat, alaturi de alte trei personalitati din Asia, Australia si Europa, in finala concursului pentru ocuparea postului de rector al Universitatii ONU din Tokyo. Este vorba de una dintre cele mai prestigioase universitati din lume, axata pe pregatirea doctoranzilor.

Tensiunile etnice au reaparut la Cluj

Scandalurile au continuat la Cluj. Ultimul, provocat acum cateva zile, are conotatii etnice. Radicalii maghiari din Comitetul de Initiativa Bolyai, care militeaza pentru scindarea universitatii clujene, au fortat instalarea de placute in limba maghiara in trei dintre cladirile institutiei. Gestul s-a lasat cu decizia de excludere din randul cadrelor didactice a doi lectori universitari, reprezentanti ai Comitetului Bolyai. Masura, decisa de Senatul universitar, a provocat noi tensiuni. Una dintre reprezentantele liniei maghiare in Senat, Emese Egyed, cadru didactic la Facultatea de Litere, a demisionat. Ea a fost urmata de cei doi prorectori care coordonau linia maghiara, Laszlo Nagy si Levente Salat. Ei afirmau ca sunt nemultumiti de faptul ca Rectoratul ia decizii fara sa ii consulte. Alti profesori maghiari, cum ar fi vicepresedintele Consiliului Academic, Istvan Szamoskozy, sustin masura excluderii. Scandalul placutelor nu s-a oprit aici. Reprezentantii Comitetului Bolyai au declarat ca vor instala din nou placute in limba maghiara, dupa ce placutele prinse de pereti zilele trecute au fost date jos de angajatii Universitatii. Radicalii maghiari invoca in sprijinul lor o hotarare a Senatului universitar, referitoare la instalarea de placute in limbile maghiara si germana, care insa nu a fost pusa deocamdata in aplicare.

Cele mai citite

Testele Apple arată că Siri nu este suficient de pregătit să învingă ChatGPT

Apple a realizat teste interne care sugerează că asistentul său vocal, Siri, este semnificativ mai puțin eficient comparativ cu ChatGPT al OpenAI. Siri nu...

TVR 1 va difuza, In memoriam, o ediție Profesioniștii cu îndrăgita crainică Delia Budeanu

TVR 1 va difuza, In memoriam, o ediție Profesioniștii cu îndrăgita crainică Delia Budeanu, în această seară, de la ora 23.00, se arată în...

Horoscop 22 octombrie 2024. Zi tensionată pentru fecioare

Horoscop 22 octombrie 2024. Află cum stai cu astrele și ce îți rezervă această săptămână! Horoscop 22 Octombrie 2024 România Liberă îți prezintă horoscop 22 octombrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă