In acest weekend, la Timisoara se desfasoara Festivalul Artelor Martiale. Printre diferitele discipline care vor putea fi urmarite de spectatori se afla si Universal Fight. Unifight nu este un stil de lupta, ci un sistem de pregatire si verificare in care tot ceea ce conteaza este aplicarea notiunilor si deprinderilor dobandite in sistem full-contact, in conditii de stres si efort.
Universal Fight a luat nastere in anul 1939, in Germania, fiind pentru anumite segmente din sistemul militar un program complex de pregatire care continea elemente din probe de pentatlon, de tir cu arme de foc, din utilizarea armelor albe si lupta corp la corp. In alta ordine de idei, Unifight este un sistem de pregatire aplicativ militar, adresandu-se mai ales trupelor speciale, si de competitie.
Federatia Romana de Unifight, condusa de Marian Constantin-Lisenco, s-a infiintat in anul 2001, iar un an mai tarziu a devenit membra a Federatiei Internationale de Unifight. Tot in 2002 a aparut si forul european, cu sediul in Romania. Un concurs de unifight este impartit in doua etape consecutive. Prima consta in parcurgerea unei piste de aproximativ 60 de metri, in care sportivul trebuie sa depaseasca anumite obstacole si probe de tir. Orice obstacol nedepasit duce la descalificarea concurentului. Urmeaza o pauza de un minut, in care cei doi combatanti trebuie sa se echipeze pentru lupta din ring, care este impartita in doua runde a cate doua minute. Sunt permise aproape toate loviturile, exceptie facand cele cu cotul si genunchiul.
In Romania exista aproximativ 300 de sportivi care activeaza la 16 cluburi din intreaga tara. Unifight a prins bine in spatiul mioritic, romanii reusind intr-o perioada scurta de timp sa se acomodeze cu aceasta tehnica de lupta si concurs. In sapte ani, luptatorii din tara noastra au reusit sa se impuna pe plan european si mondial, cucerind opt medalii de bronz si patru de argint.
La inceputul acestei luni a avut loc, la Taskent (Uzbekistan), a opta editie a Campionatului Mondial de Unifight. Reprezentantul Romaniei, Adrian Belu, a obtinut titlul de vicecampion, fiind invins in finala de luptatorul rus Zuev Gennadi, care face parte din trupele OMON. Adrian Belu este de un an angajat in cadrul Unitatii Speciale 70 Jandarmi Paza si Protectie Institutionala, folosind tehnica unifight si in pregatirea de la locul de munca. "Am facut 14 ani de judo. In aprilie, am participat la ultima competitie ca judocan si am trecut la unifight. A fost dificil la inceput. Dar in jumatate de an am reusit sa castig argintul la Campionatul Mondial", ne-a precizat sportivul roman, sperand ca aceasta disciplina sa fie acceptata de Comitetul Olimpic International. De altfel, la Olimpiada din 2012 Unifight ar putea fi prezent ca sport demonstrativ.
SUNT PREZENTI SI LA FOTBAL!
Este de stiut faptul ca printre fortele de ordine care asigura paza la diverse manifestari sportive, in special cele fotbalistice, se afla si astfel de luptatori. Insa acestia nu intervin decat in situatiile de criza, fiind atat de bine pregatiti pentru luptele de strada incat un singur luptator unifight poate anihila cinci adversari. Specialistii recomanda ca imobilizarea sau anihilarea adversarului sa se faca in mai putin de trei miscari/lovituri.