5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialUNICEF: 50 de comunități sărace din Bacău, ajutate din bani norvegieni

UNICEF: 50 de comunități sărace din Bacău, ajutate din bani norvegieni

50 de comunități sărace din județul Bacău vor fi ajutate integrat, în cadrul unui proiect demarat de UNICEF și finanțat din fonduri norvegiene.

Peste 54.000 de copii vulnerabili şi familiile lor vor beneficia de noi servicii. Cu un buget de 5,3 milioane de euro, iniţiativa este finanţată de Norway Grants (3,3 milioane de euro) şi UNICEF (2 milioane de euro).

Citește și: VIDEO. Ponta promite mărirea alocațiilor copiilor defavorizați

UNICEF şi partenerii din proiect vor testa acest model, preluat din practici de la nivel internaţional, naţional şi local, el urmând să reunească serviciile de educaţie, protecţie socială şi sănătate sub coordonarea autorităţilor locale, beneficiind de sprijin tehnic şi metodologic din partea autorităţilor judeţene.

"Serviciile vor fi acordate de profesionişti de la nivel local, precum asistenţi sociali, asistenţi medicali comunitari, mediatori şcolari şi sanitari. Mai mult, se va pune accent pe educaţia preşcolară şi şcolară incluzivă şi de calitate. De asemenea, se va acorda o atenţie specială identificării timpurii şi prevenirii situaţiilor de risc în rândul copiilor la nivelul familiei", precizează Ministerul Muncii, într-un comunicat al UNICEF, remis redacției.

Practic, în cadrul proiectului, se va face o evaluare a situaţiei întregii populaţii de copii şi a familiilor acestora din toate comunităţile vizate şi, în funcţie de nevoile identificare, aceştia vor primi un set de servicii de bază sociale, de sănătate şi educaţionale care pot să includă identificarea vulnerabilităţilor, evaluarea de nevoi, informare, comunicare, consiliere, sprijin individual, îngrijire asistată, referire către servicii specializate şi monitorizarea cazului.

Citește și: Satu Mare: Bebelușul alăptat de mama consumatoare de canabis avea droguri în sânge

Profesioniştii de la nivel local vor colabora şi vor construi o bază comună de date privind managementul cazurilor, vor aplica metodologii integrate de abordare şi vor activa ca parte a unui mecanism coordonat de la nivelul consiliilor consultative locale.

"La nivelul şcolilor şi grădiniţelor din aceste comunităţi vor fi iniţiate activităţi de creştere a accesului şi menţinerea copiilor vulnerabili în procesul de educaţie, creşterea capacităţii şcolilor de a primi şi include orice copil, indiferent de etnie sau dizabilitate. De asemenea, se urmăreşte implicarea mai activă a părinţilor şi a altor actori comunitari pentru încurajarea unor atitudini pozitive faţă de şcoală, înscrierea universală în ciclul de învăţământ începând cu gradiniţa şi creşterea numărului de absolvenţi de învătământ obligatoriu", precizează UNICEF.

 

Cele mai citite

Vizită la fosta închisoare politică de la Râmnicu Sărat: un nou pas pentru Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în România

Vineri, 15 noiembrie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează o vizită de prezentare la șantierul fostei închisori politice...

Un agent al Secret Service a fost concediat după ce a folosit casa lui Barack Obama din Hawaii în scopuri personale

Un agent din cadrul Secret Service însărcinat să-l protejeze pe Barack Obama a fost concediat în urma unor dezvăluiri cu privire la faptul că...

China este în căutarea creșterii economice pierdute. Cât de fondată este teama de un război economic cu Trump?

China a intrat în centrul atenției investitorilor datorită pachetelor de stimulare gândite de Partidul Comunist Chinez, care au impulsionat piețele globale, însă, deși indicii...
Ultima oră
Pe aceeași temă