Europa reprezintă fieful iubitorilor de schi, indiferent dacă aceştia sunt locuitori ai bătrânului continent sau străbat mii de kilometri pentru a se bucura de pârtiile de vis pe care le-au amenajat cei care ştiu ce înseamnă turismul şi care au învăţat de unde vin banii. Unele staţiuni de schi sunt mai scumpe, în timp ce altele par mai accesibile chiar şi decât cele din România.
Site-urile de specialitate se întrec în recomandări privind cele mai ieftine staţiuni de schi din Europa. Există şi costuri ascunse, iar pentru a nominaliza o astfel de staţiune nu este de ajuns să vorbeşti doar despre preţul ski-pass-ului pentru o zi sau pentru un sejur de şase zile. Preţurile locurilor de cazare contează poate fi un factor esenţial în alegerea destinaţiilor de vacanţă, iar pentru români este important şi costul transportului. Prin urmare, o staţiune de schi din Bulgaria va fi întotdeauna mai accesibilă din punct de vedere financiar decât una din Elveţia. În plus, condiţiile ar putea fi similare.
Bansko, Bulgaria
Bansko este cea mai modernă staţiune de schi din Bulgaria, o ţară care a evoluat enorm, în ultimii ani, în ceea ce priveşte calitatea turismului montan. De la Bucureşti până în nordul României sunt 500 de kilometri. Până la Bansko sunt 520. Staţiunea este amplasată pe cel mai spectaculos versant al munţilor Pirin şi atrage, în fiecare an, peste un milion de turişti veniţi din toată Europa. La Bansko, sezonul se schi durează până în mai, iar lungimea totală a pistelor este de 65 de kilometri.
Există pârtii de schi atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi, iar practicanţii de snowboard pot să-şi amenajeze trambuline pentru a exersa sărituri spectaculoase. Accesul la telescaune, teleschiuri şi telecabine se face pe baza unui card unic, iar în punctele de plecare spre munte sunt amplasate monitoare care transmit non-stop imagini de pe toate pârtiile şi informaţii despre starea vremii. Bansko este un oraş cu rezonanţe istorice şi se află la zece kilometri de staţiunea de schi. Străzile pitoreşti, casele fortificate şi tavernele tradiţionale vă aşteaptă. În plus, cazarea pare a fi cât se poate de accesibilă şi porneşte de la aproximativ 20 de euro pe noapte de persoană într-o cameră dublă.
Brides Les Bains, Franţa
Staţiunea de schi Brides Les Baines a fost fondată în 1991 şi se află la 600 de metri altitudine în regiunea Savoia a Alpilor Francezi. Pârtiile se află între 1450 şi 2950 de metri altitudine. Pe cele mai înalte pârtii, zăpada nu lipseşte niciodată până la sfârşitul lunii aprilie şi chiar începutul lunii mai. Cel mai apropiat aeroport este cel din Geneva, care se află la o distanţă de 120 de km de staţiune. Turiştii se bucură de 76 de pârtii de schi cu o lungime totală de 150 de km. Conform site-ului sno.co.uk, în Brides Les Bains există opt pârtii pentru începători, 36 de pârtii pentru schiorii de nivel intermediar, 23 de pârtii pentru avansaţi şi nouă km de pârtie pentru experţi. Preţul ski-pass-ul pentru şase zile este cu puţin mai mare decât cele practicate în România: 186 de euro.
Schladming, Austria
Staţiunea austriacă Schladming se află la o altitudine de 750 de metri în regiunea Steiermark a Alpilor Francezi. Altitudinea maximă a celei mai înalte pârtii este de 1800 de metri, prin urmare austriecii apelează, la începutul şi la finalul sezonului, la peste 120 de tunuri de zăpadă pentru a crea turiştilor condiţii de excepţie. Cel mai apropiat aeroport este cel din Salzburg, aflat la o distanţă de 80 de km de staţiune. Pârtiile din Shladming au o lungime totală de 113 km, din care pârtiile pentru avansaţi reprezintă 72 de km. Cea mai lungă pârtie are 7,7 km şi este ideală pentru cei care vor să simtă, cu adevărat, că schi-ul poate fi şi un sport de anduranţă. Preţul ski-pass-ului pentru şase zile este de cuprins între 210,5 şi 218 euro, conform site-ului sno.co.uk. Sezonul de schi la Schladming durează până la sfârşitul lunii aprilie.
Soldeu, Andorra
Staţiunea Soldeu a fost fondată în 1964 şi se află la 1.710 metri altitudine în zona munţilor Pirinei, unde peisajul este încântător. Coborârea de pe cea mai înaltă pârtie începe la altitudinea de 2.640 de metri. Aproximativ 1.100 de tunuri de zăpadă asigură condiţii perfecte de schi pe toată durata sezonului, iar turiştii se bucură de 193 de km de pârtii care acoperă toate nivelurile de dificultate. Există 18 pârtii de schi pentru începători, 32 de pârtii pentru schiorii de nivel intermediar, 37 de pârtii pentru avansaţi şi 23 de pârtii de schi pentru experţi. Cea mai lungă pârtie de schi din Soldeu are 8 km, iar ski-pass-ul pentru şase zile costă între 200 şi 232 de euro. Unul dintre cele mai apropiate aeroporturi este cel din Barcelona, de unde există curse directe către frumoasa şi primitoarea staţiune din Andorra. Şi, pentru că vorbim despre Andorra şi despre Barcelona, posibilităţile turistice par nelimitate. Aţi vizitat vreodată capitala Cataloniei pe timp de iarnă?
Tignes, Franţa
Tignes reprezintă paradisul schiorilor care au trecut de nivelul „pluguluI”, dar cărora le este teamă de pârtiile foarte dificile. Asta nu înseamnă că aici nu veţi găsi trasee off-piste. Datorită altitudinii mari şi a faptului că staţiunea „beneficiază” de avantajele oferite de gheţarul Grande Motte, sezonul de schi durează din octombrie şi până în mai. Tignes este împărţit în cinci mici sate de vacanţă, iar destinaţia centrală este reprezentată de către Tignes Le Lac, unde vă veţi bucura de o privelişte uluitoare.
Tignes Le Lavachet este mai confortabilă şi mai liniştită, iar Tignes Val Claret este renumită pentru viaţa de noapte. Puţin mai jos, la altitudinea de 1850 de metri, se află liniştitul sat Tignes Les Boisses, iar la 1550 de metri altitudine vă veţi bucura de farmecul unui sat din Alpi pe care francezii l-au denumit Tignes Les Brevieres.
Tignes se află foarte aproape de celebrele staţiuni de schi Val D’Isere, Espace Killy (unde se află peste 300 de km de pârtie), Les Arcs, La Plagne şi La Rosiere. Ski-pass-ul pentru şase zile costă 197,5 euro în Tignes, unde există 150 de km de pârtii, precum şi o pârtie cu lungimea de 10 km.