Inventata de mai bine de 4.000 de ani pe meleagurile Chinei, umbrela si sora sa mai mare Ð umbrela de terasa – sunt pe cale sa bulverseze mai multe sectoare industriale si comerciale din Romania. Intreaga poveste pleaca de la cateva certificate de inregistrare a unui model si desen industrial acordate in 1993 de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) unei societati din Botosani. In acel moment, societatea a inregistrat mai multe desene si modele industriale pentru umbrele de terasa.
„OSIM a acordat la acel timp certificate de inregistrare a desenelor si modelelor industriale pentru ca erau indeplinite cerintele legale in vigoare la acea data. Mai precis, hotararea comisiei a fost luata in baza unui raport de documentare din baza de date a cererilor depuse pana la acel moment in Romania. Legea era de putin timp in vigoare, asa ca existau putine inregistrari legale”, a spus Valeriu Geambazu, purtatorul de cuvant al OSIM.
De asemenea, potrivit aprecierilor oficialilor OSIM, protectia industriala nu a fost acordata pentru produsul umbrela in sine si mecanismul sau (chiar si de terasa), ci doar pentru anumite modele, cu elemente diferentiatoare clare. „In doctrina oficiala, mai precis in consideratiile unei somitati in domeniu cum este Yolanda Eminescu, se arata ca "noutatea absoluta este teoretic exclusa, dat fiind ca nici o forma noua nu poate fi creata fara legatura cu formele existente". Altfel spus, in acest domeniu noutatea nu rezulta din absenta unei anterioritati, ci din existenta unor particularitati care disting o anumita forma de formele anterior cunoscute”, a mai spus purtatorul de cuvant al OSIM. Umbrela buclucasa, care a pus pe jar mai multe duzini de multinationale care activeaza si in Romania, are ca element diferentiator o banala bordura. „De fapt, certificatele au fost acordate pentru faptul ca aceste modele au in plus fata de formele existente o bordura pe care se pot pune foarte bine tot felul de inscrisuri publicitare. Cert este ca certificatele sunt in vigoare pana in 2008, dupa care nu se stie ce se va mai intampla. Oricum, daca se ajunge in instanta, iarasi nu se stie care va fi rezultatul”, a mai spus Valeriu Geambazu.
Deocamdata, in baza certificatelor de inregistrare, valabile pe teritoriul Romaniei, acordate de OSIM pentru desenul umbrelelor respective, titularul drepturilor de proprietate industriala a cerut ca mai bine de doua duzini de mari companii (din domeniul berii, sucurilor, apelor minerale, lanturi de benzinarii, lanturi de retail) care au terase cu umbrele sa plateasca pentru a putea utiliza modelele respective, pe care altminteri le folosesc nestingherite de decenii intregi peste tot in lume.