18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialUnica sursa de venit, cresterea animalelor

Unica sursa de venit, cresterea animalelor

Cei 3.200 de locuitori din Ciocarlia au la dispozitie 16.000 ha de teren arabil si 615 ha de izlaz.

 

Fonduri  pentru dezvoltarea infrastructurii in cartierele Cilacer si Stelacer din fostele IAS-uri.

 

Ciocarlia este o comuna cu 3.200 de locuitori. La dispozitia lor sunt 16.000 ha de teren arabil, unde se cultiva cereale, dar principala lor preocupare  ramane cresterea animalelor. Aici sunt nu mai putin de 900 bovine, 2.750 ovine, 450 caprine, 800 porcine si 15.000 de pasari, ceea ce inseamna ca pentru fiecare familie revine, in medie, o vaca un porc, 15-20 gaini si 3-5 oi. La dispozitia lor este un izlaz de 615 ha, care, desi nu este suficient, acopera, in buna parte, necesarul de furaje. Produsele obtinute de la animale sunt valorificate prin fabrica de prelucare a laptelui de pe teritoriul comunei si unitatea de abatorizare de la Cobadin. Statul roman ii incurajeaza pe crescatori acordandu-le o serie de subventii.
Oamenii sunt hotarati in-sa sa respecte traditiile, dar si sa se adapteze noilor cerinte. Unii dintre cei cu care am stat de vorba s-au aratat sceptici in privinta reusitei, dar cei mai multi ne-au marturisit ca sunt hotarati sa faca tot ceea ce depinde de ei pentru ca aceasta indeletnicire sa fie continuata in comuna si sa le aduca mai multe venituri.

 

Vor sa fie europeni
Daca in localitatile Ciocarlia de Sus si Ciocarlia de Jos exista cat de cat conditii de trai, mai greu o duc locuitorii celor doua cartiere, Cilacer si Stelacer. Aici inca nu exista canalizare, alimentarea cu apa potabila se face tot de la fantani, iar drumurile nu arata prea bine. Toate aceste lucruri sunt in atentia administratiei publice locale. Au fost realizate unele proiecte care urmaresc eliminarea greutatilor cu care se confrunta oamenii si ele vizeaza  repararea strazilor interioare, bransarea gospodariilor la noua retea de alimentare cu apa potabila, extinderea iluminatului public, infiintarea de noi unitati comerciale si de prestari servicii etc.
Primarul Traian Dragomir

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă