23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialUn proiect fara sanse de a deveni functional

Un proiect fara sanse de a deveni functional

Proiectul de ordonanta privind asigurarea obligatorie a locuintei, cel putin in forma actuala, naste deja controverse. Pe aceasta tema se poarta discutii de mai bine de cinci ani, dar pana acum nu a fost identificata o solutie care sa fie acceptata de toti cei implicati. Reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor au prezentat ieri o forma a proiectului care a starnit nemultumirea pietei de asigurari. Daca guvernul Nastase propunea crearea unei societati de asigurare cu capital de stat si afiliata CEC, oficialii Internelor s-au gandit la crearea unei Companii de Reasigurare Impotriva Dezastrelor (CRID). Mai mult, au stabilit deja cine vor fi actionarii acestei institutii, cine va face parte din Consiliul de Administratie si de unde vor veni banii pentru capitalul social.
Primul semn ca specialistii de prin ministere nu cunosc decat foarte putin despre pietele financiare a fost propunerea ca la capitalul CRID sa participe Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), care ar fi devenit astfel si actionar. CSA ar fi urmat sa vina cu un aport de capital din plasamentele societatilor de asigurari la Fondul de Garantare. Adica organismul de supraveghere si control al unei piete ar deveni, potrivit acestui proiect, actionar la o companie pe care ar trebui sa o supravegheze si sa o controleze.

Asiguratorii vor crearea unui pool
Membrii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) nu sunt de acord cu infiintarea CRID si recomanda autoritatilor crearea unui „pool de asigurare”.
Intr-o scrisoare adresata premierului Calin Popescu Tariceanu la finele lunii iunie si prezentata ieri intr-o conferinta de presa organizata de Asociatia pentru Initiative Civice, membrii UNSAR sustin ca toti asiguratorii vor subscrie riscurile de cutremur, inundatie si alunecari de teren in numele gestiunii comune (pool), care se va ocupa de plasarea acestora in reasigurare pe pietele internationale.
„In conditiile in care se mentine prevederea de infiintare a CRID, societatile de asigurare nu sunt interesate sa participe la constituirea acesteia”, se afirma in document.
Membrii UNSAR au afirmat ca actuala forma a proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor nu este aplicabila.
„Ne aratam disponibilitatea de colaborare cu autoritatile statului pentru realizarea unui proiect de act normativ viabil pentru toate partile implicate”, se arata in document. Scrisoarea UNSAR este semnata de reprezentantii a 12 companii de profil, printre care se numara Allianz-Tiriac Asigurari, Asiban, Asirom, Astra, Generali sau BCR Asigurari.
„Pool de asigurare” este o forma de asociere specifica industriei asigurarilor/reasigurarilor si se caracterizeaza prin aceea ca toti asiguratorii care subscriu anumite riscuri subscriu aceste riscuri in numele pool-ului, iar acesta se ocupa de plasarea in reasigurare, pe pietele internationale.

Punctele sensibile, elementele tehnice
Punctele cele mai sensibile ale acestui proiect de lege sunt cele de ordin tehnic, care aproape ca lipsesc. In proiect se prevede ca aceste elemente tehnice vor fi incluse in norme ce vor fi emise de CSA. Cu alte cuvinte, proiectul nu prevede clar cine va constata daunele, in cazul producerii riscurilor asigurate, cum vor fi platite despagubirile, mai ales in cazul celor care au incheiate deja asigurari facultative pentru locuinte.

Cele mai citite

Elias Charalambous, mulțumit de victoria lui FCSB: „Disciplina și atitudinea au făcut diferența”

FCSB a obținut o victorie importantă în Europa League, învingând PAOK cu 1-0, deși a jucat în inferioritate numerică din minutul 56. Antrenorul Elias...

Deficit bugetar de 10 miliarde lei în august 2024, acoperit din datorii: Veniturile cresc cu doar 4%

Guvernul României a încasat 44,2 miliarde de lei în luna august 2024 din taxe precum TVA, contribuții sociale și impozite pe venit și profit,...

Generația Z întâmpină dificultăți de adaptare la locul de muncă, relevă un studiu recent

Un studiu realizat de platforma Intelligent.com în luna august indică faptul că tinerii din generația Z, în special cei care sunt fie prea introvertiți,...
Ultima oră
Pe aceeași temă