» Scrutinul uninominal nu a adus si schimbarea naravurilor la Constanta.
» De-a lungul zilei de ieri reclamatiile, sesizarile si acuzele au curs spre Biroul Electoral al Circumscriptiei (BEC) nr. 14.
La sectia de votare nr. 61, conform unei informatii comunicate de reprezentantii Asociatiei Pro Democratia (APD), procesul de votare a fost intarziat deoarece pe listele de votanti nu se regaseau si cei de pe strada Sirenei. O incurcatura dubioasa a avut loc la sectia de votare nr. 191, incurcatura constatata de unul dintre observatori. Acesta a sesizat, dupa ce deja 10 alegatori isi exprimasera preferinta electorala, ca buletinele de vot fusesera "incurcate", fiind inmanate buletinele de vot pentru Colegiul 10 Camera Deputatilor in loc de Colegiul 9. Votarea a fost suspendata temporar si s-a luat masura relocarii buletinelor de vot necesare din rezerva primita de fiecare sectie. Conform presedintelui BEC, judecatorul Adrian Oprea, nu a fost afectat procesul electoral, iar cele 10 buletine de vot au fost anulate, cei care votasera deja nemaiputand sa-si exprime inca o data preferinta electorala.
Retragere de acreditari
Implicati in buna desfasurare a procesului electoral, reprezentantii societatii civile au cerut retragerea acreditarilor asociatiei "Fair Play". Membrii APD au sesizat faptul ca presedinta asociatiei este membru PSD si consilier local in cadrul Consiliului Local Municipal Constanta. Acest fapt vine si peste cererea adresata de primarul orasului Navodari, Nicolae Matei, care a reclamat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca o parte a observatorilor UDMR din sectiile de votare de la Navodari sunt liberali. Edilul a transmis cu acest prilej si un avertisment: va bloca procesul electoral daca acestia nu-si depun demisiile.
Sectiile din Navodari, in topul reclamatiilor
Intr-un top neoficial al reclamatiilor a condus orasul Navodari. Aici, reprezentantii partidelor politice s-au aratat iritati de faptul ca indicatoarele spre sectiile de votare si urnele erau vopsite in culoarea rosie. In acelasi timp, liberalii l-au reclamat pe primarul Nicolae Matei ca a impiedicat accesul unor membrii din sectiile de votare 290 si 306. La Navodari, directorul Regionalei de Drumuri si Poduri, Jean Paul Tucan, este acuzat de faptul ca la sectia 300, aflata in acelasi oras, dupa ce a intrat si a salutat, a precizat ca voteaza cu PNL.
Si tot in Navodari, presedinta sectiei de votare nr. 301 a sesizat faptul ca in fata sectiei, dintr-o masina cu numar de inmatriculare apartinand judetului Cluj, se dau bani alegatorilor la iesirea de la vot. Urbea se pare ca a fost urmarita de ghinion, pentru ca in jurul pranzului un barbat de 45-50 de ani a incercat sa voteze folosind un act de identitate fals. Actul prezentat era copiat si bagat in tipla, dar membrii sectiei de votare au sesizat neregula si l-au condus pe acesta afara, predandu-l politistilor comunitari.
Alianta PSD-PC si plangerile la Parchet
La Medgidia, potrivit reprezentantilor Aliantei PSD-PC, acelasi Tucan ar fi dispus distrugerea unor bannere apartinand acestora. In acest caz a fost sesizat Parchetul. si tot catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta a fost declinat cazul loctiitoarei presedintelui sectiei de votare nr. 506 din Valu lui Traian. Conform reclamatiei depuse de reprezentantii Aliantei PSD-PC, Adriana Trandafir a desfasurat in mod abuziv activitati electorale incompatibile cu procesul de vot. Se pare ca in dimineata votului, in intervalul orar 07.00-09.15, aceasta a prezentat alegatorilor un tabel cu beneficiarii ajutoarelor pentru incalzire si a celor sociale, indemnandu-i pe cei ce au votat sa semneze la iesirea de la urne ca au luat la cunostinta si sa ia banii.
La insistentele si sesizarea Aliantei, activitatea desfasurata a fost incheiata. Presedintele Biroului de Circumscriptie nr. 14, judecatorul Adrian Oprea, a declinat cercetarea catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta "cu privire la eventuala savarsire a infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor". Aceiasi membri de partid au depus o plangere la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta privind distrugerea panotajului Aliantei in comuna Horia. Conform acestora, afisele si bannerele au fost indepartate de Ionel Nicolae la ordinul direct al primarului Vasilica Matei, membru
PD-L. Social-democratii s-au aratat nemultumiti deoarece panotajul lor a fost distrus, in timp ce materialele promotionale ale democrat-liberalilor au ramas neatinse.
» Sectie inchisa
Vreme de cateva ore, sectia 456 de la Oltina a stat inchisa deoarece s-a constatat ca a disparut stampila de control a sectiei de votare. Institutia Prefectului a dispus, la aflarea evenimentului, confectionarea uneia noi, lucru care a necesitat aproximativ 40 de minute, la acestea adaugandu-se si timpul necesar deplasarii spre Oltina. Reprezentantii BEC au stabilit ca, desi stampila de control "s-a evaporat", procesul electoral nu este afectat. Din pacate, intreg procesul electoral s-a desfasurat cu sincope, Legea 35/2008 privind alegerile fiind o necunoscuta chiar si pentru cei aflati in sectiile de votare, care ar fi trebuit sa o stie. Desi conform estimarilor preliminare prezenta la vot a fost mai redusa decat la alegerile locale, cei 628.814 de alegatori de pe raza judetului Constanta au "inscris" totusi un scor mai mare decat la generalele din 28 noiembrie 2004.
» Cu stampila la plimbare
Neatentia celor ce trebuiau sa asigure buna desfasurare a procesului de vot a frizat ridicolul la sectia de votare aflata la scoala nr. 12. Aici, dupa ce a votat, unul dintre alegatori a pus stampila in buzunar si… a plecat foarte linistit, fara a se sesiza cineva. La 10 minute dupa ce a iesit din sectia de votare, cetateanul in speta a remarcat ca are stampila "votat" la el si s-a intors pentru a remedia greseala. Interesant este ca nimeni din cei platiti din sectie nu s-a autosesizat, desi la iesirea de la vot, pentru a fi inapoiat actul de identitate, trebuie predata stampila.