Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a lansat ieri, in colaborare cu castigatorul licitatiei internationale Centrul pentru Dezvoltare Economica, linia de microcreditare din Proiectul RO 4616 „Dezvoltarea Sectorului Social” finantat in baza unui acord de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Presedintele ANOFM, Silviu Bianu, a dezvaluit ca proiectul astepta sa se deruleze din 2001, cand a fost semnat acordul, dar a stat „in latenta” la Ministerul Muncii, desi finantarea era asigurata. Demnitarul a precizat ca valoarea totala a imprumutului pentru microcreditare este de 10 milioane de dolari, dar va fi derulat prin birourile CDE in 7 din cele 8 regiuni zonale. Pentru Regiunea Sud-Vest Oltenia (Mehedinti, Dolj, Olt), care cuprinde cea mai defavorizata zona miniera, se va organiza o noua licitatie internationala. Microcreditele se pot acorda producatorilor agricoli care detin certificat de producator agricol; persoane fizice autorizate; asociatii familiale; societati comerciale cu mai putin de 15 salariati, doar pentru activitati generatoare de venituri. Valoarea minima a microcreditului este de 1000 USD, iar cea maxima de 12.000 USD. Durata acordarii este intre 12 si 36 de luni, cu o dobanda de 9,5%, fara comisioane suplimentare. Mircea Onita, directorul general al Centrului pentru Dezvoltare Economica, prin care se va derula linia de microcreditare, a declarat ca CDE functioneaza ca o organizatie neguvernamentala din 1998, de cand se ocupa de aceasta activitate, avand aproape 9000 de clienti.
„Suntem o „banca mobila”, ne deplasam, prin ofiterii de credit, in teritoriu, procedurile de obtinere a microcreditelor fiind foarte rapide si fara birocratia cunoscuta. Garantiile si graficul de rambursare sunt flexibile, propuse de clienti si aprobate de CDE”, a precizat reprezentantul centrului. Acesta a mentionat ca solicitantii de microcredite se pot prezenta la birourile din cele 7 regiuni pentru a obtine banii de care au nevoie, fiind deja in contul centrului peste 120.000 USD.
Informatii suplimentare privind acordarea microcreditelor se obtin la birourile CDE din urmatoarele orase: Bucuresti (Regiunea Bucuresti-Ilfov) Ð str. Caderea Bastiliei nr. 33, www.cde.ro; Iasi (Regiunea Nord-Est) Ð str. Prof. Cujba nr. 5; Alba-Iulia (Regiunea Centru) – str. Basarabiei nr. 5; Resita (Regiunea Sud-Vest) Ð Piata 1 Decembrie 1918 nr. 7; Constanta (Regiunea Sud-Est) – sediul RomTelecom Bd. Tomis. 79-81; Baia-Mare (Regiunea Nord-Vest) – str. Progresului nr. 56/4 si Ploiesti (Regiunea Sud) – str. Clementei nr. 10.