20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialUn politician francez: "Romii sunt problema României, nu a Franţei"

Un politician francez: „Romii sunt problema României, nu a Franţei”

Guvernul francez a decis să uşureze accesul la muncă al romilor din România şi Bulgaria care trăiesc în această ţară, în spe­ranţa că aceştia se vor integra mai bine în societate.  Astfel, Executivul de la Paris a hotărât să elimine taxele pe care firmele le plăteau dacă angajau un român sau un bulgar şi să lărgească lista de meserii care pot fi practicate de cele două categorii în Franţa. „În prezent, această listă era limitată la doar 150 de poziţii”, notează Liberation. În paralel, va continua evacuarea taberelor ilegale, dar autorităţile vor încerca să aplice „soluţii individualizate” pentru cei alun­gaţi, potrivit aceluiaşi cotidian.

Decizia luată miercuri şi susţinută de preşedintele François Hollande a produs mulţu­mire la nivelul Comisiei Europene, dar a creat o ruptură în rândul francezilor. „Doar cele două măsuri nu sunt suficiente, pentru că nu înlătură barierele birocratice de care se lovesc romii când vor să se angajaze. Mai mult, nici patronii nu au timpul necesar pentru a îndeplini toate condiţiile pentru semnarea unui contract. Este necesară simplificarea acestora”, arată cotidianul L’éxpress.

„Agenţia de turism pentru români”

Un deputat al Frontului Naţio­nal, formaţiune de extremă dreapta care a ajuns pe locul trei în Franţa ca reprezentare politică, a arătat preşedintele Francois  Hollande nu face decât să creeze „o agenţie de turism pentru ­români”. „Am reuşit această capodoperă – să creăm agenţia Hollande pentru ocuparea forţei de muncă rome, agenţia de turism Hollande pentru români. Bravo! Nu aveam destule probleme?”, a declarat Gilbert Collard, la postul France 2. Acesta a insistat că „problema romilor ar trebui să-i preocupe pe români şi bulgari”, nu pe francezi.

Pe de altă parte, un eurodeputat al Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP), partid de dreapta, apreciază decizia. „Guvernul are dreptate să vrea să amelioreze accesul romilor la locurile de muncă. Trebuie, în mod hotărât, să se lupte împotriva taberelor ilegale, dar trebuie, în acelaşi timp, să se promoveze integrarea romilor în societate”, a declarat Philippe Juvin, pentru Le Nouvel Observateur. Totuşi, poziţia sa este în contradicţie cu cea a partidului său, care a lansat mai multe atacuri politice la adresa Executivului. 

Presiuni în favoarea ţiganilor

Decizia de miercuri vine după ce la începutul lunii august François Hollande a fost acuzat că procedează la fel ca ex-preşedin­tele Sarkozy în ceea ce-i priveste pe ţigani. „Dezbaterile privind modul cum trăiesc romii au revenit după evacuarea a două tabere lângă Lille. Organi­zaţia Europe Ecologie – Verzii consideră că François Hollande nu îşi respectă promisiunile electorale. Acesta declarase că va expulza familiile rome fără să ofere soluţii de relocare”, scria pe 8 august Le Figaro. „Numeroase familii de romi sunt astăzi alungaţă fără alte soluţii. Trebuie stopată această practică”, reclamau ecologiştii.  

Cele mai citite

A murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa o fântână

Un bărbat din comuna Adâncata, din județul Suceava, a murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa...

Nevada va implementa un sistem de inteligență artificială pentru evaluarea solicitărilor de ajutor de șomaj

Oficialii din statul american Nevada au anunțat planurile de a introduce un sistem de inteligență artificială (A.I.) pentru a evalua cererile de ajutor de...

Băncile din UE dezvoltă Wero, un sistem de plăți alternativ pentru a reduce dependența de Visa și Mastercard

Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au colaborat în secret timp de mai mulți ani pentru a dezvolta un nou sistem de plăți...
Ultima oră
Pe aceeași temă