La fel de imprevizibil acum, când este pe fugă, cum a fost şi în cei 42 de ani în care a fost la putere în Libia, colonelul Gaddafi ridică numeroase întrebări cu privire la locaţia sa actuală. The New York Times, în versiunea electronică, face o revizuire a tuturor speculaţiilor care circulă în Libia şi nu numai.
În Piaţa Martirilor, din Tripoli, tinerii care mătură asfaltul cred că Gaddafi se află chiar sub picioarele lor, în subteran. În Bab al-Aziziya, un fost bastion al puterii colonelului, locuitorii care îi cărau posesiunile au sugerat una dintre ţările învecinate, Algeria, oraşul lui natal, Surt sau altă locaţie îndepărtată din deşert, un mediu în care colonelul Gaddafi a mărturisit că se simte cel mai bine.
„Aceasta este cea mai mare întrebare – unde este Gaddafi – şi nimeni nu ştie,” a spus Suleiman Abu Milyana, un luptător din Munţii Nafusah, din vest. „Are minte aparte şi multe personalităţi. Dacă ar fi avut una singură, ai fi putut ghici, dar are trei sau patru, aşa că nimeni nu poate şti.”
Când capitala a căzut în mâinile rebelilor, săptămâna trecută, colonelul Gaddafi şi familia lui au dispărut pur şi simplu. De atunci, el nu a lansat decât câteva mesaje audio scurte. Într-unul din ele, acesta îşi ruga compatrioţii să cureţe capitala de „şobolani, trădători şi infideli.” „Lăsaţi masele să vină din toate colţurile spre Tripoli. Înainte! Înainte! Înainte!” striga liderul libian într-un altul.
„Chiar nu ştim unde este acum,” a recunoscut un oficial american antiterorism care a dorit să rămână anonim. Trupe speciale de operaţiuni britanice şi franceze, ajutate de CIA, au ajutat rebelii să îl caute pe Gaddafi în întreaga capitală, susţin oficialii americani.
„Nu avem niciun motiv să credem că Gaddafi a părăsit Tripoli,” a declarat un ofiţer militar american, sugerând că cel mai probabil liderul libian avea o serie de tuneluri şi locaţii securizate, precum şi ajutoare de încredere pe care le-ar fi putut folosi pentru a-şi evita urmăritorii. Alţi oficiali americani spun că este posibil ca el să fi scăpat din capitală în oraşele din est şi bănuiala -în Tripoli şi nu numai – este că el a reuşit cumva să ajungă în Algeria, singura ţară vecină care nu a vrut să recunoască şi nu a susţinut urcarea la putere a rebelilor.
În realitate, rebelii par mai preocupaţi să readucă apa, electricitatea şi proviziile medicale în capitală decât să îl găsească pe Gaddafi. Deşi aceştia recunosc faptul că prinderea lui ar putea pune capăt rezistenţei de pe coastă şi din sud, ei cred că au reuşit deja să obţină cea mai mare victorie: sfârşitul celei mai lungi domnii din lumea arabă. „Nu îmi pasă de el, s-a terminat cu el,” a declarat Mazigh Buzakhar, unul dintre activişti. „Era terminat încă din 17 februarie,” a continuat el, vorbind despre data când au început revoltele. „Şi-a pierdut legitimitatea şi nu mai are nimic. Nu înseamnă nimic pentru Libia sau pentru libieni.”
Cu toate acestea, unii încă mai speculează cu privire la puterea pe care Gaddafi încă o are într-o ţară în care două treimi din populaţie nu au cunoscut niciodată un alt lider.
Comparaţiile cu Saddam Hussein au fost inevitabile. La fel ca Gaddafi, dictatorul din Irak a fugit împreună cu fii săi când capitala a căzut în mâinile inamicului, în 2003. El a reuşit să evite să fie capturat vreme de şapte luni, mutându-se în case securizate şi ascunzători subterane. Trupele americane au efectuat zeci de raiduri pentru a-l captura înainte ca un asociat apropiat de-al lui Hussein să îl dea de gol.
„Gaddafi este ca un şoarece care se târăşte pe pământ,” a afirmat un rebel de 25 de ani. „Ne-a numit pe noi şobolani, dar acum se pare că el este şobolanul.”
Zuheir al-Arabi, un fost angajat la televiziunea de stat a Libiei, a afirmat: „Dacă mă întrebaţi pe mine, Gaddafi este chiar aici, în mijlocul nostru. Nu poate locui într-un loc mic, nu poate locui sub pământ. Trebuie să locuiască într-o casă mare şi dovada pentru asta este chiar aici,” a comentat el cu privire la complexul Bab al Aziziya, una dintre ascunzătorile liderului libian.
Un purtător de cuvânt al armatei rebelilor a declarat, duminică, faptul că unul dintre fii lui Gaddafi ar fi fost ucis la un baraj rutier. Ahmed Hjarib, care şi-a însoţit prietenii pentru a mătura în Piaţa Martirilor, a declarat: „Dacă un lucru ştiu sigur, acela este că nu erau împreună (n.r. Gaddafi şi fiul său). Fiecare încearcă să se salveze pe cont propriu, la fel ca înainte – în Tripoli, Surt şi Sabha. Şi unul sub pământ. Fiecare tiran are un sfârşit,” a mai adăugat acesta.