16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialUn presedinte pentru UE

Un presedinte pentru UE

Printre reformele europene pe care Nicolas Sarkozy vrea sa le obtina pana la sfarsitul acestui an figureaza si ideea stoparii actualului sistem semestrial prin rotatie la presedintia UE.
Ar urma sa fie numit un presedinte pentru o perioada de doi ani si jumatate, care sa aiba timp sa urmareasca si sa aplice marile decizii colective. Cu aceeasi ocazie s-ar renunta si la actualul sistem de vot ce necesita majoritate absoluta; tarile care nu vor sa avanseze nu trebuie sa le impiedice pe altele sa o faca, spunea deja Sarkozy anul trecut intr-un discurs la Bruxelles.
Insa prima urgenta o constituie un acord politic intre cele 27 de tari pentru adoptarea unui tratat "simplificat" in locul vechiului proiect al Constitutiei europene. Simplificat, nu ministratat, dar trecut repede prin votul parlamentelor, inclusiv in Franta. Viitoarea intrunire la varf se apropie, ea va trebui sa insarcineze o comisie de experti care sa puna pe partitura ideea. Rand pe rand au inceput sa fluiere aceasta idee Merkel, Blair, Barroso, Prodi, poate si Zapatero sau altii cu care Sarkozy se va intalni in zilele ce urmeaza. El a dat deja peste cap orice protocol, s-a dus personal la Bruxelles si vrea sa-i vada pe toti liderii europeni pana pe 21 iunie.

Sarkozy – un pas inapoi

Drept pentru care a facut si o importanta concesie, acceptand sa nu se opuna deschiderii altor dosare in negocierile pentru eventuala primire a Turciei. Totul era oarecum calculat din momentul in care Turcia a figurat chiar in programul electoral al candidatului prezidential. Iar acum Parisul a trimis la Ankara un emisar special, care sa explice ideea lui Sarkozy de a integra Turcia intr-o viitoare Uniune Mediteraneana. Inainte chiar, Sarkozi vrea si o discutie pe problema granitelor reale ce definesc spatiul UE. Probabil ca Ankara nu va accepta strapontina. Dar pasul inapoi facut de Franta sprijina curentul laic si proeuropean din Turcia in perspectiva alegerilor. si permite un binevenit armistitiu pana spre sfarsitul anului.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă