17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialUn triplu infractor periculos cerseste clementa

Un triplu infractor periculos cerseste clementa

Miron Cozma se afla la un pas de eliberarea conditionata. A stat doar cateva zile in penitenciarul din Timisoara si – bineinteles – a avut o „conduita exemplara”. Nimeni nu a inteles de ce procurorii care au aparat interesul statului nu au folosit ca proba raportul verificarilor privind regimul de detentie al lui Miron Cozma la Penitenciarul Rahova.
Adevarata fata a detinutului Cozma arata cu totul altfel. Sub obladuirea conducerii puscariei, Cozma teroriza gardienii, ba chiar ii batea.
In presa au aparut date despre regimul de detentie preferential al lui Miron Cozma. Gardieni, sub anonimat, relatau ca fostul lider miner facea absolut ce vroia in inchisoare. Ii umilea pe gardieni si chiar ii lovea. Ministrul Justitiei a trimis trei inspectori generali de penitenciare sa verifice cele aparute in presa. Concluziile raportului, in urma cercetarii documentelor aflate la Administratia Nationala a Penitenciarelor, releva ca faptele sunt chiar mai grave decat ce s-a scris in presa.

Peste director

Gama conduitei neregulamentare a detinutului Cozma era deosebit de variata si cuprinzatoare, au stabilit inspectorii. Cozma ajunsese sa devina, fata de personalul inchisorii, un fel de director din randul detinutilor. Redam o parte din constatarile inspectorilor fata de conduita neregulamentara a detinutului Cozma: „insultarea, amenintarea, agresarea si chiar lovirea (bruscarea) personalului; desconsiderarea personalului de executie; refuzul de a se supune unor actiuni sau situatii anume prevazute de normele specifice; pretentia de a fi tratat ca lider, dincolo de statutul sau de con-damnat, mergand pana la a stabili el regulile; dreptul de a purta o anumita tinuta, de a detine obiecte interzise, de a da telefoane zilnice si pe durata nelimitata etc.; participarea, in cea mai mare parte a zilei, la activitati sportive si de club (biliard etc.). Toate acestea s-au confirmat, fiind necesara identificarea cauzelor care au condus la aceasta situatie si dispunerea unor masuri ferme destinate restabilirii situatiei legale si regulamentare”.

Influentele politicienilor

Interesante sunt si cauzele care au dus la situatia privilegiata a detinutului Cozma. Inspectorii au stabilit ca intreg personalul penitenciarului nu are, in general, o protectie reala fata de sefii lumii interlope. In alte cazuri, esaloane superioare sistemului penitenciar aleg sa nu se implice.
Cea mai grava insa este implicarea politicienilor in protejarea unui anumit detinut. In raport se subliniaza "atitudinea unor politicieni ce bulverseaza ordinea, timoreaza personalul si afecteaza grav starea de spirit in sistemul penitenciar, acestia beneficiind de un ordin din 1992 al ministrului Justitiei ce le permite accesul neingradit in penitenciare”.

Probe ignorate

Miron Cozma a cerut transferul la Penitenciarul Timisoara pentru a fi mai aproape de casa. I s-a aprobat. Aici s-a purtat exemplar. Comisia care a examinat cererea lui de eliberare conditionata i-a aprobat-o, aproape, in unanimitate. Doar procurorul s-a opus. In rest, Comisia s-a facut ca habar nu avea de conduita lui Cozma la Rahova, de sesizarile presei, de raportul inspectiei trimise de MJ. Iar procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara nu a depus ca proba respectivul raport. Judecatorii au admis cererea de eliberare conditionata.
Joi se va judeca recursul la Tribunalul Timis. Poate in ceasul al XII-lea procurorul de pe langa Parchetul Tribunalului Timis va prezenta si aceasta proba. Care, de fapt, descrie comportamentul real al detinutului Cozma.

Cele mai citite

România, noul centru medical din sud-estul Europei, atrage tot mai mulți pacienți străini

România se conturează ca un pol important al serviciilor medicale în sud-estul Europei, atrăgând din ce în ce mai mulți pacienți din afara țării...

iOS 18 s-a lansat. Interconectare mai bună între iPhone şi Android

Apple a lansat iOS 18 și iPadOS 18, aducând o serie de noi funcționalități pentru iPhone și iPad. iOS 18 s-a lansat Una dintre cele...

VIDEO. Momentul în care Maia Sandu a fost surprinsă de cutremur în platoul unei emisiuni TV

Cutremurul recent din România a avut un impact resimțit și în Chișinău, unde președintele Moldovei, Maia Sandu, se afla în direct la emisiunea „Ediție...
Ultima oră
Pe aceeași temă