14.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialUn star de la Hollywood își testează limitele: de la rolul lui...

Un star de la Hollywood își testează limitele: de la rolul lui Mandela, la probe de raliu

Idris Elba, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai lumii, își cultivă de ani mulți cele două pasiuni: filmul și mașinile de mare viteză. Fiind un șofer cu multă experiență, își face singur toate cascadoriile în filme și nu de puține ori a participat în timpul liber la curse. Acum are șansa să-și dovedească abilitățile în serialul ”Idris Elba: Fără limite” ce va avea premiera vineri, 25 septembrie, de la ora 21:00 pe Discovery Channel.

Emisiunea îl urmărește pe celebrul actor în încercarea de a stăpâni câteva dintre cele mai dure discipline ale vitezei din lume, înainte de a participa pe uscat și în aer la unele dintre cele mai dificile competiții din aceste sporturi.

Idris a fost fascinat de viteză dintotdeauna, o pasiune alimentată de locul de muncă al tatălui său la fabrica Ford din Dagenham, unde mai târziu avea să lucreze și el.

„Când eram eu copil, se transmiteau tot timpul la TV raliuri auto“, își amintește Idris. “La genul ăsta de programe mă uitam când ploua și nu aveam voie să mă joc afară. Tata lucra la fabrica Ford și mai aducea acasă câte un volan vechi, pe care îl țineam pe genunchi și mă prefăceam că sunt pilot de raliu“.

Însă pentru aceste sporturi nu e de ajuns să-ți placă viteza. Pentru a ieși basma curată din această încercare, Idris a trebuit să învețe patru seturi de abilități diferite, pe care de obicei cei din domeniu le învață și le exersează timp de mai mulți ani. Pe parcurs, actorul își va testa corpul, mintea și curajul până la extrem, intrând în competiție cu profesioniști de top. Va beneficia de ajutorul câte unui mentor incredibil pentru fiecare dintre cele patru discipline: raliu auto, acrobații aeriene, curse de dragstere și un nou record de viteză pe uscat. Pentru fiecare cursă va trebui să-și găsească și să-și modifice vehiculul potrivit. Și nu-i va fi deloc ușor, căci se va confrunta cu o multitudine de probleme, de la condiții meteo potrivnice și claustrofobie, până la spaima lui de înălțimi, gropile de pe șosele și numeroasele probleme tehnice care apar. Pentru Idris însă nu e de ajuns să participe. În fiecare cursă în care intră, are un singur țel: să învingă. “Fără limite“ este un program care îl prezintă pe Idris Elba așa cum nu l-ați mai văzut niciodată. Îl urmărim așadar înarmat cu experiență zero, dar cu mult curaj, energie și tenacitate.

Probele

Pentru a se pregăti pentru proba de raliu, el s-a întâlnit cu campionul mondial Sebastien Ogier.
„A fost un moment magic, fiindcă el e pilotul numărul 1 în lume“, a mărturisit actorul. „Am văzut și eu ce înseamnă cu adevărat să fii pilot de raliu. M-a impresionat stăpânirea de sine de care dădea dovadă Sebastian. M-am uitat la el și mi-am zis: „Nu cred că eu aș putea să fac așa ceva,“ a încheiat el.

Când i s-a dat în primire mașina de raliu, Idris a avut o surpriză: „Mă antrenasem pe o mașină cu volanul pe partea dreaptă, iar când am ajuns acolo mi-au dat o mașină cu volanul pe partea stângă. Așa că toată ziua am fost nevoit să mă antrenez și să mă adaptez la noile condiții“.

În ceea ce privește proba de acrobații aeriene, el a spus că: “Cel mai dificil pentru mine este să-mi înfrunt frica de înălțimi. Dacă vorbim despre zona mea de confort, frica de înălțimi e la limita superioară a tuturor fricilor mele. În schimb, îmi place să șofez, fiindcă asta se face pe pământ.“

„În viața mea n-am mai simțit așa ceva. Credeam că o să mă lansez în zbor spre cer, atât de intens a fost sentimentul“, a spus el despre cursa de dragstere. “Am trăit opt secunde de o intensitate și forță maximă. E incredibil! Am tras o spaimă adevărată!“

Misiunea de a stabili un nou record de viteză i s-a părut copleșitoare: “Bentley e o mașină de șosea, deci a fost o provocare enormă să mă străduiesc s-o fac capabilă de un astfel de record. Mi-a trecut clar prin cap gândul: „De fapt, de ce fac chestia asta? E de ajuns o greșeală și se duce totul de râpă, se termină tot…“ 

CV de star

Idris Elba este născut în East London. A jucat cel mai recent rolul lui Nelson Mandela, în filmul biopic semnat de The Weinstein Company „Mandela: Lungul drum spre libertate“, iar interpretarea i-a adus o nominalizare la Globurile de Aur și una la gala NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) Image Awards. În septembrie 2014, a avut un rol principal și a fost producător executiv pentru filmul „Nici o faptă bună“, un thriller care o mai avea în distribuție și pe Taraji Henson.

 De curând, Elba a încheiat producția la filmul lui Pierre Morel „The Gunman. Pe viață și pe moarte“, unde apare alături de Sean Penn și Javier Bardem, și filmările pentru „Beasts of No Nation“ în regia lui Cary Fukunaga și „A Hundred Streets“, pentru care a fost și producător. La ora actuală lucrează la filmul lui James Watkins, „Bastille Day“. Următorul lui proiect va fi filmul lui Favreau, „The Jungle Book“.

În 2007, Idris a jucat în filmul lui Ridley Scott nominalizat la Globurile de Aur, „Gangster American“, alături de Denzel Washington, Russell Crowe, Ruby Dee și Josh Brolin. Distribuția filmului a fost nominalizată la Premiile Screen Actors Guild. Ulterior, Elba a jucat în filmul lui Guy Ritchie, „RocknRolla“, alături de Tom Hardy și a avut-o ca parteneră pe Beyoncé Knowles-Carter în „Obsesia“ (nominalizare la gala NAACP Image Awards). Din palmaresul lui mai fac parte filme ca „Fraierii“ (nominalizare la gala NAACP Image Awards), „Legacy“ (pentru care a fost și producător executiv); „Demon pe două roți“ alături de Nicolas Cage; filmul lui Ridley Scott „Prometheus“, în care îi are ca parteneri de distribuție pe Michael Fassbender și Charlize Theron; „Thor“, cu Natalie Portman și Chris Hemsworth; dar și filmul lui Guillermo del Toro, „Cercul de foc“, unde apare alături de Charlie Hunnam, Charlie Day și Rinko Kikuchi.

 La scurt timp după ce s-a mutat în SUA, Idris a primit rolul lui Stringer Bell, locotenentul unui imperiu al drogurilor, în serialul HBO de mare succes „Cartelul crimelor“.

Interpretarea lui a acestui personaj complex și foarte periculos a fost apreciată drept unul dintre cele mai reușite roluri din istoria televiziunii.

În 2005, același rol i-a adus un premiu în cadrul galei NAACP Image Awards pentru „Cel mai bun actor secundar dintr-un serial dramatic“. 

În 2013, Elba și-a făcut debutul regizoral cu producția Sky TV „Pavement Psychologist“ și clipul video „Lover of the Light“, al trupei Mumford & Sons.

Pe lângă cariera sa în lumea filmului, Idris este și un DJ de mare succes.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...

Cetățean ucrainean salvat din munți. A trecut granița în România

Un cetățean ucrainean în vârstă de 38 de ani, care a traversat granița României prin Munții Maramureșului, a fost salvat în noaptea de marți...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă