După ce a fost îngrijit de medici veterinari și operat la o aripă, un vultur codalb a fost eliberat în Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), informează Agerpres.
Potrivit consilierului din cadrul Administrației RBDD, Dan Bandacu, puiul de vultur codalb a fost găsit în primăvara acestui an de câțiva turiști care l-au adus la sediul instituției publice, agenții ecologi constatând că pasărea avea o aripă ruptă.
"Este foarte posibil ca puiul de vultur codalb să fi căzut din cuib, iar la impactul cu solul să-și fi rupt aripa", a declarat Bandacu.
Agenții ecologi din cadrul instituției au contactat un medic veterinar cu experiență în operații de tipul celei necesare puiului de vultur codalb, doctorul Borka-Vitalis Levente preluând în îngrijire pasărea care a fost operată și și-a revenit.
"Vulturul codalb a fost eliberat ieri (joi — n.r.), în apropiere de Murighiol, într-o zonă în care există hrană în abundență. Sunt convins că se va readapta mediului, având în vedere instinctele foarte puternice", a menționat consilierul Dan Bandacu.
Vulturul codalb, o pasăre impresionantă ca statură, cuibărește în câteva locuri din Delta Dunării. În anii 1950, specia aproape că a dispărut din fauna României din cauza utilizării stricninei pentru combaterea lupilor și a înlocuirii unor specii de arbori autohtoni cu plopi.
La nivel mondial, se estimează că există circa 7.000 de perechi de vulturi codalbi, iar în România, în ultimii ani, în Delta Dunării, au fost identificate circa 25 de perechi cuibăritoare.