Desigur că pentru cei care au case mari şi sunt colecţionari de vinuri, realizarea unei crame la beci sau la subsol este un ideal dar, în caz contrar, câteva suporturi ar putea fi suficiente pentru sticlele cu vin pe care le detineţi acasă. În plus, dacă prezintă un design spectaculos, aceste suporturi pot juca un important rol decorativ. Oricum ar fi este bine de ştiut condiţiile de păstrare a vinului.
Se recomandă ca vinul să fie păstrat în sticle de culori închise deoarece rezistă mai bine la ultraviolete. Există și sticle speciale pentru păstrarea vinurilor, făcute din materiale care blochează mare parte din ultraviolete. Vinul poate fi ținut și în PET-uri, însă doar temporar, adică nu mai mult de câteva săptămâni.
Sticlele cu vin se așază în poziție orizontală, una lângă alta. Bine ar fi ca ele să aibă formă alungită, pentru a sta orizontal sau chiar puţin înclinate în faţă pe rafturi. Dacă dopul nu este scufundat în vin, pluta se comprimă și permite aerului să pătrundă, iar vinul este compromis. Sunt preferate sticlele cu formă alungită, pentru a sta orizontale sau chiar puțin înclinate în față.
În cazul în care vreţi să realizaţi o piramidă a vinului, ordinea corectă este următoarea: cel mai jos se pun vinurile spumante (unde e și cea mai joasă temperatură), apoi vinurile albe, iar deasupra se țin vinurile roșii deoarece suportă mai bine temperaturi mai ridicate.
Condiţiile de păstrare a vinului
Vinul trebuie ţinut la rece, la o temperatură cuprinsă între 5 şi 15°C, dar ideal ar fi să fie între 9 şi 12°C, mai ales dacă este vorba de vin alb (vinul roşu merge şi la o temperatură constantă de 16°C). De asemenea, foarte important este ca această temperatură să fie constantă, indiferent de anotimp.
Lumina are, de asemenea, o mare influenţă asupra evoluţiei vinurilor şi cel mai bine este ca acestea să fie ţinute în încăperi întunecoase, ventilate şi fără umiditate. Acest lucru este valabil pentru toate vinurile, dar mai ales pentru cele albe.
Suporturi inedite pentru sticle
Desigur, depozitarea vinului trebuie să aibă în vedere condițiile de temperatură, lumină și umiditate. Însă, dacă nu e vorba de o colecție foarte mare de vinuri, iar sticlele cu vin pe care le deții urmează a fi consumate în timp relativ scurt, le poți păstra în bucătărie, camera de zi sau hol.
Suporturile pot fi: de masă (mici), montate în perete (în formă de polițe), corpuri de mobilier independente, rafturi în nișele din pereți etc.
Un suport în formă de sticlă sau pahar va avea un impact vizual remarcabil. Într-un interior rustic, câteva suporturi în formă de butuc sau lemn brut (necioplit) vor constitui un punct de atracție important. Pasionații de mare vor fi cuceriți de un suport de vinuri în formă de barcă.
Daca vă număraţi printre persoanele care țin mereu zeci de sticle cu vin în casă, atunci o soluție ar fi ca mobilierul de bucătărie (sau din camera de zi) să fie realizat pe comandă, conceput special cu spații/suporturi încăpătoare pentru sticlele cu vin.
Amenajarea cramei
Aceasta se face la minimum 3 m adâncime. Primul lucru pe care ar trebui să îl faceţi este hidroizolarea pereţilor, eventual în două straturi, pentru a-i feri de umezeala din sol. Apoi, pereţii se pot betona sau se pot construi din cărămidă. Ca strat de finisaj se poate merge pe ideea unei placări, de preferinţă cu piatră naturală, dar, dacă nu reuşiţi acest lucru, nici piatra artificială nu e rea. În ambele cazuri vă sugerăm să mergeţi pe o aranjare cu rosturi late, mai potrivite unei crame decât o lipire una de alta a pietrelor ce decorează zidul. Ulterior placării, dacă nu aţi făcut-o din timp, puteţi monta grinzi din lemn aparente, cu rol exclusiv estetic, atât pe pereţi, cât şi pe tavan.
Dacă ideea vă atrage, nu uitaţi să trataţi lemnul împotriva condensului şi a ciupercilor, tratându-l, eventual, cu ulei de in amestecat cu sulfat de cupru, abia apoi trecând la vopsirea sau băiţuirea lui. Nici pardoseala nu ar trebui uitată. Dacă nu vă atrage o podea din spărtură de piatră, vă puteţi gândi la una din ceramică, cu condiţia ca această ceramică să fie foarte rezistentă la şocuri mecanice.
Rafturile
Rafturile sunt foarte importante într-o cramă. Ele trebuie să fie durabile, adaptate spaţiului, să fie inspirat dispuse în încăpere, să permită accesul lesnicios, aerisirea şi curăţenia în zonă. De cele mai multe ori se merge pe ideea unor rafturi pe întregul perete, cu o mică zonă lipsă imediat deasupra podelei (20 cm sunt suficienţi), pentru curăţenie. De asemenea, o zonă goală se va lăsa în apropierea tavanului, pentru un acces uşor, dar şi datorită faptului că, de obicei, chiar lângă tavan se strânge aerul mai cald. Cât de late să fie rafturile? Nu mai mult decât e nevoie ca să încapă o sticlă culcată. Ce e mai mult e prea mult, ce e mai puţin e prea puţin. Obligatoriu toate rafturile vor fi ancorate zdravăn de perete, cu sisteme bazate pe holzşuruburi şi dibluri. Pentru construcţia rafturilor, singurul material recomandat 100% este lemnul. Plăcile din lemn aglomerat sunt excluse, deoarece umezeala în cramă este, de obicei, destul de mare, iar PAL-ul şi rudele lui n-ar rezista. Din acelaşi motiv nu prea se recomandă metalul, decât dacă este bine dat cu grund, acoperit apoi cu o vopsea de bună calitate.
Do-It-Yourself: cum montăm rafturi încastrate pentru paharele de vin
Dacă aveţi un spaţiu mic încastrat care „strigă“ după o nouă utilizare, de ce să nu creaţi nişte rafturi simple pentru paharele de vin şi cărţile dumneavoastră de bucate?
Materialele necesare: Dremel Seria 300, dispozitiv de unghi drept, set de burghie de precizie; material pentru rafturi, şuruburi și dibluri standard pentru lemn.
Pasul 1
Măsuraţi nişa şi marcaţi rafturile dumneavoastră în nişă. Creaţi o ramă din materialul pentru rafturi astfel încât să se potrivească cu spaţiul, apoi aplicaţi-o pe peretele de zidărie.
Pasul 2
Tăiaţi rafturile potrivite folosind Dremel Seria 300 împreună cu ataşamentul de unghi drept şi burghiul; realizaţi găurile pentru suporturile de rafturi. Introduceţi rafturile