Recomandam acest spectacol cu piesa lui Mihail Bulgakov, tuturor categoriilor de public, pentru ca oricine, indiferent de varsta si preferinte culturale, se va amuza copios. Unii vor avea poate si o unda de tristete la contactul cu un trecut de trista amintire, cu abilitate satirizat de regizorul Alexandru Tocilescu si echipa Teatrului de Comedie.
Asa cum am promis in cronica de miercuri, 25 martie, din "Romania libera", revenim la acest spectacol de exceptie pentru a atentiona asupra ilustrarii sale teatrale aproape filmice, in care si cel mai mic amanunt e speculat regizoral pentru a vizualiza convingator nebunia din casa Zoiei Denisovna Pelt. Subliniem ca originalitatea regizorului Alexandru Tocilescu se manifesta acum prin imbinarea stilului realist cu suprarealismul ce nu deranjeaza prin nimic sustinerea permanenta a unei atmosfere tensionate solicitata de piesa lui Bulgakov. In perioada instaurarii comunismului in Rusia, la Moscova, apartamentul de sase camere al Zoikai reuneste oameni din cele mai diverse categorii sociale, de la nobili la slugarnicii noului regim. Fiecare isi are ambitiile sale si se confrunta prin transformarile sociale survenite cu un sistem dictatorial. Ca sa nu-si piarda casa, dar si sa stranga banii necesari emigrarii la Paris alaturi de iubitul sau, contele Feodorovici, Zoika pune in practica un plan diabolic, pe masura timpului si oamenilor din jur. Anunta deschiderea unei case de moda, cu croitorese si manechine pentru protipendada actuala, care, de fapt, va ascunde un bordel. Actiunea construita de Bulgakov este un pretext, folosit impresionant si de regizor, pentru a demonstra cum sistemul comunist dictatorial supune la prostitutie morala pe oricine, asa cum s-au mai manifestat in istorie inchizitia ori fascismul.
Trecerea de la o localizare a actiunii la alta, regizorul o deseneaza vizual, aproape filmic, cu sprijinul decorului reusit conceput – tehnic si ca imagine – de Vanda Maria Sturdza, un debut scenografic demn de retinut. La inceput, casa femeii aprige care este Zoika degaja o atmosfera calma, are o vedere, in fundal, cu centrul luminos al Moscovei, dar de la o scena la alta se transforma, atmosfera devine tensionata, se creeaza suspans. Mutarile celor sase usi si schimbarile perdelelor ce le marcheaza se fac la vedere, sunt manipulate abil de o echipa, regizorul sugerand astfel inteligent cum dintr-o lume normala, obisnuita, se poate ajunge la una nebuna, macinata de promiscuitate. Transformarile decorului, ce devine un personaj colectiv, sunt si instrumentul imbinarii stilului realist cu suprarealismul dement dictat de noile conditii ale regimului. Fiecare scena e construita din amanunte cu talc folosite de regizor. In atelierul de croitorie femei modeste cos la masina rochii pentru doamne parvenite, dar si steagul rosu, simbol comunist, totul sub privirea lui Marx din portretul asezat pe un perete. Usile se misca apoi si atelierul se schimba intr-o casa cu draperii rosii, cu doamne provocatoare la placeri.
Sunt numeroase transformarile vizuale in functie de cerintele piesei, la care actorii se adapteaza fermecator. Spectacolul mai imbina armonios teatrul cu dansul, bazat pe un contrapunct muzical socant selectat. Alexandru Tocilescu este un as in alegerea ilustratiei muzicale. Evolutia fiecarui actor este incantatoare. Virginia Mirea (Zoia), George Mihaita (Ametistov), alaturi de Mihaela Teleoaca (Maniuska), Gelu Nitu (contele Feodorovici), Valentin Teodosiu (Gus) si colegii lor din numeroasa distributie isi joaca rolurile cu placere si credinta.
Va recomandam acest spectacol pentru ca veti fi multumiti de intalnirea cu actori deosebiti, stralucit indrumati de un mare regizor. Veti rade in hohote, dar veti fi si atenti sa nu acceptati niciodata prostitutia morala ce o poate impune un regim dictatorial.
CASA ZOIKAI
Comedie tragica. 3h 45min (cu pauza).
Autor: Mihail Bulgakov.
Regia: Alexandru Tocilescu.
Cu: Virginia Mirea, George Mihaita, Gelu Nitu, Mihaela Teleoaca, Valentin Teodosiu, Emilia Popescu, Gheorghe Danila (…).
Teatrul de Comedie – Sala Mare (Str. Sf. Dumitru, nr. 2, tel.: 021/315.91.37). Pret bilet: 10,60 – 21,20 lei.