Medicul Lucian Pintea munceste cat trei, din luna februarie, de cand superiorul sau, Codrin Horea Rebeleanu a fost arestat.
De atunci, Pintea a incheiat 1220 de acte medico-legale, din care 234 de autopsii. "Doctorul Pintea munceste enorm, dar nu poate face singur toata treaba la nesfarsit. Ar avea nevoie de cel putin inca o persoana. Nu putem nega ca in unele dosare se inregistreaza intarzieri din cauza lipsei legistilor", a declarat prim-procurorul Zaharia Ionascu. La randul sau, directorul Spitalului Jude-tean Bistrita-Nasaud, Mircea Gelu Buta, a declarat ca a facut demersuri administrative pentru ca pe timpul verii un medic legist clujean sa vina la Bistrita.
"Normele prevad un medic legist cam la circa 75.000 de locuitori. Este mult de lucru, dar problema e ca nu sunt specialisti in retea. Este lipsa de legisti si in alte judete, nu doar la noi, deoarece a existat un hiatus in sensul ca mai multi ani la rand nu s-au scos posturi la concursul de rezidentiat in specialitatea medicina legala. Muncesc cat rezist si incerc sa fiu cat pot de operativ" , a explicat medicul. Rezidentiatul in medicina legala dureaza patru ani, in prezent existand o generatie de rezidenti in anul II. Normele prevad un necesar de un medic legist la 75.000 de locuitori. Populatia din Bistrita-Nasaud depaseste 300.000 de locuitori.