17.1 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialUn ลŸniลฃel vienez ลŸi o porลฃie de ลŸtrudel cu mere, vฤƒ rog!

Un ลŸniลฃel vienez ลŸi o porลฃie de ลŸtrudel cu mere, vฤƒ rog!

Cam aลŸa ar suna o comandฤƒ la unul dintre sutele de restaurate din Viena. Pe lânga acestea s-ar mai comanda probabil gฤƒluลŸte cu smântânฤƒ, o cafea ลŸi poate un vin alb. Bucฤƒtฤƒria austriacฤƒ, de altfel diversฤƒ ลŸi gustoasฤƒ a primit de-a lungul timpul numeroase influenลฃe externe în mod special datoritฤƒ contextului istoric în care a evoluat. Prezenลฃa în Europa Centralฤƒ ลŸi de Est a Imperiului Austro-Ungar ลŸi-a fฤƒcut puternic simลฃitฤƒ prezenลฃa nu doar la nivel politic, economic ลŸi social, ci ลŸi prin gastronomia care poate fi caracterizata drept un adevฤƒrat turn Babel.

Prin tradiลฃiile lor culinare, Ungaria, Slovacia, Ucraina, Polonia, Croaลฃia sau regiuni istorice precum Bucovina, Boemia ลŸi Dalmaลฃia au contribuit la ceea ce astฤƒzi este bucฤƒtฤƒria austriacฤƒ. Dacฤƒ mai adฤƒugฤƒm ลŸi faptul cฤƒ multฤƒ vreme Viena a fost unul dintre cele mai importante oraลŸe ale Europei, atunci este clar de unde derivฤƒ spiritul eclectic al gastronomiei austriece.

La rândul ei, fiecare regiune din Austria are specificul sฤƒu, îmbogฤƒลฃind astfel cultura culinarฤƒ a ลฃฤƒrii. De exemplu Viena este faimoasฤƒ pentru ลŸniลฃelul vienez, iar regiunea Tirolului, cândva sub influenลฃฤƒ italianฤƒ, este vestitฤƒ pentru Tiroler Leber mit Polenta, adicฤƒ ficat de viลฃel cu sos de lฤƒmâie, care se serveลŸte alฤƒturi mฤƒmฤƒligฤƒ.

Patria gฤƒluลŸtelor ลŸi clฤƒtitelor

Austriecii sunt mari amatori de gฤƒluลŸte, reลฃetele pentru acestea fiind în marea lor majoritate, preluate din fosta Boemia, grânarul Imperiului Austro-Ungar. De fapt, cele mai multe feluri de mâncare bazate pe fฤƒinฤƒ provin din aceastฤƒ regiune. Knodel, unul dintre cele mai apreciate preparate austriece, este un fel de gฤƒluลŸte, sฤƒrate sau dulci, umplute cu carne, verdeaลฃฤƒ, fructe sau peลŸte, ce pot fi combinate cu smântânฤƒ.  Cele mai populare Knodel sunt Serviettenknodel (gฤƒluลŸcฤƒ la ลŸervet), pe bazฤƒ de smântânฤƒ, coaptฤƒ în bain-marie ลŸi servitฤƒ în felii, ลŸi Marillenknodel, adicฤƒ gฤƒluลŸte dulci din cartofi, umplute cu caise ลŸi servite cu unt ลŸi scorลฃiลŸoarฤƒ. Desigur, clฤƒtitele cu gem sau brânzฤƒ dulce precum Buchteln boemiene sau Powidltascherln, dar ลŸi tฤƒiลฃeii cu mac, sunt nelipsiลฃi de la masa austriecilor.

Carnea, la loc de cinste

La fel ca în cazul bucฤƒtฤƒriei germane, carnea este un ingredient esenลฃial în gastronomia austriacฤƒ. ลžniลฃelul vienez (Wiener schnitzel) ลŸi Wiener Tafelspitz, mâncarea preferatฤƒ a regelui Franz-Joseph – un rasol din carne de viลฃel, sunt cele mai faimoase preparate austriece pe bazฤƒ de carne. La fel de apreciate sunt friptura de vitฤƒ cu ceapฤƒ, Zweibelrostbraten, ลŸi Kalbsgulasch, un preparat din carne de vitฤƒ cu iz oriental ลŸi gust picant, deseori servit cu ardei. Carnea de vânat – mistreลฃ, caprฤƒ neagrฤƒ ลŸi caprioara, este la mare cฤƒutare.

ลžtrudel cu mere ลŸi tort cu ciocolatฤƒ

Un loc deosebit în bucฤƒtฤƒria austriacฤƒ îl ocupฤƒ dulciurile,  primul loc fiind ocupat de ลŸtrudelul de mere – Topfen. Cunoscut în întreaga lume, însฤƒ nicฤƒieri preparat ca la Viena, ลŸtrudelul cu mere este de fapt un produs de origine turcฤƒ care a migrat spre Viena, prin Ungaria. Un produs foarte special este Sacher Torte, un tort din ciocolatฤƒ fondantฤƒ cu marmeladฤƒ de caise. Dacฤƒ ajungeลฃi în Austria ลŸi vreลฃi sฤƒ vฤƒ înfruptaลฃi din faimoasele dulciuri, nu rataลฃi o vizitฤƒ la patiseriile Tomasini din Salzburg, Zauner din Bad Ischl sau Demel din Viena.

 

Cafeaua, nelipsitฤƒ

Austriecii sunt printre cei mai mari fani ai cafelei, aceasta fiind consumatฤƒ de obicei la micul dejun, dar ลŸi pe parcursul zilei. Existฤƒ foarte multe opลฃiuni, de aceea alegerea celei mai potrivite cafele nu este întotdeauna cea mai uลŸoarฤƒ misiune. Melange, Kapuziner, Turco, Einspanner, Mazagran, Kleiner Brauer sunt doar câteva dintre tipurile de cafea cu arome delicate care vฤƒ vor încânta simลฃurile.

Savoarea vinurilor albe

Fฤƒrฤƒ îndoialฤƒ Austria poate fi numitฤƒ patria vinurilor albe. Din suprafaลฃa totalฤƒ cultivatฤƒ cu viลฃฤƒ de vie, trei sferturi o reprezintฤƒ soiurile albe. Gruner Veltliner, vinul de prezentare cel mai popular, Riesling, aflat în topul mondial al vinurilor albe, Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller ลŸi Traminerul cu parfum de flori ลŸi trandafir, sunt cele mai apreciate ลŸi mai faimoase vinuri ale Austriei.

Reลฃetฤƒ Tort Sacher. Timp de preparare: sub 60 de minute

Ingrediente

Blat: 240 g unt, 120 g zahฤƒr pudrฤƒ, 120 g zahฤƒr tos, 250 g ciocolatฤƒ cu lapte, 8 ouฤƒ, 180 g pesmet

Cremฤƒ: 1 plic Creme Ole de vanilie, 250 ml de friลŸcฤƒ lichidฤƒ, 150 ml de lapte

Pentru uns blatul: 1 borcฤƒnel de dulceaลฃฤƒ de caise

Pentru glazurฤƒ: 200 g ciocolatฤƒ cu lapte, 150 ml friลŸcฤƒ lichidฤƒ, 50 g unt

Ornat: sticksuri trase în ciocolatฤƒ

Mod de preparare

Blatul: Se separฤƒ albuลŸurile de gฤƒlbenuลŸuri. Se freacฤƒ zahฤƒrul pudrฤƒ cu untul pânฤƒ se obลฃine o spumฤƒ,  se adaugฤƒ pe rând gฤƒlbenuลŸurile, amestecând foarte bine dupฤƒ fiecare, apoi se pune ciocolata topitฤƒ. Se amestecฤƒ foarte bine ลŸi se lasฤƒ puลฃin deoparte. AlbuลŸurile se bat cu zaharul tos pânฤƒ se fac spumฤƒ, se adaugฤƒ pesmetul ลŸi se amestecฤƒ uลŸor ca sฤƒ se încorporeze bine. Se unesc cele douฤƒ compoziลฃii, se omogenizeazฤƒ ลŸi se toarnฤƒ în formฤƒ detaลŸabilฤƒ tapetatฤƒ cu hârtie de copt doar pe fund ลŸi unsฤƒ pe laterale cu unt. Se coace aproximativ o orฤƒ la foc potrivit. Se dฤƒ la rฤƒcit în formฤƒ.

Crema: Laptele ลŸi friลŸca reci se pun într-un castron de mixer, se adaugฤƒ praful de cremฤƒ ลŸi se mixeazฤƒ pânฤƒ ce se obลฃine o cremฤƒ nu foarte tare. Dacฤƒ iese prea tare se înmoaie cu puลฃin lapte.

Blatul rฤƒcit se taie în jumฤƒtate, se unge cu un strat de dulceaลฃฤƒ, se adaugฤƒ trei sferturi de cremฤƒ, apoi se pune cealaltฤƒ jumฤƒtate de blat unsฤƒ ลŸi ea cu dulceaลฃฤƒ ลŸi restul de cremฤƒ. Se dฤƒ la frigider pânฤƒ la prepararea glazurii.

Glazura: Ciocolata ruptฤƒ bucฤƒลฃele, friลŸca lichidฤƒ ลŸi untul se pun într-o crฤƒticioarฤƒ la foc mic, pânฤƒ se topesc ลŸi se obลฃine o cremฤƒ lucioasฤƒ ลŸi mai groasฤƒ. Se lasฤƒ puลฃin la rฤƒcit, apoi se îmbracฤƒ tortul cu ea. Se orneazฤƒ dupฤƒ preferinลฃฤƒ ลŸi se taie a doua zi.

Cele mai citite

Morศ›i de beศ›i

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite รฎn ultimele patru luni cu ocazia descฤƒrcฤƒrii arheologice a zonei unde urmeazฤƒ sฤƒ se construiascฤƒ...

Primarul matematician calculeazฤƒ excesul de cunoศ™tinศ›e din ศ™coli: obosealฤƒ pe banda rulantฤƒ

Ecuaศ›ia educaศ›iei romรขneศ™ti, explicatฤƒ de Nicuศ™or Dan care spune cฤƒ elevii obosesc de prea multฤƒ carte Fost olimpic la matematicฤƒ, primarul Capitalei afirmฤƒ cฤƒ, รฎn...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ