17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecial"Unii politicieni se tem de independenta DNA"

„Unii politicieni se tem de independenta DNA”

Monica Macovei a explicat ca numirea si revocarea procurorului-sef al Departamentului National Anticoruptie de catre ministrul Justitiei nu au fost stabilite prin ordonanta de urgenta, ci prin modificarile aduse legilor privind sistemul judiciar. Pentru aceste legi, Executivul si-a asumat raspunderea. Monica Macovei vede fara rost chestiunile ridicate vizavi de numirea si revocarea sefului DNA. „Singura legatura pe care o vad este ca DNA lucreaza in sfarsit independent si se pare ca unii politicieni se tem de aceasta independenta a DNA”, a afirmat ministrul Justitiei.
Macovei se afla la Bruxelles, impreuna cu Iulian Galca, presedintele CSM, unde participa la o reuniune a ministrilor europeni ai Justitiei. Ea s-a intalnit Franco Frattini, comisar european pentru Justitie, si Olli Rehn, comisar european pentru Extindere. Macovei sustine ca transformarea Departamentului National Anticoruptie in Directie Nationala Anticoruptie, adica subordonarea fata de Parchetul General, nu schimba datele problemei. DNA isi va pastra autonomia si, mai ales, autonomia privind bugetul, un lucru cerut insistent de observatorii europeni.
Monica Macovei a declarat ca modificarile privind pozitia DNA „sunt acceptabile”. Comisarii europeni – Frattini si Rehn – s-au aratat ingrijorati de functionalitatea DNA. Ministrul roman al Justitiei, insa, i-a asigurat ca totul va decurge normal, chiar daca au avut loc aceste schimbari.
Presedintele Traian Basescu, in urma consultarilor cu partidele parlamentare, a anuntat ca DNA va deveni Directie in subordinea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In acelasi timp, Directia Nationala Anticoruptie va deveni ordonator secundar de credite. Procurorul general al DNA va trece in subordinea procurorului general al Romaniei, dar nu-si va pierde din atributii.
Surse din sistemul judiciar sustin ca schimbarile presedintelui sunt un rezultat al negocierilor cu partidele politice parlamentare pentru adoptarea Ordonantei DNA, dar care ii cade lui Traian Basescu foarte bine, avand in vedere relatiile cu Ilie Botos.

Cele mai citite

Eclipsa parțială de Lună va fi vizibilă din România

O eclipsă parțială de Lună va avea loc în noaptea de marți spre miercuri, 17 spre 18 septembrie, conform anunțului făcut de reprezentanții Observatorului...

Trump în siguranță, după o „aparentă” tentativă de asasinat

Suspectul și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, este în afara oricărui pericol, după ce Serviciul...

Doi bărbați au murit după ce mașina în care se aflau a intrat într-un copac

Doi bărbați au decedat în noaptea de duminică spre luni, după ce autoturismul în care se aflau a lovit un copac. În urma impactului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă