22.1 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialUn roman din Giurgiu, Design Manager la Airbus

Un roman din Giurgiu, Design Manager la Airbus

Plecat in anii ’90 din Romania, Franz Adrian Bernacsek s-a reintors in orasul natal pentru o expozitie de fotografie

Un roman de origine germana din Giurgiu, absolvent al Universitatii Politehnice din Timisoara, este Design Manager in cadrul companiei europene Airbus. Franz Adrian Bernacsek a plecat din Romania imediat dupa Revolutie. "Am plecat, spune el, pentru a putea implini ceva din visele care m-au tinut permanent vertical. Chiar daca «transhumanta» a milioane de romani a marcat, cred eu, o pierdere pentru intelectualitatea romaneasca, eu imi intorc permanent privirea, gandurile si eforturile catre locurile de unde am plecat." Franz Adrian Bernacsek s-a intors recent in Romania, pentru vernisajul de la Giurgiu al expozitiei sale de fotografie "One".

 

Franz Adrian Bernacsek a plecat din Romania imediat dupa Revolutie, ajutat, printre altele, de faptul ca provine dintr-o familie de origine germana. "Am plecat, spune Franz Adrian Bernacsek, pentru a putea implini ceva din visele care m-au tinut permanent vertical. Nici astazi nu-mi reneg originea, cum de altfel nu am facut-o nici cand am plecat. Chiar daca «transhumanta» a milioane de romani a marcat, cred eu, o pierdere pentru intelectualitatea romaneasca, eu imi intorc permanent privirea, gandurile si eforturile catre locurile de unde am plecat."

De la Traian Vuia la Airbus Military

Absolvind initial Institutul Politehnic "Traian Vuia" (acum Universitatea Politehnica) din Timisoara, Franz Adrian Bernacsek a lucrat mai intai in Romania in domeniul cercetarii si proiectarii. In 1987, a urmat un curs postuniversitar la Universitatea de Aeronave din Bucuresti, care i-a facilitat ulterior un start usor in domeniul proiectarii. In scurt timp, a devenit seful sectiei de proiectare din cadrul unei mari institutii de profil. Timp de zece ani a condus de asemenea propriul birou de inginerie si proiectare asistata.
Mult mai tarziu, Bernacsek a invatat in cadrul "Universitatii Multimedia pentru Imagine si Arta" din Stuttgart metode si procese in prelucrarea digitala a imaginii si compozitie fotografica.
In ultimii sapte ani, a lucrat pentru mari companii germane, printre care Daimler- Chrysler. Printre proiectele sale s-a numarat si designul interior pentru Porsche Boxter.
Dupa cum ne-a explicat, subtitulatura generala de Design Manager, Bernacsek ocupa acum functia de System Integration Manager care presupune coordonarea lucrarilor de cercetare, proiectare si "maturity testing" ale componentelor Hatrack ale avionului A380. A condus si coordonat de asemenea nenumarate proiecte pentru proiectarea sistemelor Tools in Single Aisle pentru A318, A319, A320. Incepand din acest an, Franz Adrian Bernacsek va fi responsabil de Configuration Management pentru Airbus Military, proiect privind avionul A400M si noul model A350XWB.

"Prin orice produs modern ne straduim sa producem opere vizuale"
Franz Adrian Bernacsek considera ca exista o legatura stransa intre constructia sau proiectarea avioanelor si arta fotografica. "Prin orice produs modern ne straduim sa producem opere vizuale care se propun imediat si ca obiecte estetice. Incercam astfel sa acaparam atentia publicului nu numai printr-o semnificatie simbolica, ci solicitand mai degraba o contemplare pura, de ordin estetic."
Primul contact al lui Franz Adrian Bernacsek cu artele vizuale a fost prilejuit de un album de istoria artei universala, o editie germana, aflat in biblioteca parintilor. Primele fotografii le-a facut mai degraba din curiozitate tehnica fata de aparatul bunicului lui, un Smena 8. Ulterior s-a inscris la scoala Populara de Arta, sectia de pictura a profesorului Marinov.

"Eu sunt si ma consider un minimalist ca orientare estetica, adept al principiilor lui Ludwig Mies van der Rohe din "Less Is More", convins ca aparenta complexitatii in fotografie e generata chiar de simplitatea imaginii. In timpul unei Bineale de Arta in Venetia am vizitat cu multa placere expozitia "Ashes and Snow" a unui mare artist contemporan, Gregory Colbert, imaginile acestuia marcandu-ma profund prin eleganta formelor expresive si a simbolurilor si metaforelor vizuale", spune Bernacsek. Subiectele fotografice si le gaseste in imediata apropiere: "Ele sunt peste tot, trebuie descoperite, reincadrate sau reconsiderate. Privesc intotdeauna ansamblul unei imagini generate de prezenta mea in spatiu din prisma micilor detalii, a subcomponentelor intregului, descoperind intotdeauna acolo forme plastice inedite sau estetice. Nu uit niciodata ca intotdeauna vedem lucrurile nu asa cum sunt ele, ci asa cum suntem noi." "Imaginea ramane in esenta pentru mine o forma de comunicare emotionala, posibilitatea de a te transpune vizual, un strigat indirect, o arta existentiala", spune Design Managerul companiei Airbus.
Franz Adrian Bernacsek a mai expus fotografie si pictura in Germania, printre altele in galeriile concernului Daimler Benz din Stuttgart, de unde au fost cumparate multe dintre piese sale. In Hamburg, Franz Adrian Bernacsek mentine relatii apropiate cu prof. dr. Catalin Barbu, unul dintre oamenii de cultura romani activi in cadrul Universitatii din Hamburg, ca si la Viena. Fiind in acelsi timp pasionat de astronomie, Franz Adrian Bernacsek a facut de-a lungul timpului nenumarate astro-fotografii prin telescopul Made de 10", imagini mentionate pe mai multe forumuri de astronomie.

 

CARIERA

2000 – seful departamentului Reguli si proceduri in cadrul Kärcher GmbH, Windenten
2001 – sef de proiect pentru designul unui aparat de curatire de mare presiune in cadrul Kärcher GmbH, Windenten
2002 – Manager de proiect la Debris System/Daimler Chrysler, Stuttgart
2003-2004 – sef de departament la IGL Kaiserslautern
2004-2005 – Responsible Manager si Project Manager de Interior modelling pentru Porsche Boxster, Porsche AG, Stuttgart
2004-2005 – Responsible manager – seful departamentului de integrarea sistemelor pentru Hatrack A380, Airbus, Ulm.
2005-2006 – In-charge Manager pentru System development SMART la Daimler Chrysler, Stuttgart
2006-2007 – Manager coordonator pentru Tools development for Single Aisle, Airbus, Hamburg.


ONE

Fotografii in stil minimalist

Expozitia "One", deschisa intre 5 si 20 ianuarie la Galeria de Arta din Giurgiu, reuneste 35 de lucrari care prezinta forme minimaliste, detalii naturale sau decupaje arhitectuale intr-o viziune suprarealista. Imaginile sunt inedite, surprinzand de fiecare data privitorul prin subiect, compozitie sau cromatica. Cu toate acestea, ceea ce face din fotografiile lui Franz Adrian Bernacsek mai mult decat un hobby este nu atat ineditul sau calitatea vizuala impecabila a formelor si culorilor, cat semnificatia de dincolo de imagine a compozitiilor: indarjirea rece si insingurata a arhitecturii contemporane, caldura metalica a unui aparat de cafea, care arata ca o masina a timpului, chic-ul unui personaj daramat de viata. In februarie, expozitia "One" va fi prezentata la Salzburg, in Austria, insa Franz Adrian Bernacsek ar dori sa o aduca si la Bucuresti.
despre Giurgiu
"Un oras ce a pierdut si ultimul bastion al culturii"
Despre Giurgiu actual, Franz Adrian Bernacsek spune ca
este "un oras al micilor transformari, pe care il regasesc mereu agatat in timp, undeva in spatele tuturor marilor evenimente ale lumii, un oras al micilor
interese politice si personale, un oras ce a pierdut si ultimul bastion al culturii, Orchestra Simfonica a Filarmonicii".

Mai multe galerii din Germania i-au propus sa-i gazduiasca lucrarile, oferindu-se sa preia costurile si organizarea expozitiilor.
Totusi, Bernacsek si-a dorit ca prima expozitie sa fie organizata in orasul sau natal, desi era constient ca lucrurile se misca mult mai greu aici: "Mi-am dat seama de problemele inerente ce apar in contextul romanesc, de la lipsa iluminatiei si a aparaturii electrice necesare pana la mutarea tuturor obiectelor depozitate in galeria transformata in magazie".

La vernisaj au fost prezente in jur de o suta de persoane, printre care viceprimarii municipiului Giurgiu, Liviu Clejan si Constantin Preda, precum si critici, oameni de cultura din oras. Printre cei prezenti, Franz Adrian Bernacsek i-a recunoscut pe multi dintre cunoscutii sai vechi. "Cred ca aceasta manifestare culturala a avut un deosebit ecou si prezenta atator tineri m-a convins inca o data ca exista o cerere permanenta si o necesitate acuta de frumos si de arta", spune acesta despre Romania

"Politica interna a afectat in fapt economia romaneasca"

Referitor la Romania si tranzitia ei spre un sistem economic de piata european, Bernacsek se declara inca optimist, chiar daca este de parere ca acest proces ne costa inca generatii intregi: "Civilizatia care se construieste astazi in tara noastra imbina trasaturi ale lumii occidentale (in interiorul careia a fost cuprinsa institutional) cu altele, adesea diferite, uneori chiar contradictori. Clivajul dintre societatea rurala si "insulele" de civilizatie occidentala concentrate in marile orase si forma de manifestare megalomana a noilor imbogatiti ma face cateodata sa fiu sceptic cu privire la reusita integrarii depline in civilizatia occidentala. Politica interna a afectat in fapt economia romaneasca din cauza lipsei de incredere politica a investitorilor straini; a afectat libertatea de exprimare obiectiva, justitia si sanatatea morala a societatii romanesti in general si aici cred ca mai avem multe de facut. De asemenea, raporturile dintre elitele conducatoare si "ceilalti" – adica majoritatea populatiei – constituie un avertisment imediat ca, daca nu se va face alegerea politica necesara construirii mecanismelor care sa determine prosperitatea si puterea elitelor sa fie conditionate de prosperitatea populatiei, actuala tranzitie ar putea continua pe termen indefinit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă