Te-ai simțit vreodată iritat de rezultatele irelevante și pe care nu ţi le doreai pe care motorul de căutare ţi le dă ca răspuns la întrebarea ta? Nu-ţi face griji pentru că un nou program, dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Washington şi Institutul Allen pentru Inteligenţa Artificială din Seattle, este autodidact şi învaţă tot ceea ce este disponibil pe internet despre un concept vizual cuprinzător.
Numit "Învăţând totul despre orice" (LEVAN), programul caută milioane de cărți și imagini de pe web pentru a afla toate variantele posibile ale unui concept, apoi afișează rezultatele utilizatorilor ca o listă cuprinzătoare de imagini care poate fi răsfoită – ajutându-i să exploreze și să înţeleagă rapid subiectele în detaliu.
Resurse importante de informații, cum ar fi dicționarele și enciclopediile au o acoperire limitată deoarece acestea sunt adesea organizate manual.
"Noul program nu are nevoie de supraveghere umană și, prin urmare, poate învăța în mod automat cunoștințele vizuale pentru orice concept", a declarat Santosh Divvala de la Institutul Allen pentru Inteligenţa Artificială.
Programul învață termenii care sunt relevanţi uitându-se la conținutul imaginilor găsite pe web și identifică tiparele lor caracteristice folosind algoritmi de recunoaștere a obiectelor.
"Este vorba despre descoperirea asocierilor dintre text și date vizuale", a declarat Ali Farhadi, un profesor asistent de informatică şi inginerie de la Universitatea din Washington. "Programul învață să lege seturi bogate de fraze cu pixelii imaginilor. Acest lucru înseamnă că poate recunoaște cazuri de concepte specifice, atunci când le vede", a explicat Farhadi.
Echipa de cercetare va prezenta un studiul în această lună, la conferința anuală intitulată "Computer Vision si Pattern Recognition" din Columbus, Ohio.