11.2 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialUndă verde pentru Spitalul Regional

Undă verde pentru Spitalul Regional

Viitorul spital va deservi şase judeţe din Transilvania de Nord.

 

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au preluat posesia terenului din comuna Floreşti pe care urmează să fie construit viitorul Spital Regional de Urgenţă pentru Transilvania de Nord. Ceremonia de predare – primire a avut loc în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Apărării, cei care au folosit până acum acest teren.

De asemenea, zilele trecute, Consiliul Judeţean Cluj a preluat şi documentaţia necesară care a fost deja elaborată de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru acest spital. Însă documentele urmează să fie actualizate de către arhitecţi, a declarat preşedintele Consiliului, Alin Tişe.

Care vor fi datele noului spital

Astfel, noul spital va avea doar 600 de locuri, în loc de 800, cât era prevăzut în anul 2004. De asemenea, noul spital va avea un heliport. Amplasamentul său permite acces rapid dinspre Autostrada Transilvania. Valoarea iniţială estimată a investiţiei era de 150 de milioane de euro, însă acest preţ estimativ urmează să scadă, ca urmare a reducerii numărului de paturi, dar şi ca urmare a scăderii preţurilor de pe piaţa materialelor de construcţii.

Însă Ministerul Sănătăţii nu a alocat fondurile necesare pentru realizarea proiectului lansat în anul 2005 de către fostul ministru PNL al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, astfel că autorităţile clujene au decis să ia rezolvarea problemei pe cont propriu. Consiliul Judeţean, Primăria Cluj-Napoca şi Primăria Floreşti au realizat o asociere pentru finanţarea spitalului. Deja, autorităţile au alocat peste două milioane de lei pentru începerea proiectului. Banii vor fi folosiţi, în prima fază, pentru actualizarea docu­mentaţiei necesare pentru construirea spitalului.

„Este important că există această asociere. Consiliul Judeţean doreşte construirea spitalului, la fel ca şi autorităţile locale. Este normal să fie aşa. Principalii beneficiari ai serviciilor medicale oferite de viitorul Spital Regional de Urgenţă vor fi cetăţenii municipiului Cluj-Napoca. Pentru floreşteni, este important faptul că vor beneficia de servicii medicale de înaltă calitate, dar şi faptul că acest spital va fi construit în comuna lor”, a spus preşe­dintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe. Noul spital regional de urgenţă va deservi regiunea formată din judeţele Cluj, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.

În total, potrivit unui plan aprobat de Ministerul Sănătăţii, ar urma să fie construit câte un spital de urgenţă în fiecare regiune. Fiecare dintre ele valorează circa 150 de milioane de euro. Iniţiativa a fost lansată de fostul Guvern Tăriceanu, care însă nu a asigurat fondurile necesare pentru începerea lucrărilor. Nici celelalte guverne care s-au succedat la conducerea României nu au găsit fondurile necesare pentru a finanţa aceste proiecte.

Nou spital

Construirea Spitalului Regional de Urgenţă este importantă pentru Cluj, pentru că, în prezent, serviciile medicale de urgenţă sunt asigurate de Spitalul Clinic Judeţean. Acesta este situat în centrul oraşului, pe o străduţă mai greu accesibilă pentru ambulanţe. Un alt dezavantaj este reprezentat de faptul că spitalul, construit în perioada Imperiului Austro-Ungar, este organizat în sistem pavilionar. Acest lucru presupune un circuit mai greoi în gestionarea pacienţilor, care trebuie transportaţi, prin curte, dintr-o secţie în alta.

Cele mai citite

Dezbatere electorală în Moldova: Stoianoglo: Campania mea a fost modestă și onestă. Sandu: Cetățenii vor un vot protejat!

Dezbaterea s-a desfășurat fără un moderator, iar cei doi contracandidați și-au adresat reciproc întrebări Alexandr Stoianoglo i-a propus contracandidatei sale la alegerile prezidențiale, Maia Sandu,...

Grupul Alibaba va plăti peste 433 milioane de dolari pentru a încheia un proces colectiv cu investitorii în SUA

Grupul chinez Alibaba a convenit să plătească suma de 433,5 milioane de dolari pentru a soluționa un proces colectiv intentat de investitori în Statele...

Uniunea Europeană își face propria agenție de spionaj extern

Scopul principal este de a colecta informații despre amenințările din afara UE Oficialii Uniunii Europene analizează noi amenințări și implementează măsuri pe baza surselor deschise...
Ultima oră
Pe aceeași temă